Ομαδικό τεστ: 11 προσιτοί στερεοφωνικοί ενισχυτές

από PRESS

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΑΜΑΤΑΚΟΣ→τεχνολογία ήχου/τεστ {d.stamatakos@avmentor.gr}

AVmentor

Αξίζει τον κόπο να θυμηθούμε ότι μέχρι πριν από λίγο καιρό, η υπόθεση του κλασικού δικαναλικού ολοκληρωμένου φαινόταν χαμένη. Με το ενδιαφέρον στραμμένο στα πολλά κανάλια τα συγκεκριμένα προϊόντα έδειχναν να οδεύουν ταχύτατα προς το περιθώριο. Τα πράγματα, προφανώς, άλλαξαν.

Το κοινό δεν δείχνει το ενδιαφέρον που έδειχνε παλαιότερα για τον πολυκαναλικό ήχο ενώ αντιθέτως η ανάγκη για ένα καλό ενισχυτή παραμένει πάντα επίκαιρη. Η αγορά προσφέρει πολλά μοντέλα σε ένα μεγάλο εύρος τιμών και μια μικρή έρευνα ανέδειξε ότι υπάρχει έντονος ανταγωνισμό σε επίπεδο πεντάευρου (και το εννοούμε κυριολεκτικώς, όπως θα δείτε στις επόμενες σελίδες).

Αποφασίσαμε λοιπόν να μαζέψουμε μια ενδεικτική σειρά από συσκευές καλύπτοντας αυτό που θα ονόμαζε κανείς χαμηλή/μεσαία κατηγορία και αφήνοντας απέξω πολύ ακριβά και εξωτικά προϊόντα. Το αποτέλεσμα ήταν ενδιαφέρον.

Συγκεντρώσαμε ένδεκα ενισχυτές με τιμές από 645 μέχρι 2.400 ευρώ, ισχύ από 22 μέχρι -σχεδόν- 200W και με δυνατότητες που ξεκινούσαν από μια μόνο είσοδο και ένα ρυθμιστικό στάθμης και κατέληγαν σε προχωρημένο DSP και ενσωματωμένο ισοσταθμιστή ακουστικής.

Αυτά, πρέπει να αρκούν για να περιγράψουν τα άκρα. Στον πυρήνα της δοκιμής, τώρα, θα βρείτε έξι από τις ένδεκα συσκευές να συνωστίζονται μέσα σε 500 μόλις ευρώ, με τις τέσσερις από αυτές να απέχουν, η ακριβότερη από την φθηνότερη μόλις… 60 ευρώ. Μιλάμε, όπως καταλαβαίνετε για σκληρό ανταγωνισμό με τον νικητή να παίζεται στις λεπτομέρειες και ενίοτε να μην είναι καν ξεκάθαρος νικητής, αφού υπεισέρχεται και το υποκειμενικό στοιχείο του ίδιου του χρήστη.

Κείμενο: Δημήτρης Σταματάκος
Μετρήσεις, εργαστηριακή εκτίμηση: Στέλλα Τακίδου

Η διαδικασία της δοκιμής περιέλαβε ένα στάδιο εργαστηριακής εκτίμησης και ένα στάδιο ακροάσεων.

Κατά την εργαστηριακή εκτίμηση οι ενισχυτές εκτιμήθηκαν ως προς την ισχύ τους, τις παραμορφώσεις και τον θόρυβο τους, την ταχύτητα των σταδίων εξόδου τους και την ποιότητα του ρυθμιστικού στάθμης.

Οι περισσότεροι από τους ενισχυτές (7 στους 11) διέθεταν είσοδο φωνογραφικής κεφαλής. Στην περίπτωση αυτή εκτιμήθηκε η είσοδος αυτή τόσο ως προς τον θόρυβό της όσο και ως προς την ακρίβεια αποέμφασης RIAA. Οι συνθήκες μέτρησης περιγράφονται αναλυτικά στον σχετικό πίνακα, αλλά αξίζει τον κόπο να δοθούν μερικές πληροφορίες εδώ:

Η μέτρηση της ισχύος έγινε με την χρήση ωμικών φορτίων στην έξοδο, τόσο στατικά στο 1kHz όσο και σε ολόκληρο το φάσμα, αλλά χρησιμοποιήσαμε και σύνθετα φορτία (κυκλώματα που προσομοιάζουν την συμπεριφορά ενός ηχείου κλειστού τύπου με ονομαστική αντίσταση 8Ω με βάση το σχέδιο του Rod Elliott, ESP).

Με βάση τις μετρήσεις στα 8 και τα 4Ω υπολογίσαμε έναν συντελεστή αύξησης της ισχύος ο οποίος δείχνει άμεσα το πόσο κοντά βρίσκεται ο κάθε ενισχυτής στην ιδανική πηγή τάσης. Ένας συντελεστής “2” θα ήταν ιδανικός εδώ, αλλά οι ενισχυτές της δοκιμής κινήθηκαν από το 0.46 μέχρι το 1.55.

H εκτίμηση του θορύβου έγινε τόσο με βάση το φάσμα του, όπου γίνονται, λίγο-πολύ, εμφανείς οι πηγές του όσο και με την κλασική, στατική μέτρηση. Στην δεύτερη περίπτωση επιλέξαμε συνειδητά μια πολύ χαμηλή ισχύ αναφοράς (0.1Wrms/8Ω) επειδή θεωρήσαμε ότι είναι στις χαμηλές στάθμες που έχει νόημα ένας αθόρυβος ενισχυτής. Αν τα νούμερα σας φαίνονται πολύ μικρά σε σχέση με τα αντίστοιχα των κατασκευαστών, πιθανότατα αυτό οφείλεται στην συγκεκριμένη επιλογή.

Η ταχύτητα του σταδίου εξόδου είναι μια δύσκολη μέτρηση: Χρησιμοποιήται ένα τετραγωνικό σήμα επαρκές για να οδηγήσει τον ενισχυτή σε πλήρη ισχύ και εκτιμάται ο χρόνος ανόδου, ο ρυθμός ανύψωσης και οι παραμορφώσεις του σήματος αυτού στην έξοδο. Η γεννήτρια που χρησιμοποιήσαμε είχε χρόνο ανόδου 100nS (οι ενισχυτές κινούνται σε επίπεδα μS).

Δώστε σημασία στο ότι η μορφή του σήματος και τα χαρακτηριστικά αφορούν το σύνολο ενισχυτής/καλώδια/φορτίο και δεν αποτελούν παρά μια ένδειξη για την συμπεριφορά του σταδίου εξόδου σε πραγματικές συνθήκες (για παράδειγμα το overshoot σχετίζεται συνήθως με την σχέση του πηνίου στην έξοδο και του φορτίου που βλέπει ο ενισχυτής).

Επίσης, για λόγους που εξηγούνται στα αντίστοιχα κείμενα, τα διακοπτικά στάδια αντιπαθούν ιδιαιτέρως την μέτρηση αυτή η οποία, επιπροσθέτως δεν σημαίνει και πολλά πράγματα για την ποιότητά τους.

Η μέτρηση του ρυθμιστικού στάθμης είναι, στην πράξη, μια μέτρηση της απόκρισης συχνότητας αλλά με το ρυθμιστικό αυτό στην μέση της διαδρομής του. Η πληροφορία εξάγεται από το αν υπάρχουν αλλαγές στις διαφορές μεταξύ των καναλιών μεταξύ αυτής και της αρχικής μέτρησης (της απόκρισης σε μέγιστη ισχύ) η οποία γίνεται πάντοτε με το ρυθμιστικό στην ελάχιστη τιμή εξασθένισης, δηλαδή στην πράξη εκτός κυκλώματος.

Τέλος, η μέτρηση της ακρίβειας αποέμφασης έγινε με την χρήση ενός κυκλώματος έμφασης που μορφοποιεί την απόκριση της γεννήτριας και ρυθμίζει την στάθμη ώστε αυτή να αντιστοιχεί σε στάθμη κεφαλής κινητού μαγνήτη ή κινητού πηνίου.

Το κύκλωμα έμφασης που χρησιμοποιήσαμε ήταν το παθητικό της Hagerman Techology το οποίο εξασφαλίζει ακρίβεια καλύτερη από 0.25dB. Η διαδικασία των ακροάσεων έγινε με πηγή το σύστημα της Teac Esoteric (P70/D70) και τα ηχεία αναφοράς ATC SCM-50 PSL.

Δώσαμε ιδιαίτερη προσοχή στην διατήρηση σταθερής στάθμης από ενισχυτή σε ενισχυτή με τον έλεγχο να γίνεται με καλιμπραρισμένο ηχόμετρο της Bruel & Kjaer (2232). Το σύστημα ρυθμίστηκε έτσι ώστε στην θέση ακρόασης τα 0dBFS του συστήματος της Esoteric να αντιστοιχούν σε 85dBSPL (Α). Από το σημείο αυτό σε κάποια σημεία του προγράμματος κινηθήκαμε σε υψηλότερες στάθμες με σκοπό να εξαντλήσουμε τα όρια του ενισχυτή και να διερευνήσουμε το πώς αυτός συμπεριφέρεται κοντά σε αυτά.

Advance Acoustic MAP-800


Γενικώς Ο MAP-800 είναι ένας ογκώδης ενισχυτής, ο μεγαλύτερος της Γαλλικής εταιρίας. Ξεχωρίζει με την ιδιαίτερη αισθητική του, καθώς περιλαμβάνει και δύο κλασικά, αναλογικά όργανα για την ένδειξη της ισχύος και διαθέτει μεγάλες εξωτερικές ψύκτρες.

