Mια δήθεν χώρα, χωρίς κανόνες και διαιτητή!

από PRESS

Χρήστου Δημήτρης

ΑΥΓΗ

Δηλώνω συγκλονισμένος που πολιτικοί και δημοσιογράφοι δηλώνουν συγκλονισμένοι από την ομολογία Μαντέλη, πως ναι, έλαβε από την Siemens 200.000 μάρκα ως χορηγία για τις ανάγκες του προεκλογικού του αγώνα. Σας αφήνω λοιπόν να συγκλονιστείτε όσο θέλετε και εγώ πάω να συγκλονιστώ σε άλλο θέμα. Στο θέμα της ακρίβειας. Μεταξύ μας, καλύτερα να συγκλονίζομαι με την Λούκα Κατσέλη απέναντι, παρά με τον Κωνσταντίνο Σημίτη. Η κ. Κατσέλη λοιπόν, πιστεύει πως το θέμα της ακρίβειας στην Ελλάδα οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στις αυξήσεις του φόρου στα καύσιμα και τον ΦΠΑ. Αν ανατρέξετε στη σελίδες 40-41 όπου δημοσιεύεται ένας πίνακας για τις τιμές, των ίδιων τυποποιημένων αγαθών εδώ και στην Βρετανία, σε τιμοληψίες 2009, σας βεβαιώ πως πολύ θα συγκλονιστείτε. Μακράν ακριβότερη χώρα η δική μας πολύ πριν τις αυξήσεις στα καύσιμα και τον ΦΠΑ.

Το έχουμε πει πλειστάκις, πως η Ελλάς δεν είναι σαν τις άλλες χώρες. Εδώ η κάθαρση θα επέλθει δια της κρίσεως, όπως λένε οι παλαιοί μαρξιστές, όταν δηλαδή θα πιάσουμε πάτο. Μόνο που αυτός ο πάτος, είναι αδύνατον να προσδιοριστεί.

ΑΥΤΗ ΕΔΩ η χώρα είναι δήθεν εδώ και πολλά χρόνια. Δήθεν ισχυρή, δήθεν σύγχρονη, δήθεν σοβαρή και έντιμη. Το ξέρουν καλύτερα από όλους οι μεγάλοι παίκτες της αγοράς και την οικονομίας που έχουν αποσπάσει μεγάλο μέρος της εξουσίας και της ευθύνης των πολιτικών.

Δύσκολα θα βρεις τομέα που να μην λειτουργεί υπό τον ασφυκτικό έλεγχο των μεγάλων επιχειρήσεων, συνασπισμένων σε καρτέλ με εναρμονισμένες πρακτικές. Το καρτέλ στο γάλα έσκασε ως καραμπινάτη υπόθεση πριν τρία χρόνια. Έπεσαν και βαριά πρόστιμα, αλλά έκτοτε, κανείς δεν ξέρει πού βρίσκεται η υπόθεση.

Καρτέλ όμως υπάρχουν σχεδόν παντού. Στον καφέ, την μπύρα, τα τρόφιμα, τα καλλυντικά, τις μεταφορές, τις κατασκευές, τα φάρμακα. Συγκλονιστικά είναι όλα αυτά, αλλά οι πολιτικοί και οι δημοσιογράφοι δεν συγκλονίζονται με τέτοια.

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ανταγωνισμού, την οποία ήμασταν υποχρεωμένοι να δημιουργήσουμε, δεν φτιάχτηκε για να βάλει τάξη στην αγορά. Αν αυτό θέλαμε, θα την στελεχώναμε αναλόγως και θα τη θωρακίζαμε νομοθετικά από τις πολιτικές και επιχειρηματικές παρεμβάσεις.

Τώρα, η κυρία υπουργός επιχειρεί να ανακαλύψει τις τσιμπίδες για να κάνει ζάφτι τα θηρία. Το είχε επιχειρήσει και στην προηγούμενη κυβέρνηση ο κ. Φώλιας που είναι και άνθρωπος της πιάτσας, αλλά δεν έγινε απολύτως τίποτα παρά τα σαραντατόσα μέτρα που είχε σκαρφιστεί.

Εξ άλλου, το μεγάλο λιανικό εμπόριο στην Ελλάδα, ελέγχεται πλέον από ξένους κολοσσούς που εξουσιάζουν όχι μόνο τους προμηθευτές, αλλά και τις αναλογίες εγχωρίων και εισαγόμενων αγαθών. Δια γυμνού οφθαλμού παραβιάζεται η νομοθεσία περί δεσπόζουσας θέσης στην αγορά αλλά, άλλα τα μάτια του λαγού και άλλα της κουκουβάγιας.

ΟΠΩΣ έχει αποκαλύψει επιχειρηματίας του κλάδου των σουπερμάρκετ, ο ίδιος εισάγει από τη Γερμανία καφέ φίλτρου συγκεκριμένης φίρμας αγοράζοντάς τον 40% φθηνότερα και τον πωλεί στην ελληνική αγορά στην τιμή που θα τον αγόραζε από τη θυγατρική της παραγωγού εταιρείας, προκειμένου να μη «θυμώσει» η πολυεθνική και του σταματήσει την τροφοδοσία άλλων ισχυρών επώνυμων προϊόντων.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι αυτό το φαινόμενο παρατηρείται και σε άλλες κατηγορίες επώνυμων προϊόντων πολυεθνικών εταιρειών που εισάγονται στην ελληνική αγορά από παράλληλα δίκτυα και όχι μέσω των θυγατρικών.

ΕΝΑ ΑΚΟΜΑ σοβαρό και επίκαιρο ζήτημα είναι αυτό των ενοικίων που έχουν καθοριστεί από την εποχή των παχιών αγελάδων σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα και σήμερα, που η κρίση σαρώνει τα μαγαζιά, τα περισσότερα δεν έχουν σοβαρά περιθώρια να μειώσουν τις τιμές, αφού ο τζίρος, σε αρκετές περιπτώσεις, δεν αρκεί ούτε για την καταβολή του μηνιαίου μισθώματος.

Σοβαρό πρόβλημα που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο της δίκαιης κατανομής των βαρών σε αυτήν την περίοδο της κρίσης, χωρίς τις πρωτοβουλίες και την κάλυψη της πολιτείας.

ΜΕ ΛΙΓΑ λόγια και απλά. Στην ελληνική αγορά δεν λειτουργεί ο ανταγωνισμός, διότι η ελληνική αγορά, ποτέ δεν ήταν πραγματικά δημοκρατικά απελευθερωμένη. Ο ελληνικός καπιταλισμός ποτέ δεν είχε σαφείς κανόνες και διαιτητές αποφασισμένους να τους εφαρμόσουν.

Ας ενημερώσει τουλάχιστον η κ. Κατσέλη όλους αυτούς τους διακεκριμένους ξένους οικονομολόγους που περιμένουν να γίνει αποπληθωρισμός, εδώ, σε αυτήν την χώρα, διότι θα συγκλονιστούν από το αποτέλεσμα. Το έχουμε πει πλειστάκις, πως η Ελλάς δεν είναι σαν τις άλλες χώρες.

Εδώ η κάθαρση θα επέλθει δια της κρίσεως, όπως λένε οι παλαιοί μαρξιστές, όταν δηλαδή θα πιάσουμε πάτο. Μόνο που αυτός ο πάτος, είναι αδύνατον να προσδιοριστεί. Όποιος όμως καταφέρει να τον εντοπίσει και να τον περιγράψει, μέχρι και Νόμπελ οικονομίας μπορεί να κερδίσει.

d.xristou@avgi.gr

Σχολιάστε