Ζ. Α. Αμπρέου: «Η μουσική είναι δημοκρατικό δικαίωμα»

από PRESS

ΑΥΓΗ

Μπορεί ο πολιτισμός να ανθήσει στις φτωχογειτονιές; Σε χώρους και ανθρώπους στερημένους, σε παιδιά γονιών που δύσκολα τα φέρνουν βόλτα; Σε εποχές που οι κοινωνικές συνθήκες κάθε άλλο παρά ευνοούν την πολιτιστική καλλιέργεια και μάλιστα ενός είδους που κατά παράδοσιν θεωρείται «δύσκολο», «ξένο» και «ελιτίστικο»; Η απάντηση που έρχεται από τη μακρινή Βενεζουέλα είναι καταφατική. Και η ζωντανή απόδειξη θα παρουσιαστεί απόψε το βράδυ στο Ηρώδειο, όπου η Ορχήστρα Νέων «Σιμόν Μπολίβαρ», καλεσμένη του φεστιβάλ Αθηνών, υπό τη διεύθυνση του μόλις 29χρονου αλλά διεθνούς φήμης μαέστρου Gustavo Dudamel, θα ερμηνεύσει την 5η Συμφωνία του Μπετόβεν και την Ιεροτελεστία της άνοιξης του Ίγκορ Στραβίνσκι.

Η Ορχήστρα Νέων της Βενεζουέλας «Σιμόν Μπολίβαρ» όμως, με τους 200 μουσικούς ηλικίας από 12 έως 26 ετών, αποτελεί απλώς την κορωνίδα του εκπαιδευτικού προγράμματος που εδώ και 35 χρόνια οραματίστηκε και υλοποίησε, ξεκινώντας με τη συμμετοχή έντεκα παιδιών, εθελοντών δασκάλων και ένα γκαράζ για τις πρόβες, ο διάσημος αρχιμουσικός Jose Antonio Abreu.

Για να φτάσει σήμερα να αποτελεί ένα διαρθρωμένο σε κάθε γωνιά της χώρας κρατικό εκπαιδευτικό σύστημα, που ονομάζεται απλώς… El Sistema.

Κι όχι μόνο αυτό. Όπως σημείωσε χθες, παρουσιάζοντας την ορχήστρα και το έργο της, ο Χοσέ Αντόνιο Αμπρέου, η μουσική παίζει πρωταρχικό ρόλο στο εκπαιδευτικό σύστημα της Βενεζουέλας, «θεωρείται ένα δημοκρατικό δικαίωμα».

Και γι’ αυτό, μέσα από το Κρατικό Ίδρυμα του Συστήματος της Βενεζουέλας για Ορχήστρες Νέων και Παιδιών, μέσα από το οποίο εκπαιδεύονται 300.000 νέοι, γίνεται προσπάθεια η μοπυσική να φτάσει «σε όλα τα παιδιά, ιδίως στους νέους από τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα, και ιδίως σε όλες τις επαρχίες».

Άλλωστε και ο διευθυντής της Ορχήστρας στην αποψινή της συναυλία, ο Γκουστάβο Ντουνταμέλ, ξεκίνησε από την επαρχία για να ακολουθήσει λαμπρή διεθνή καριέρα, που τον οδήγησε να διευθύνει σήμερα τη Φιλαρμονική του Λος Άντζελες.

«Ένα έμβλημα για τη χώρα μας», τον χαρακτήρισε ο γηραιός δάσκαλός του, ενώ ο ίδιος, με σεμνότητα, αρκέστηκε να δηλώσει ότι βρίσκονται στη χώρα μας «για να μοιραστούμε τη μουσική μας με το κοινό της Ελλάδας. Αύριο (σ.σ.: σήμερα) θα μιλήσουμε στη γλώσσα μας: με τη μουσική και τα όργανά μας».

Όμως η αποστολή των δύο διάσημων μουσικών δεν εξαντλείται στην αποψινή συναυλία. Ήδη χθες παρουσίασαν το βενεζουελάνικο εκπαιδευτικό μοντέλο σε εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής, ενώ, συνοδευόμενοι από τον πρέσβη της Βενεζουέλας στην Ελλάδα Ροδρίγο Τσάβες επισκέφτηκαν τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη μας Μίκη Θεοδωράκη και συμφώνησαν η Ορχήστρα Νέων «Σιμόν Μπολίβαρ» να παρουσιάσει τη Ραψωδία για έγχορδα, καθώς και το Canto General.

Άλλωστε, ο Χοσέ Αντόνιο Αμπρέου δεν έκρυψε την επιθυμία του για τη διαμόρφωση μιας διαρκούς σχέσης με την ελληνική νεολαία, καθώς και το όνειρό του για τη δημιουργία μιας ελληνο-βενεζουελάνικης ορχήστρας νέων…

Σ.Κ.

Σχολιάστε