Βασίζεται σε ένα μεγάλο τροφοδοτικό που ξεκινά από έναν δακτυλιοειδή μετασχηματιστή 800VA και διαθέτει έξι πυκνωτές των 10.000μF. Στο εσωτερικό, το κύκλωμα είναι μοιρασμένο σε ξεχωριστά διαμερίσματα ώστε να ελαχιστοποιήται η αλληλεπίδραση των κυκλωμάτων.

O MAP-800 διαθέτει 4 εισόδους single ended από τις οποίες οι δύο προσφέρονται και σε balanced εκδοχή, μία είσοδο Phono mm/mc, είσοδο τελικού ενισχυτή, μία έξοδο εγγραφής Tape Out και μία έξοδο προενισχυτή για σύνδεση με εξωτερικό τελικό. Για τα ηχεία υπάρχουν δύο ζεύγη εξόδων ανά κανάλι, ώστε να διευκολύνεται η διπλοκαλωδίωση. Ο ενισχυτής φαίνεται καλοκατασκευασμένος, με βύσματα πολύ καλής ποιότητας και καλά υλικά όπου χρειάζεται.

Μετρήσεις Σε φορτίο των 8Ω και με όριο παραμόρφωσης 0.3%, ο ενισχυτής απέδωσε 185.5 W, ενώ σε φορτίο 4Ω, η μέγιστη ισχύς αυξήθηκε στα 275.5 W. Ο συντελεστής απόσβεσης για φορτίο 8Ω είναι πάνω από 300.

Η ομοιότητα των δύο καναλιών κρίνεται ως εξαιρετική. Στα 10KHz και μέχρι και τα 40KHz και πάνω, η καμπύλη της απόκρισης αρχίζει και αποκλίνει ελαφρά, μία απόκλιση όμως που δεν δημιουργεί ιδιαίτερα προβλήματα καθώς η αποκοπή είναι μικρότερη από 1dB στα 40kHz.

Η απόκριση με σύνθετο φορτίο είναι καλή, χωρίς έντονες βυθίσεις. Η απόκλιση στις υψηλές συχνότητες ξεκινά τώρα από τα 2.7KHz αλλά η συνολική αποκοπή δεν ξεπερνά κι εδώ το 1dB.

Απόκριση συχνότητας και για τα δύο κανάλια. Στάθμη αναφοράς: 1kHz, 0.3%thd+N/8Ohm, δύο κανάλια Απόκριση συχνότητας και για τα δύο κανάλια. Στάθμη αναφοράς: 1kHz, 0.3%thd+N/Σύνθετο φορτίο, δύο κανάλια
Τετραγωνικό σήμα 1kHz, μέγιστη ισχύς σε φορτίο 8Ω thd+N σε συνάρτηση με την ισχύ εξόδου. Φορτίο 8Ω (κόκκινο), 4Ω (πράσινο)

Τα πρώτα σημάδια υπερφόρτωσης του ενισχυτή για το φορτίο των 8Ω εκδηλώνονται στα 180W με όριο παραμόρφωσης 0.04%, ενώ στα 4Ω, η υπερφόρτωση του ενισχυτή ξεκινά από τα 210W με όριο παραμόρφωσης 0.06%.

Σε θέματα ταχύτητας, ο MAP-800 κινήθηκε στο μέσο όρο. Η απόκριση σε τετραγωνικό σήμα είναι καθαρή χωρίς overshoot, το slew rate μετρήθηκε στα 3.78μS και ο ρυθμός ανόδου στα 24.4V/μS.

Το φάσμα αρμονικών του ενισχυτή με σήμα 1kHz έχει γενικώς χαμηλή στάθμη με μόνο τις πρώτες αρμονικές να βρίσκονται πάνω από τα -120dBr. Επίσης χαμηλή στάθμη διατηρούν και οι συχνότητες των 50Hz και 100Hz, που προέρχονται συνήθως από το τροφοδοτικό και την ανόρθωση αντιστοίχως.

Φάσμα αρμονικών για σήμα 1kHz, 10Wrms/8Ω. Φάσμα θορύβου. Στάθμη αναφοράς: 1kHz, 0.1Wrms/8Ohm, βραχυκυκλωμένη είσοδος.
Ακρίβεια ρυθμιστικού στάθμης Ακρίβεια αποέμφασης RIAA. 0dBr: 1kHz, 1Vrms, Tape Out.

Το φάσμα θορύβου του MAP-800 αποκαλύπτει μία σχετικά ήσυχη συσκευή χωρίς υψίσυχνες συνιστώσες οι οποίες θα μπορούσαν να προέρχονται από την οθόνη και τα κυκλώματα ελέγχου. Ισχυρότερες πηγές θορύβου είναι ο μετασχηματιστής (hum λίγο πάνω από τα -90dBr) και το κύκλωμα ανόρθωσης (κοντά στα -80dBr).

Οι στατικές μετρήσεις θορύβου επιβεβαιώνουν τις παραπάνω παρατηρήσεις, καθώς ο ενισχυτής βρίσκεται μέσα στους καλύτερους με -64.8dBr(A).

To ρυθμιστικό στάθμης στην μέση της διαδρομής του εισάγει μια μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ των καναλιών, η οποία πάντως παραμένει κάτω από 0.5dB και μπορεί, επομένως, να θεωρηθεί μικρή.

Ο προενισχυτής phono κινήθηκε σε πολύ καλά επίπεδα τόσο σε θέματα ακρίβειας αποέμφασης με αποκλίσεις μικρότερες του +/-0.25dB όσο και σε θέματα θορύβου όπου, με 91.7dBr(A) ήταν ο καλύτερος που μετρήσαμε. Ακροάσεις Ο MAP-800 αποδείχθηκε ένας επιβλητικός ενισχυτής με σημαντικές δυνατότητες οδήγησης και καλό έλεγχο των ηχείων. Κατά την διάρκεια της δοκιμής δημιούργησε υψηλές στάθμες στον χώρο ακρόασης και μας δημιούργησε την εντύπωση ότι θα μπορέσει να υποστηρίξει συστήματα με ηχεία τυπικής ευαισθησίας σε μεσαίους ή και μεγαλύτερους χώρους, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Οι χαμηλές συχνότητες αποδόθηκαν με καλό όγκο και σώμα, ίσως με μια τάση υπερελέγχου σε ορισμένες περιπτώσεις αλλά πάντοτε με καλή λεπτομέρεια και δυνατότητες περιγραφής. Η μεσαία περιοχή φάνηκε να διαθέτει καλή ισορροπία και ουδετερότητα με την ανθρώπινη φωνή να χαρακτηρίζεται από καλή άρθρωση και τα έγχορδα της περιοχής να μην καταπιέζουν τον ακροατή και να μην επιβάλλονται στο ηχητικό στιγμιότυπο. Ψηλά, ο ενισχυτής αποδείχθηκε αρκετά γρήγορος, στρογγυλεύοντας ελάχιστα τα μέτωπα στις γρήγορες νότες του πιάνου, διαθέτει αρμονικό πλούτο και διαύγεια.

Ο ενισχυτής δημιούργησε άνετα υψηλές στάθμες στον χώρο ακρόασης, χωρίς να δείχνει ίχνη κόπωσης ή υπερφόρτωσης και χωρίς να κουράζει τους ακροατές. Έργα με μεγάλες δυναμικές αντιθέσεις αποδόθηκαν σωστά, με τα χαμηλά περάσματα να διατηρούν την λεπτομέρεια και τον ιδιαίτερο χαρακτήρα τους.

Η στερεοφωνική εικόνα εστιάζεται σε κάποια απόσταση από τον ακροατή, διαθέτει καλό πλάτος και βάθος και ο εστιασμός των μεμονωμένων ηχητικών πηγών ή των μεγάλων οργανικών ομάδων της συμφωνικής ορχήστρας είναι ρεαλιστικός. Τελικώς… … ο MAP-800 είναι ένας ισχυρός ολοκληρωμένος ενισχυτής ο οποίος μπορεί να καλύψει με άνεση μέτριους και μεγάλους χώρους και να οδηγήσει σχετικώς δύσκολα ηχεία σε υψηλές στάθμες.

Προσφέρει επαρκείς δυνατότητες σύνδεσης, έχει ενδιαφέρουσα αισθητική και, με βάση την τιμή του, μπορεί να “παίξει” στα ίσα ζευγάρια προ -τελικών στην χαμηλότερη ή και την μεσαία κατηγορία τιμής. Σαφώς πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα αγορά, ιδιαίτερα αν ψάχνετε για μια πλήρη συσκευή με πολλά βατ.

Τιμή: 2.000 ευρώ
info: Spectrum Electronics, τηλ.: 210-240.5111, web: http://www.advance-acoustic.com

Γενικώς Ο MAP-800 είναι ένας ογκώδης ενισχυτής, ο μεγαλύτερος της Γαλλικής εταιρίας. Ξεχωρίζει με την ιδιαίτερη αισθητική του, καθώς περιλαμβάνει και δύο κλασικά, αναλογικά όργανα για την ένδειξη της ισχύος και διαθέτει μεγάλες εξωτερικές ψύκτρες.

Βασίζεται σε ένα μεγάλο τροφοδοτικό που ξεκινά από έναν δακτυλιοειδή μετασχηματιστή 800VA και διαθέτει έξι πυκνωτές των 10.000μF. Στο εσωτερικό, το κύκλωμα είναι μοιρασμένο σε ξεχωριστά διαμερίσματα ώστε να ελαχιστοποιήται η αλληλεπίδραση των κυκλωμάτων.

O MAP-800 διαθέτει 4 εισόδους single ended από τις οποίες οι δύο προσφέρονται και σε balanced εκδοχή, μία είσοδο Phono mm/mc, είσοδο τελικού ενισχυτή, μία έξοδο εγγραφής Tape Out και μία έξοδο προενισχυτή για σύνδεση με εξωτερικό τελικό.

Για τα ηχεία υπάρχουν δύο ζεύγη εξόδων ανά κανάλι, ώστε να διευκολύνεται η διπλοκαλωδίωση. Ο ενισχυτής φαίνεται καλοκατασκευασμένος, με βύσματα πολύ καλής ποιότητας και καλά υλικά όπου χρειάζεται.

Μετρήσεις Σε φορτίο των 8Ω και με όριο παραμόρφωσης 0.3%, ο ενισχυτής απέδωσε 185.5 W, ενώ σε φορτίο 4Ω, η μέγιστη ισχύς αυξήθηκε στα 275.5 W. Ο συντελεστής απόσβεσης για φορτίο 8Ω είναι πάνω από 300.

Η ομοιότητα των δύο καναλιών κρίνεται ως εξαιρετική. Στα 10KHz και μέχρι και τα 40KHz και πάνω, η καμπύλη της απόκρισης αρχίζει και αποκλίνει ελαφρά, μία απόκλιση όμως που δεν δημιουργεί ιδιαίτερα προβλήματα καθώς η αποκοπή είναι μικρότερη από 1dB στα 40kHz.

Η απόκριση με σύνθετο φορτίο είναι καλή, χωρίς έντονες βυθίσεις. Η απόκλιση στις υψηλές συχνότητες ξεκινά τώρα από τα 2.7KHz αλλά η συνολική αποκοπή δεν ξεπερνά κι εδώ το 1dB.

Απόκριση συχνότητας και για τα δύο κανάλια. Στάθμη αναφοράς: 1kHz, 0.3%thd+N/8Ohm, δύο κανάλια Απόκριση συχνότητας και για τα δύο κανάλια. Στάθμη αναφοράς: 1kHz, 0.3%thd+N/Σύνθετο φορτίο, δύο κανάλια
Τετραγωνικό σήμα 1kHz, μέγιστη ισχύς σε φορτίο 8Ω thd+N σε συνάρτηση με την ισχύ εξόδου. Φορτίο 8Ω (κόκκινο), 4Ω (πράσινο)

Τα πρώτα σημάδια υπερφόρτωσης του ενισχυτή για το φορτίο των 8Ω εκδηλώνονται στα 180W με όριο παραμόρφωσης 0.04%, ενώ στα 4Ω, η υπερφόρτωση του ενισχυτή ξεκινά από τα 210W με όριο παραμόρφωσης 0.06%.

Σε θέματα ταχύτητας, ο MAP-800 κινήθηκε στο μέσο όρο. Η απόκριση σε τετραγωνικό σήμα είναι καθαρή χωρίς overshoot, το slew rate μετρήθηκε στα 3.78μS και ο ρυθμός ανόδου στα 24.4V/μS.

Το φάσμα αρμονικών του ενισχυτή με σήμα 1kHz έχει γενικώς χαμηλή στάθμη με μόνο τις πρώτες αρμονικές να βρίσκονται πάνω από τα -120dBr. Επίσης χαμηλή στάθμη διατηρούν και οι συχνότητες των 50Hz και 100Hz, που προέρχονται συνήθως από το τροφοδοτικό και την ανόρθωση αντιστοίχως.

Φάσμα αρμονικών για σήμα 1kHz, 10Wrms/8Ω. Φάσμα θορύβου. Στάθμη αναφοράς: 1kHz, 0.1Wrms/8Ohm, βραχυκυκλωμένη είσοδος.
Ακρίβεια ρυθμιστικού στάθμης Ακρίβεια αποέμφασης RIAA. 0dBr: 1kHz, 1Vrms, Tape Out.

Το φάσμα θορύβου του MAP-800 αποκαλύπτει μία σχετικά ήσυχη συσκευή χωρίς υψίσυχνες συνιστώσες οι οποίες θα μπορούσαν να προέρχονται από την οθόνη και τα κυκλώματα ελέγχου. Ισχυρότερες πηγές θορύβου είναι ο μετασχηματιστής (hum λίγο πάνω από τα -90dBr) και το κύκλωμα ανόρθωσης (κοντά στα -80dBr).

Οι στατικές μετρήσεις θορύβου επιβεβαιώνουν τις παραπάνω παρατηρήσεις, καθώς ο ενισχυτής βρίσκεται μέσα στους καλύτερους με -64.8dBr(A).

To ρυθμιστικό στάθμης στην μέση της διαδρομής του εισάγει μια μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ των καναλιών, η οποία πάντως παραμένει κάτω από 0.5dB και μπορεί, επομένως, να θεωρηθεί μικρή.

Ο προενισχυτής phono κινήθηκε σε πολύ καλά επίπεδα τόσο σε θέματα ακρίβειας αποέμφασης με αποκλίσεις μικρότερες του +/-0.25dB όσο και σε θέματα θορύβου όπου, με 91.7dBr(A) ήταν ο καλύτερος που μετρήσαμε.

Ακροάσεις Ο MAP-800 αποδείχθηκε ένας επιβλητικός ενισχυτής με σημαντικές δυνατότητες οδήγησης και καλό έλεγχο των ηχείων.

Κατά την διάρκεια της δοκιμής δημιούργησε υψηλές στάθμες στον χώρο ακρόασης και μας δημιούργησε την εντύπωση ότι θα μπορέσει να υποστηρίξει συστήματα με ηχεία τυπικής ευαισθησίας σε μεσαίους ή και μεγαλύτερους χώρους, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Οι χαμηλές συχνότητες αποδόθηκαν με καλό όγκο και σώμα, ίσως με μια τάση υπερελέγχου σε ορισμένες περιπτώσεις αλλά πάντοτε με καλή λεπτομέρεια και δυνατότητες περιγραφής. Η μεσαία περιοχή φάνηκε να διαθέτει καλή ισορροπία και ουδετερότητα με την ανθρώπινη φωνή να χαρακτηρίζεται από καλή άρθρωση και τα έγχορδα της περιοχής να μην καταπιέζουν τον ακροατή και να μην επιβάλλονται στο ηχητικό στιγμιότυπο.

Ψηλά, ο ενισχυτής αποδείχθηκε αρκετά γρήγορος, στρογγυλεύοντας ελάχιστα τα μέτωπα στις γρήγορες νότες του πιάνου, διαθέτει αρμονικό πλούτο και διαύγεια. Ο ενισχυτής δημιούργησε άνετα υψηλές στάθμες στον χώρο ακρόασης, χωρίς να δείχνει ίχνη κόπωσης ή υπερφόρτωσης και χωρίς να κουράζει τους ακροατές. Έργα με μεγάλες δυναμικές αντιθέσεις αποδόθηκαν σωστά, με τα χαμηλά περάσματα να διατηρούν την λεπτομέρεια και τον ιδιαίτερο χαρακτήρα τους.

Η στερεοφωνική εικόνα εστιάζεται σε κάποια απόσταση από τον ακροατή, διαθέτει καλό πλάτος και βάθος και ο εστιασμός των μεμονωμένων ηχητικών πηγών ή των μεγάλων οργανικών ομάδων της συμφωνικής ορχήστρας είναι ρεαλιστικός.

Τελικώς… … ο MAP-800 είναι ένας ισχυρός ολοκληρωμένος ενισχυτής ο οποίος μπορεί να καλύψει με άνεση μέτριους και μεγάλους χώρους και να οδηγήσει σχετικώς δύσκολα ηχεία σε υψηλές στάθμες.

Προσφέρει επαρκείς δυνατότητες σύνδεσης, έχει ενδιαφέρουσα αισθητική και, με βάση την τιμή του, μπορεί να “παίξει” στα ίσα ζευγάρια προ -τελικών στην χαμηλότερη ή και την μεσαία κατηγορία τιμής. Σαφώς πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα αγορά, ιδιαίτερα αν ψάχνετε για μια πλήρη συσκευή με πολλά βατ.

Τιμή: 2.000 ευρώ
info: Spectrum Electronics, τηλ.: 210-240.5111, web: http://www.advance-acoustic.comCambridge Audio Azur 840A V2.0


Γενικώς Ο Azur 840A V2.0 είναι, ένα από τα πιο γνωστά προϊόντα του Βρετανού κατασκευαστή. Πρόκειται για έναν ολοκληρωμένο ενισχυτή που χρησιμοποιεί ημιαγωγούς της Sanken στην έξοδο, βηματικό εξασθενητή με ηλεκτρονόμους και ξεχωριστά τροφοδοτικά τα οποία βασίζονται σε κοινό μετασχηματιστή αλλά ξεχωριστή ανόρθωση και δύο πυκνωτές των 15.000μF για κάθε κανάλι. Το κύκλωμα είναι υλοποιημένο με διακριτούς ημιαγωγούς και ενσωματώνει το κύκλωμα προστασίας CAP5 της εταιρίας.

Ο ενισχυτής διαθέτει 8 εισόδους single ended, μια από τις οποίες μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ωε balanced, μία έξοδο εγγραφής, μία έξοδο προενισχυτή για σύνδεση με τελικό ενισχυτής, έξοδο για ακουστικά, ρυθμιστικά τονικότητας, διακόπτη direct in και φίλτρο loudness. Για την σύνδεση των ηχείων προσφέρονται δύο ζεύγη εξόδων, ώστε να διευκολύνεται και η διπλοκαλωδίωση.

Η ποιότητα της συσκευής κρίνεται ως πολύ καλή με κατανοητό user interface που χρησιμοποιεί μια οθόνη LCD, καλής ποιότητας υλικά και βύσματα για την σύνδεση των ηχείων. Τα βύσματα των εισόδων είναι τυπικής ποιότητας.

Μετρήσεις Σε φορτίο των 8Ω και με όριο παραμόρφωσης 0.3%, ο ενισχυτής Azur 840A V2 της Cambridge Audio, απέδωσε 123W, ενώ σε φορτίο των 4Ω με παραμόρφωση 0.3% η μέγιστη ισχύς αυξήθηκε, κατά πολύ, στα 189W. Με συντελεστή αύξησης 1.54 είναι ο δεύτερος πιο “πρόθυμος” ενισχυτής της δοκιμής (μετά τον Harman/Kardon). O συντελεστής απόσβεσης για φορτίο 8Ω υπολογίστηκε πάνω από 300 (333 για την ακρίβεια).

Η απόκριση συχνότητας είναι εξαιρετικά επίπεδη ξεπερνώντας το όριο μέτρησης των 40kHz χωρίς να δείχνει την παραμικρή διάθεση για πτώση. Στις χαμηλές συχνότητες (κάτω από τα 10Hz) επεμβαίνει το σύστημα προστασίας της συσκευής με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα “σκαλί” 1dB. Κατά πάσα πιθανότητα αυτό δεν εμφανίζεται ποτέ κατά την κανονική λειτουργία της συσκευής.

Το ίδιο άνετος εμφανίστηκε ο 840A και κατά τη διάρκεια οδήγησης του σύνθετου φορτίου. Υπάρχει μια ελάχιστη απόκλιση πάνω από τα 2kHz και το σύστημα προστασίας δεν επεμβαίνει σε αυτή την περίπτωση, οπότε η έκταση χαμηλά διατηρείται χωρίς αποκοπή. Η ομοιότητα μεταξύ των καναλιών είναι εξαιρετική.

Απόκριση συχνότητας και για τα δύο κανάλια. Στάθμη αναφοράς: 1kHz, 0.3%thd+N/8Ohm, δύο κανάλια Απόκριση συχνότητας και για τα δύο κανάλια. Στάθμη αναφοράς: 1kHz, 0.3%thd+N/Σύνθετο φορτίο, δύο κανάλια
Τετραγωνικό σήμα 1kHz, μέγιστη ισχύς σε φορτίο 8Ω thd+N σε συνάρτηση με την ισχύ εξόδου. Φορτίο 8Ω (κόκκινο), 4Ω (πράσινο)

Τα πρώτα σημάδια υπερφόρτωσης του ενισχυτή για το φορτίο των 8Ω εκδηλώνονται στα 115W με όριο παραμόρφωσης 0.002%, μια χαμηλή τιμή πάνω από την οποία το σύστημα προστασίας δεν επέτρεψε να συνεχιστεί η μέτρηση (η οποία, πάντως αφήνει πολλές υποσχέσεις με βάση το συμβατικό όριο του 0.3%).

Στα 4Ω, η υπερφόρτωση του ενισχυτή ξεκινά από τα 180W με όριο παραμόρφωσης 0.004%. Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορέσαμε να καταλάβουμε τον τρόπο λειτουργίας του συστήματος προστασίας: Άφησε την μέτρηση να εξελιχθεί και τον ενισχυτή να ξεπεράσει τα 200Wrms!

Ο 840Α αποδείχθηκε ως ένας από τους πλέον γρήγορους της δοκιμής, με χρόνο ανόδου ελάχιστα κάτω από τα 2μS αλλά η κυματομορφή εξόδου του χαρακτηρίζεται από μια ελαφρά ασυμμετρία στον ρυθμό ανόδου (ο οποίος στο γραμμικό της κομμάτι είναι, πάντως, από τους υψηλότερους στα 31.6V/μS) καθώς και από μικρό overshoot.

Φάσμα αρμονικών για σήμα 1kHz, 10Wrms/8Ω. Φάσμα θορύβου. Στάθμη αναφοράς: 1kHz, 0.1Wrms/8Ohm, βραχυκυκλωμένη είσοδος.
Ακρίβεια ρυθμιστικού στάθμης

Ο ενισχυτής παρουσιάζει ένα φάσμα με αρμονικές σε πολύ χαμηλή στάθμη, θα μπορούσαμε να πούμε με μέσο όρο περίπου τα -130dBr! Ο θόρυβος από το τροφοδοτικό είναι, συγκριτικά, υψηλότερος αλλά παραμένει κάτω από τα -110dBr.

Το φάσμα θορύβου ακολουθεί την ίδια λογική, με την συχνότητα του μετασχηματιστή στα 50Hz στα -96dBr ενώ, επιπλέον, στο φάσμα από τη συχνότητα των 100Hz μέχρι και τα 2KHz εμφανίζονται αρμονικές με στάθμες γύρω από τα -100dBr. H στατική μέτρηση του θορύβου κινείται στον μέσο όρο (-62.3dBr(A))

To ρυθμιστικό στάθμης φαίνεται πολύ καλής ποιότητας καθώς στο μέσο της διαδρομής του η διαφορές μεταξύ των καναλιών μεταβλήθηκαν ελάχιστα, γεγονός αναμενόμενο, αν κρίνει κανείς από την κατασκευή του.

Ακροάσεις Από τις πρώτες στιγμές έγινε σαφές ότι ο 840A έχει σχεδιαστεί με πολύ σοβαρά κριτήρια και ότι η φήμη που τον συνοδεύει δεν είναι καθόλου τυχαία. Δημιούργησε μια αίσθηση ακρίβειας και σταθερότητας, επιβαλλόμενος στον χώρο και δημιουργώντας μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα.

Ο ενισχυτής επέδειξε σημαντικές δυνατότητες οδήγησης και ελέγχου, δημιούργησε υψηλές στάθμες χωρίς προβλήματα κόπωσης και διατήρησε την φυσιογνωμία του ακόμη και κοντά στο όριο. Η εντύπωση που μας δημιουργήθηκε κατά τη δοκιμή είναι ότι μπορεί να υποστηρίξει συστήματα με ηχεία τυπικής ευαισθησίας σε μέτριους ή και κάπως μεγαλύτερους χώρους.

Οι χαμηλές συχνότητες αποδόθηκαν με ακρίβεια,ταχύτητα και εξαιρετικό όγκο. Ο ενισχυτής αποδείχθηκε εξίσου ικανός να περιγράψει τις λεπτομέρειες του σόλο κόντρα μπάσου όσο και τις φασματικές υπερβολές των συνθετητών χωρίς να υπερβάλει σε καμία περίπτωση. Η μεσαία περιοχή αποδόθηκε ισορροπημένα με πολλές λεπτομέρειες και τα φωνητικά χαρακτηρίστηκαν από άψογη άρθρωση και ρεαλισμό.

Ανάλογη συμπεριφορά ακούσαμε και στις υψηλές συχνότητες με την απόδοση που πήραμε να αποτελεί -ίσως- ό,τι πιο κοντινό πήραμε σε σχέση με το σύστημα αναφοράς στην περιοχή αυτή. Πολύ σωστές αποσβέσεις, αρμονικός πλούτος και απουσία οποιασδήποτε σκληρότητας είναι, εδώ, τα βασικά γνωρίσματα της ηχητικής ταυτότητας του 840Α.

H εικόνα που δημιουργεί ο ενισχυτής είναι σαφής, σταθερή και δημιουργεί την σωστή αίσθηση εγγύτητας, φέρνοντας τον ακροατή την σωστή απόσταση από τη σκηνή. Κατά περίπτωση, ανάλογα με το έργο, η αίσθηση ότι περιβάλλεσαι από το ηχητικό πεδίο είναι πολύ έντονη και επιτείνει τον ρεαλισμό της σκηνής.

Τελικώς… … πρόκειται, χωρίς αμφιβολία για έναν κορυφαίο ολοκληρωμένο ενισχυτή ο οποίος δεν έχει κανένα σοβαρό μειονέκτημα. Αν αναζητάτε μια all around συσκευή με καλές δυνατότητες σύνδεσης, ρεύματα και πολύ καλό ήχο, ο 840Α V2.0 είναι πραγματικά ό,τι χρειάζεστε!

Τιμή: 1.399.95
info: Ομιλος Ειδικών Καταστημάτων Ηχου & Εικόνας, τηλ.: 210-341.4210. web: http://www.cambridgeaudio.com/

Harman/Kardon HK990

Γενικώς Ο HK990 είναι η πρόταση της HK για έναν μεγάλο, δικαναλικό ολοκληρωμένο ενισχυτή, συνεχιστή της παράδοσης που έχει η εταιρία και την έχει κάνει διάσημη στο παρελθόν. Πρόκειται για μια ογκώδη συσκευή με μεγάλη ισχύ, η οποία βασίζεται σε ένα διπλό τροφοδοτικό με τέσσερις πυκνωτές των 6.800μF, αρθρωτή κατασκευή και έξυπνα τοποθετημένες εσωτερικές ψύκτρες.

Ο ενισχυτής ενσωματώνει ένα σύστημα διόρθωσης της ακουστικής του χώρου το οποίο βασίζεται σε μετρήσεις μέσω μικροφώνου και διαθέτει δύο εξόδους για υπογούφερ οι οποίες ελέγχονται από αυτό, με βάση τις σχετικές προτάσεις που έχει κάνει ο Floyd Toole κατά καιρούς.

Διαθέτει 6 εισόδους single ended, μία είσοδο balanced, είσοδο phono mm και mc, δύο εξόδους εγγραφής, έξοδο προενισχυτή, έξοδο ακουστικών και ρυθμιστικό τονικότητας. Ο ενισχυτής διαθέτει ενσωματωμένο DSP κάτι το οποίο σημαίνει ότι μπορεί να διαχειριστεί και ψηφιακά σήματα (διαθέτει τέσσερις ψηφιακές εισόδους και μια έξοδο), ενώ υπάρχει και βρόχος για χρήση εξωτερικού επεξεργαστή σήματος. Για την σύνδεση των ηχείων προσφέρονται δύο ζεύγη εξόδων ανά κανάλι.

Ο HK990 είναι μια επιβλητική συσκευή με πολλές δυνατότητες αλλά καταφέρνει να παραμείνει απλός στην χρήση και λιτός από πλευράς αισθητικής. Η οθόνη των ενδείξεων είναι ευανάγνωστη και τα μενού αρκετά απλά και προφανή. Η ποιότητα κατασκευής του είναι καλή με υλικό τυπικής βιομηχανικής ποιότητας.

Μετρήσεις Σε φορτίο των 8Ω και με όριο παραμόρφωσης 0.3%, ο HK990 απέδωσε 188.5W (την μεγαλύτερη ισχύ της δοκιμής), ενώ σε φορτίο των 4Ω με παραμόρφωση 0.3%, η μέγιστη ισχύς αυξήθηκε στα 292W.

Με συντελεστή αύξησης της ισχύος 1.55, ήταν αυτός με τις μεγαλύτερες δυνατότητες παροχής ρεύματος της δοκιμής καθώς και αυτός με την μικρότερη αντίσταση εξόδου, αφού ο συντελεστής απόσβεσης για φορτίο 8Ω υπολογίστηκε στο 418. Στο πεδίο της συχνότητας, ο ενισχυτής συμπεριφέρεται εντελώς ουδέτερα, με τις διαφορές μεταξύ των δύο καναλιών να είναι σχεδόν μηδενικές.

Η απόκλιση που παρατηρείται από τα 20KHz μέχρι τα 40ΚΗz είναι, κυριολεκτικώς, ανάξια λόγου. Ανάλογη ήταν και η συμπεριφορά του ενισχυτή όταν κλήθηκε να οδηγήσει το σύνθετο φορτίο. Η απόκρισή του παρέμεινε επίπεδη με μια ελάχιστη απόκλιση (0.25dB) στα 2.8kHz.

Απόκριση συχνότητας και για τα δύο κανάλια. Στάθμη αναφοράς: 1kHz, 0.3%thd+N/8Ohm, δύο κανάλια Απόκριση συχνότητας και για τα δύο κανάλια. Στάθμη αναφοράς: 1kHz, 0.3%thd+N/Σύνθετο φορτίο, δύο κανάλια
Τετραγωνικό σήμα 1kHz, μέγιστη ισχύς σε φορτίο 8Ω thd+N σε συνάρτηση με την ισχύ εξόδου. Φορτίο 8Ω (κόκκινο), 4Ω (πράσινο)

Τα πρώτα σημάδια υπερφόρτωσης του ενισχυτή για το φορτίο των 8Ω εκδηλώνονται στα 150W με όριο παραμόρφωσης 0.004% ενώ στα 4Ω, η υπερφόρτωση του ενισχυτή ξεκινά από τα 280W με όριο παραμόρφωσης 0.008%, επιδόσεις οι οποίες συμβαδίζουν με τις μεγάλες δυνατότητες ισχύος που επέδειξε ο HK990 κατά τις στατικές μετρήσεις.

Η απόκριση σε τετραγωνικό σήμα αποκάλυψε ένα γρήγορο στάδιο εξόδου (1.9mS, 40.8V/mS) το οποίο επιπροσθέτως δεν παρουσιάζει overshoot ή άλλα προβλήματα στην κυματομορφή.

Το φάσμα με σήμα συχνότητας 1kHz είναι ιδιαίτερα καθαρό με φθίνουσα σειρά αρμονικών οι οποίες γρήγορα  (μετά την τέταρτη) βρίσκονται κάτω από τα -100dB. Σε πολύ χαμηλά επίπεδα κινείται και ο θόρυβος του τροφοδοτικού με τις συχνότητες των 50Hz και των 100Hz να βρίσκονται κάτω από τα -120dB.

Το φάσμα θορύβου του ενισχυτή είναι ίσως είναι το καλύτερο διάγραμμα της δοκιμής ως προς τη στάθμη αφού κυμαίνεται στα -140dBr. Ξεχωρίζουν μια συνιστώσα στα 150Hz (πιθανόν από το τροφοδοτικό) καθώς και μια συνιστώσα πάνω από τα 30kHz, πιθανότατα από τα κυκλώματα ελέγχου-απεικόνισης. Η στατική μέτρηση επιβεβαιώνει τις παραπάνω παρατηρήσεις όντας, επίσης, η καλύτερη της δοκιμής (-68dBr(A)).

Φάσμα αρμονικών για σήμα 1kHz, 10Wrms/8Ω. Φάσμα θορύβου. Στάθμη αναφοράς: 1kHz, 0.1Wrms/8Ohm, βραχυκυκλωμένη είσοδος.
Ακρίβεια ρυθμιστικού στάθμης Ακρίβεια αποέμφασης RIAA. 0dBr: 1kHz, 1Vrms, Tape Out.

To ρυθμιστικό στάθμης αποδείχθηκε αρκετά ακριβές καθώς εισήγαγε μια ελάχιστη διαφοροποίηση στις διαφορές μεταξύ των δύο καναλιών όταν τοποθετήθηκε στην μέση της διαδρομής του.

Ο HK990 διαθέτει έναν προενισχυτή phono ο οποίος κινείται στον μέσο όρο της δοκιμής τόσο σε θέματα θορύβου (-85.8 και -64.9dBr(A) για τις εισόδους mm και mc αντιστοίχως) όσο και στην ακρίβεια της αποέμφασης η οποία παρέμεινε μέσα στο όριο του 1dB περίπου.

Τέλος, στην περίπτωση του Harman μια ακόμη μέτρηση είναι ενδιαφέρουσα: Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί ο ενσωματωμένος ισοσταθμιστής.

Το αντίστοιχο διάγραμμα δείχνει πώς έχει μεταβληθεί η απόκριση συχνότητας με βάση της μετρήσεις που έχουν γίνει στον χώρο ακρόασης. Άξιο προσοχής σημείο το ότι ο αλγόριθμος “βρήκε” τον βασικό αξονικό ρυθμό κοντά στα 50Hz και το ότι όλες οι ρυθμίσεις παραμένουν ευλαβικά μέσα στα +/-6dB, ένα εύρος που δεν μπορεί να θεωρηθεί υπερβολικό.

Απόκριση συχνότητας με τον ισοσταθμιστή σε θέση διόρθωσης της ακουστικής του χώρου, δύο κανάλια

Ακροάσεις Ο HK990 είναι ένας ενισχυτής με άνεση οδήγησης και μπορεί να καλύψει με υψηλές στάθμες έναν σχετικώς μεγάλο χώρο, ακόμη και με ηχεία μέτριας ευαισθησίας.

Είναι επιβλητικός στις χαμηλές συχνότητες με όγκο και καλό έλεγχο, αν και θα θέλαμε λίγο περισσότερη λεπτομέρεια στην περιγραφή των οργάνων της περιοχής.

Η μεσαία περιοχή αποδόθηκε με ουδετερότητα, δεν έγινε σε καμία περίπτωση καταπιεστική, αντιθέτως, θα μπορούσε να πει κανείς ότι ο ενισχυτής κρατά μια απόσταση από τον ακροατή παραμένοντας πάντως μουσικός και ευχάριστος, ιδιότητα που θα αφήσει όσους δίνουν μεγάλη σημασία στα φωνητικά έργα ιδιαίτερα ικανοποιημένους.

Στην περιοχή των υψηλών συχνοτήτων ο ενισχυτής φάνηκε λίγο πιο γρήγορος και λεπτός από όσο θα θέλαμε δημιουργώντας μια ελάχιστη (αλλά πάντως αντιληπτή) αίσθηση υπερελέγχου.

Η στερεοφωνική εικόνα εστιάζεται κάπως μακρυά από τον ακροατή αλλά παραμένει λεπτομερής και με αέρα μεταξύ των οργάνων, στις ηχογραφήσεις μικρών συνόλων, ενώ στην περίπτωση της συμφωνικής ορχήστρας η κίνηση και οι εναλλαγές μεταξύ των οργανικών ομάδων περιγράφονται με μεγάλη άνεση.

Η χρήση του ενσωματωμένου ισοσταθμιστή επιφέρει μερικές ενδιαφέρουσες αλλαγές στην συμπεριφορά του HK990. Στην δική μας περίπτωση, ο ενισχυτής έγινε πιο ήπιος και με καλύτερο έλεγχο στις υψηλές συχνότητες ενώ ταυτόχρονα δημιούργησε μια εντονότερη αίσθηση ατμόσφαιρας και envelopment στο χώρο, με καλύτερο εστιασμό των ηχητικών πηγών.

Τελικώς… … τελικά η σχεδίαση των ολοκληρωμένων ενισχυτών είναι όπως το ποδήλατο: Δεν το ξεχνάς ποτέ! To αποδεικνύει η Harman/Kardon παρουσιάζοντας ένα πολύ ισχυρό μηχάνημα το οποίο καταφέρνει να παραμείνει μουσικό αλλά και να ενσωματώσει μεγάλες ποσότητες τεχνολογίας μη ακολουθώντας την κλασική πιουρίστικη νοοτροπία.

Σαφώς θα τον θέλαμε λίγο πιο ακριβή σε ορισμένα σημεία αλλά, από την άλλη, πώς να πεις όχι στο μπόνους του ενσωματωμένου ισοσταθμιστή; Η απόφαση θα πρέπει να την πάρει ο καθένας για τον εαυτό του!

Τιμή: 1500 ευρώ
info: Wavemotion, τηλ.: 210-924.4505, web: http://www.wavemotion.gr/, http://www.harmankardon.co

Leema Acoustics Pulse


Γενικώς Ο Pulse είναι ο μικρότερος ολοκληρωμένος ενισχυτης της Leema και βασίζεται στην εμπειρία της εταιρίας από τον γνωστό Tucana, μια συσκευή η οποία έχει πάρει καλές κριτικές στο παρελθόν.

Πρόκειται για μια τυπική Βρετανική κατασκευή, συναρμολογημένη σε μια ενιαία πλακέτα με κοινό μετασχηματιστή και δύο πυκνωτές των 10.000μF και για τα δύο κανάλια, οι οποίοι τροφοδοτούν ένα κύκλωμα με διακριτά εξαρτήματα. Ο προενισχυτής είναι υλοποιημένος με τελεστικούς OP275 της Analog Devices και το phono είναι προσεγμένο στις λεπτομέρειες με ξεχωριστή σταθεροποίηση και διακριτούς παράλληλους ημιαγωγούς στο στάδιο εισόδου mc.

Διαθέτει 5 εισόδους single ended, είσοδο phono mm/mc είσοδο για επεξεργαστή AV από όπου ο χρήστης μπορεί να συνδέσει επεξεργαστή surround, μία έξοδο εγγραφής, έξοδο προενισχυτή, έξοδο 3.5mm για σύνδεση με ακουστικά καθώς και είσοδο για media player στην πρόσοψη, μια πολύ καλή ιδέα που δείχνει ότι η συγκεκριμένη εταιρία είναι… συνδεδεμένη με το παρόν. Για την σύνδεση των ηχείων προσφέρεται ένα ζεύγος υποδοχών ανά κανάλι.

Η αισθητική του Pulse είναι, χωρίς αμφιβολία ενδιαφέρουσα και η ποιότητα κατασκευής του πολύ καλή, με υλικά καλής ποιότητας όπου χρειάζεται.

Μετρήσεις Σε φορτίο των 8Ω και με όριο παραμόρφωσης 0.3%, ο Pulse απέδωσε 79W ενώ σε φορτίο των 4Ω με παραμόρφωση 0.3%,η μέγιστη ισχύς αυξήθηκε στα 110W.

Με συντελεστή αύξησης της ισχύος 1.39 κινήθηκε κοντά στον μέσο όρο όσον αφορά στις δυνατότητες παροχής ρεύματος. Ο συντελεστής απόσβεσης υπολογίστηκε στο 145.
Η απόκριση συχνότητας είναι πρακτικώς επίπεδη με ελαφρές αποκλίσεις (μικρότερες του 0.5dB)στα άκρα του φάσματος.

Οι διαφορές μεταξύ των καναλιών είναι, επίσης, πολύ μικρές (<0.25db). Με το σύνθετο φορτίο, η απόκριση δεν είναι εντελώς επίπεδη σε όλο το φάσμα, αντιθέτως παρουσιάζεται μία μικρή βύθιση (περί το 0.5dB) στα 70Hz, ενώ από τα 3kHz περίπου αρχίζει μια σταδιακή αποκοπή με πολύ ήπια κλίση φθάνοντας το 0.8dB στα 20kHz.

Απόκριση συχνότητας και για τα δύο κανάλια. Στάθμη αναφοράς: 1kHz, 0.3%thd+N/8Ohm, δύο κανάλια Απόκριση συχνότητας και για τα δύο κανάλια. Στάθμη αναφοράς: 1kHz, 0.3%thd+N/Σύνθετο φορτίο, δύο κανάλια
Τετραγωνικό σήμα 1kHz, μέγιστη ισχύς σε φορτίο 8Ω thd+N σε συνάρτηση με την ισχύ εξόδου. Φορτίο 8Ω (κόκκινο), 4Ω (πράσινο)

Με φορτίο 8Ω τα πρώτα δείγματα υπερφόρτωσης εμφανίζονται στα 59W με όριο παραμόρφωσης τα 0.3%  ενώ  με φορτίο 4Ω ο ενισχυτής αυξάνει την ισχύ του μέχρι και τα 79W, με όριο παραμόρφωσης 0.7%. Το γεγονός ότι οι μετρήσεις αυτές δεν συμβαδίζουν με τις στατικές (οι οποίες είναι υψηλότερες σε W) δεν πρέπει να δημιουργεί απορία.

Στις στατικές μετρήσεις ο χειριστής έχει όλο το χρόνο στη διάθεσή του να ρυθμίσει την στάθμη εισόδου (παρατηρώντας και την κυματομορφή στον παλμογράφο) ενώ σε μετρήσεις με σάρωση υπάρχουν συγκεκριμένοι χρονικοί και μαθηματικοί περιορισμοί.

Με χρόνο ανόδου 2.7μS ο Pulse αποδείχθηκε αρκετά γρήγορος, αλλά αυτό που είναι ενδιαφέρον είναι η πολύ καλή ποιότητα στην κυματομορφή εξόδου του η οποία εμφανίστηκε με ομοιόμορφη κλίση, χωρίς παραμορφώσεις και χωρίς overshoot. Ο ρυθμός ανύψωσης υπολογίστηκε στα 9.2V/μS.

Ο Pulse παρουσίασε γενικώς αρκετές αρμονικές με σημαντικές στάθμες καθώς πολλές από τις πρώτες συνιστώσες βρίσκονται πάνω από τα -100dBr, η κατανομή τους όμως είναι ομαλή με φθίνουσα πορεία. Η ισχυρή πρώτη αρμονική, για σήμα 1kHz, αφήνει υπόνοιες για ευχάριστο ηχητικό χαρακτήρα στο όριο ενώ το τροφοδοτικό φαίνεται αρκετά θορυβώδες με το hum να βρίσκεται στα -90dBr περίπου και την ανόρθωση αρκετά ψηλά, στα -60dBr.

Φάσμα αρμονικών για σήμα 1kHz, 10Wrms/8Ω. Φάσμα θορύβου. Στάθμη αναφοράς: 1kHz, 0.1Wrms/8Ohm, βραχυκυκλωμένη είσοδος.
Ακρίβεια ρυθμιστικού στάθμης Ακρίβεια αποέμφασης RIAA. 0dBr: 1kHz, 1Vrms, Tape Out.

Το φάσμα του θορύβου κινείται σε παρόμοια λογική, επιβεβαιώνοντας τον σχετικά υψηλό θόρυβο από το τροφοδοτικό, ενώ η απουσία σήματος εισόδου αποκαλύπτει μια σειρά από υψίσυχνες συνιστώσες οι οποίες θα μπορούσαν να αποδοθούν στα κυκλώματα ελέγχου, Η στατική μέτρηση του θορύβου (-50.3dBr(A)) επιβεβαιώνει το γεγονός ότι ο Pulse είναι, πράγματι, κάπως θορυβώδης.

Το ρυθμιστικό στάθμης αποδείχθηκε αρκετά ακριβές εισάγοντας, στο μέσο της διαδρομής του ελάχιστη διαφοροποίηση στην σχέση μεταξύ των δύο καναλιών.

Ο ενσωματωμένος προενισχυτής φωνογραφικής κεφαλής είναι καλής ποιότητας. Προσφέρει αρκετά χαμηλό θόρυβο τόσο στη ρύθμιση mm όσο και στη ρύθμιση mc (-78.3 και -62.6dBr(A) αντιστοίχως) και η ακρίβειά του βρέθηκε μέσα στο όρια του 0.5dB.

Ακροάσεις Παρά την μικρή του ισχύ, ο Pulse αποδείχθηκε ένας φιλότιμος ενισχυτής επιτυγχάνοντας αρκετά υψηλές στάθμες, διατηρώντας τον έλεγχο του ηχείου σχεδόν σε κάθε περίπτωση ενώ δεν μας κούρασε ποτέ, ακόμη και κοντά στο όριό του. Με βάση τα παραπάνω είναι κατάλληλος για έναν μικρό ή μέτριο χώρο και αν αυτό γίνει σεβαστό, τα αποτελέσματα θα είναι αρκούντως εντυπωσιακά.

Ο ενισχυτής κατεβαίνει πολύ χαμηλά με χαρακτηριστική άνεση και μπορεί να αποδώσει με ευκολία τον όγκο της συμφωνικής ορχήστρας αλλά και την αίσθηση των συνθετητών χωρίς να χάνει σε λεπτομέρεια. Ειδικά στο θέμα της λεπτομέρειας σε μεγάλα ακουστικά όργανα (κόντρα μπάσο, πιάνο κ.λπ), ο Pulse βρέθηκε πιο κοντά από όλους τους ενισχυτές στην αίσθηση που έχουμε από το σύστημα αναφοράς.

Η μεσαία περιοχή αποδίδεται με ουδετερότητα και βρίσκεται, ίσως, λίγο πίσω, χωρίς αυτό να δημιουργεί σημαντικά προβλήματα παρά μόνο μια ξεχωριστή αίσθηση. Οι υψηλές συχνότητες αποδόθηκαν αρκετά σωστά, με δύσκολα όργανα όπως το βιμπράφωνο να είναι λίγο πιο στεγνά από όσο θα θέλαμε, φωτεινά αλλά με ταχύτερες αποσβέσεις.

Η στερεοφωνική εικόνα ακολουθεί την λογική της μεσαίας περιοχής (προφανώς υπάρχει ένας συσχετισμός μεταξύ των δύο στοιχείων): Ο ακροατής έχει την αίσθηση ότι κάθεται κάπως μακρυά από την υποθετική σκηνή η οποία, πάντως είναι σαφής και με πολύ καλή αίσθηση της λεπτομέρειας και της κίνησης.

Τελικώς… … ο ενισχυτής της Leema Acoustics αποτελεί έναν από τους δύο εκπροσώπους της κλασικής βρετανικής σχολής η οποία, ως φαίνεται ζει και βασιλεύει! Παρά τη μικρή του ισχύ έχει αρκετές δυνατότητες οδήγησης, καλό ήχο και αρκετές ευκολίες ώστε να ενσωματωθεί σε ένα σύγχρονο σύστημα. Το μοναδικό του μειονέκτημα είναι η τιμή του, η οποία τον φέρνει πολύ κοντά στον πολύ ισχυρότερο και με επίσης πολλά προσόντα Cambridge Audio.

Τιμή: 1350 ευρώ,
info: StepCom, τηλ.: 210-963.5365, web: http://www.stepcom.gr , http://www.leema-acoustics.com/

Onkyo A-9755


Γενικώς Ο Α-9755 είναι ένας ολοκληρωμένος ενισχυτής με στάδιο εξόδου σε τάξη  D, ο οποίος χρησιμοποιεί την διακοπτική τεχνολογία VL που έχει αναπτύξει η ίδια η Onkyo.

Βασίζεται σε ένα γραμμικό τροφοδοτικό με δύο μετασχηματιστές και συνολική χωρητικότητα 2×18.000μF και η συνολική αισθητική και εργονομία του παραπέμπει στους κλασικούς λιτούς ολοκληρωμένους ενισχυτές.

Διαθέτει 6 εισόδους single ended, μία είσοδο phono mm, είσοδο του τελικού ενισχυτή, μία έξοδο εγγραφής έξοδο για ακουστικά, ρυθμιστικά τονικότητας, διακόπτη Pure Direct in καθώς επίσης και φίλτρο loudness.

Για την σύνδεση των ηχείων προσφέρονται δύο ζεύγη εξόδων ανά κανάλι τα οποία μπορεί να επιλέξει ο χρήστης μέσω ενός διακόπτη στην πρόσοψη.
Η ποιότητα κατασκευής είναι καλή, με υλικά βιομηχανικής ποιότητας και τυπικής ποιότητας βύσματα εισόδων/εξόδων και σύνδεσης των ηχείων.

Μετρήσεις Σε φορτίο των 8Ω και με όριο παραμόρφωσης 0.3%, ο A-9755 απέδωσε 142W ενώ σε φορτίο των 4Ω με παραμόρφωση 0.3%,η μέγιστη ισχύς αυξήθηκε στα 218.5W. Με λόγο αύξησης της ισχύος 1.53, αποδείχθηκε ένας από τους ενισχυτές με την μεγαλύτερη δυνατότητα παροχής ρεύματος. Ο συντελεστής απόσβεσης, για φορτία 8Ω, υπολογίστηκε στο 50.

Η απόκριση συχνότητας του Onkyo έκρυβε μια έκπληξη καθώς ενώ παρέμεινε απόλυτα ομαλή μέχρι τα 10kHz περίπου, από το σημείο αυτό παρουσίασε μια τάση ενίσχυσης η οποία έφθασε το 1.5dB στα 20kHz και ξεπέρασε τα 3dB στα 40kHz. Η μόνη αιτία που μπορούμε να σκεφτούμε για την συμπεριφορά αυτή είναι η αλληλεπίδραση του διακοπτικού σταδίου εξόδου και του φίλτρου του με το φορτίο.

Η ομοιότητα μεταξύ των δύο καναλιών κρίνεται ως εξαιρετική. Οδηγώντας το σύνθετο φορτίο, ο ενισχυτής επέδειξε παρόμοια συμπεριφορά: παρέμεινε εξαιρετικά ουδέτερος στις χαμηλές συχνότητες και επέδειξε την τάση για αύξηση του κέρδους ψηλά.

Επιπροσθέτως, παρουσίασε μια απόκλιση, περίπου 0.7dB με κέντρο τα 4.5kHz. Παρά την θεαματική μορφή των καμπυλών, πάντως, οι αποκλίσεις παραμένουν μικρές σε απόλυτα μεγέθη.

Απόκριση συχνότητας και για τα δύο κανάλια. Στάθμη αναφοράς: 1kHz, 0.3%thd+N/8Ohm, δύο κανάλια Απόκριση συχνότητας και για τα δύο κανάλια. Στάθμη αναφοράς: 1kHz, 0.3%thd+N/Σύνθετο φορτίο, δύο κανάλια
Τετραγωνικό σήμα 1kHz, μέγιστη ισχύς σε φορτίο 8Ω thd+N σε συνάρτηση με την ισχύ εξόδου. Φορτίο 8Ω (κόκκινο), 4Ω (πράσινο)

Τα πρώτα σημάδια υπερφόρτωσης του ενισχυτή για το φορτίο των 8Ω εκδηλώνονται στα 140W με παραμόρφωση 0.25%, ενώ στα 4Ω, η υπερφόρτωση του ενισχυτή ξεκινά από τα 175W με  περίπου ίδια τιμή παραμόρφωσης.

Ο Onkyo αποδείχθηκε ένας από τους αργούς ενισχυτές της δοκιμής με χρόνο ανόδου 6.58μS και ρυθμό ανύψωσης 6V/μS. Οι τιμές αυτές δεν πρέπει, πάντως, να προκαλούν ιδιαίτερα κακή εντύπωση (όπως και στην περίπτωση του Red Wine Audio) επειδή η “ταχύτητα” των διακοπτικών σταδίων εξόδου δεν έχει το ίδιο νόημα και την ίδια αξία με αυτή των συμβατικών και επιπροσθέτως εξαρτάται κατά κύριο λόγο από το φορτίο στην έξοδο, το φίλτρο που χρησιμοποιήται και την σχέση τους.

Η απόδοση του τετραγωνικού σήματος, όμως, ήταν μάλλον κακή,  με έντονο overshoot. Η μόνιμη ταλάντωση η οποία είναι εμφανής και η οποία υπολογίστηκε στα 200kHz και  θα μπορούσε να αποδοθεί στην λειτουργία του σταδίου VL Digital που χρησιμοποιεί ο ενισχυτής.

Το διάγραμμα αρμονικών με σήμα συχνότητας 1kHz αναδεικνύει έναν μεγάλο αριθμό συνιστωσών από τις οποίες, επικρατούν στις περισσότερες περιπτώσεις αυτές της περιττής τάξης. Η στάθμη τους παραμένει σε σχετικά υψηλό επίπεδο ακόμη και κοντά στα 40kHz.

Το φάσμα του θορύβου είναι ίσως περισσότερο αποκαλυπτικό: Εδώ φαίνεται ότι το μεγαλύτερο μέρος του υψίσυχνου θορύβου οφείλεται στην λειτουργία του ενισχυτή με σήμα στην είσοδο (επομένως οφείλεται κατά κύριο λόγο στο στάδιο εξόδου). Από την άλλη πλευρά, το τροφοδοτικό κινείται σε πολύ καλύτερα επίπεδα με το hum να βρίσκεται κάτω από τα -70dBr και τον θόρυβο από την ανόρθωση ακόμη χαμηλότερα. Η στατική μέτρηση (-60.8dBr(A)) επιβεβαιώνει αυτά που είδαμε στο φάσμα.

Φάσμα αρμονικών για σήμα 1kHz, 10Wrms/8Ω. Φάσμα θορύβου. Στάθμη αναφοράς: 1kHz, 0.1Wrms/8Ohm, βραχυκυκλωμένη είσοδος.
Ακρίβεια ρυθμιστικού στάθμης Ακρίβεια αποέμφασης RIAA. 0dBr: 1kHz, 1Vrms, Tape Out.

Το ρυθμιστικό στάθμης του ενισχυτή αποδείχθηκε πολύ καλής ποιότητας καθώς στο μέσον της διαδρομής του δεν εισήγαγε καμία ορατή διαφοροποίηση σε σχέση με την αρχική μέτρηση της απόκρισης όπου, τυπικά, βρίσκεται εκτός.

Ο προενισχυτής phono αποδείχθηκε αρκετά αθόρυβος (-81.4dBr(A)) και με τυπικά ικανοποιητική ακρίβεια αφού κινήθηκε μέσα στα όρια του +/-1dB. Περισσότερο ανησυχητικό εύρημα είναι η διαφορά μεταξύ των δύο καναλιών (περί τα 0.25dB στην μέγιστη τιμή της) η οποία κορυφώνεται την περιοχή 50Hz-500kHz.

Ακροάσεις Ο ολοκληρωμένος της Onkyo οδήγησε με άνεση τα ηχεία αναφοράς και αποδείχθηκε κατάλληλος για χρήση σε μέτριους και μεγαλύτερους χώρους καθώς δημιούργησε υψηλές στάθμες χωρίς ίχνη κόπωσης. Οι χαμηλές συχνότητες αποδόθηκαν με επαρκή όγκο χωρίς πάντως να ενθουσιάζουν, αφού μας δημιούργησαν την αίσθηση υπερελέγχου και έλλειψης λεπτομέρειας στην περιγραφή των οργάνων της περιοχής.

Σε αντίθεση με την παρατήρηση αυτή, η μεσαία περιοχή χαρακτηρίστηκε από μια ατμοσφαιρική αίσθηση, δεν δημιούργησε αισθήματα καταπίεσης και επιπροσθέτως ήταν ιδιαίτερα λεπτομερής τόσο σε θέματα ηχοχρωμάτων και άρθρωσης των φωνών όσο και σε θέματα εστιασμού κατά την αναπαραγωγή χορωδιακών έργων.

Η περιοχή των υψηλών συχνοτήτων χαρακτηρίστηκε από αρμονικό πλούτο και επαρκή ταχύτητα θα την θέλαμε, ωστόσο, κάπως πιο φωτεινή καθώς η γενική εντύπωση που αποκομίσαμε κατά τις ακροάσεις είναι ότι ο ενισχυτής αποκλίνει γενικώς προς το ατμοσφαιρικό, στρογγυλεύοντας τις λεπτομέρειες.

Η στερεοφωνική εικόνα κινείται σε μια παρόμοια λογική, τοποθετώντας τον ακροατή σε κάποια απόσταση από την υποθετική σκηνή, αλλά παρέχοντάς του όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για να παρακολουθήσει τα τεκταινόμενα επί τις υποθετικής σκηνής. Τελικώς… … o Οnkyo είναι ένας αρκετά ισχυρός ενισχυτής ο οποίος διαθέτει έναν συγκεκριμένο ηχητικό χαρακτήρα που, είναι βέβαιο, ότι θα καλύψει τις προτιμήσεις μιας μεγάλης μερίδας ακροατών.

Ωστόσο, φαίνεται, ότι η απόδοσή του εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από το φορτίο που θα συνδεθεί στην έξοδο και μάλιστα με την καλή ή κακή σχέση του φορτίου αυτού με το φίλτρο του ενισχυτή. Κάτω από αυτές τις περιστάσεις, το καλύτερο που έχει να κάνει κανείς είναι να τον ακούσει προσεκτικά σε συνδυασμό με το ηχείο που θα κληθεί να οδηγήσει.

Τιμή: 1.160 ευρώ
info: Eισαγωγική-Εμπορική Ελλάδος Α.Ε., τηλ.: 210-672.1200, web: http://www.eu.onkyo.com

Red Wine Audio Signature 30.2

Γενικώς Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για το ότι ο Signature 30.2 είναι ο πλέον εξωτικός ενισχυτής της δοκιμής αυτής. Πρόκειται για μια χειροποίητη κατασκευή από την Αμερική, η οποία βασίζεται σε αρθρώματα της Tripath τα οποία έχει βελτιώσει στα σημεία (και ειδικά στα φίλτρα εξόδου) η εταιρία.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον σημείο είναι το ότι η τροφοδοσία γίνεται από δύο μπαταρίες μολύβδου-οξέως κλειστού τύπου οι οποίες φορτίζονται από ένα έξυπνο κύκλωμα, μόνον όταν χρειάζεται χωρίς να χρειάζεται η επέμβαση από την πλευρά του χρήστη.

Η Red Wine Audio δεν έχει διστάσει να χρησιμοποιήσει κορυφαία υλικά σε συγκεκριμένα σημεία, όπως είναι ο motorized βηματικός εξασθενητής 24 θέσεων της Goldpoint καθώς και οι δύο πυκνωτές ελαίου/χαρτιού που χρησιμοποιούνται στην είσοδο.

Από πλευράς δυνατοτήτων σύνδεσης, τώρα, θα πρέπει να αρκεστείτε -κυριολεκτικώς- στα απολύτως ελάχιστα. O Signature 30.2 διαθέτει μια μόνο είσοδο single ended, μια έξοδο για οδήγηση τελικού (το σήμα απλώς διέρχεται από τον εξασθενητή) και ένα ζεύγος ακροδεκτών για την σύνδεση ηχείων ανά κανάλι.

Η ποιότητα κατασκευής είναι πολύ καλή με κορυφαία υλικά όπου χρειάζεται, καλή συναρμολόγηση με προσεγμένη καλωδίωση και λιτή αισθητική που έχει, όμως, άποψη. Θα θέλαμε ένα πιο κομψό τηλεχειριστήριο, πάντως…

Μετρήσεις Σε φορτίο των 8Ω και με όριο παραμόρφωσης 0.3%, ο Signature 30.2 απέδωσε 22.2W, ενώ σε φορτίο των 4Ω με παραμόρφωση 0.3%,η μέγιστη ισχύς μειώθηκε στα 10.3W. Εδώ έχουμε να κάνουμε με τον δεύτερο ενισχυτή της δοκιμής ο οποίος έχει συντελεστή αύξησης της ισχύος μικρότερο της μονάδας, μια επίδοση που δικαιολογείται, πάντως, από το στάδιο εξόδου της Tripath και τη λογική χαμηλής ισχύος της συσκευής. Ο συντελεστής απόσβεσης υπολογίστηκε 101.

Η απόκριση συχνότητας του ενισχυτή είναι ιδιαίτερα ομαλή με μικρή απόκλιση στις χαμηλές συχνότητες, περί το 0.5dB στα 10Hz και τάση για αποκοπή ψηλά η οποία ξεκινά από τα 5kHz περίπου και φθάνει τα -3dB λίγο πιο πάνω από τα 20kHz. Η ομοιότητα των δύο καναλιών είναι εξαιρετική.

Κατά την οδήγηση του σύνθετου φορτίου η απόκριση χαμηλά δεν παρουσιάζει κάποια διαφοροποίηση αλλά η συνέργεια του φίλτρου εξόδου/φορτίου φαίνεται να οδηγεί σε μια τάση αύξησης του κέρδους η οποία ξεπερνά τα 2dB στα 40kHz (παρόμοια συμπεριφορά είδαμε και στον, επίσης διακοπτικό, Onkyo).

Η αυξητική αυτή συμπεριφορά συνδυάζεται με μια βύθιση η οποία έχει ως κέντρο τα 6.5kHz περίπου και φθάνει το 1.5dB.

Απόκριση συχνότητας και για τα δύο κανάλια. Στάθμη αναφοράς: 1kHz, 0.3%thd+N/8Ohm, δύο κανάλια Απόκριση συχνότητας και για τα δύο κανάλια. Στάθμη αναφοράς: 1kHz, 0.3%thd+N/Σύνθετο φορτίο, δύο κανάλια
Τετραγωνικό σήμα 1kHz, μέγιστη ισχύς σε φορτίο 8Ω thd+N σε συνάρτηση με την ισχύ εξόδου. Φορτίο 8Ω (κόκκινο), 4Ω (πράσινο)

Τα πρώτα σημάδια υπερφόρτωσης του ενισχυτή για το φορτίο των 8Ω εκδηλώνονται στα 17W με παραμόρφωση 0.04%, ενώ το στάδιο εξόδου “αντέχει” μέχρι τα 0.25% οπότε και αποδίδει περίπου 27W.  Στα 4Ω, ο ενισχυτής ξεπέρασε τα 20W χωρίς ορατά σημάδια  υπερφόρτωσης, η συμπεριφορά του, ωστόσο, έκανε την συνέχεια της μέτρησης αδύνατη.

Ο 30.2 αποδείχθηκε ένας αργός ενισχυτής με χρόνο ανόδου 14mS και ρυθμό ανύψωσης μόλις 1.3V/μS. Οι τιμές αυτές δεν πρέπει να προκαλούν ιδιαίτερα κακή εντύπωση (όπως και στην περίπτωση του Onkyo) επειδή η “ταχύτητα” των διακοπτικών σταδίων εξόδου δεν έχει το ίδιο νόημα και την ίδια αξία με αυτή των συμβατικών και επιπροσθέτως εξαρτάται κατά κύριο λόγο από το φορτίο στην έξοδο, το φίλτρο που χρησιμοποιήται και την σχέση τους. Η μορφή του τετραγωνικού παλμού χαρακτηρίζεται από ομαλή κλίση και τον υψίσυχνο θόρυβο που μάθαμε να περιμένουμε από ένα διακοπτικό στάδιο.

Το φάσμα αρμονικών του ενισχυτή, με σήμα 1kHz, περιλαμβάνει ομαλά φθίνουσες συνιστώσες με τις περιττές να είναι γενικώς ισχυρότερες των άρτιων αλλά με το σύνολο τους να πέφτει σχετικώς γρήγορα κάτω από τα -100dBr.

Το φάσμα θορύβου δείχνει ήσυχη κατασκευή, με προφανή απουσία αυτήν του hum και του θορύβου από την ανόρθωση καθώς και οποιασδήποτε αρμονικής τους, γεγονός εντελώς λογικό αν σκεφτούμε ότι αυτά τα κυκλώματα απλώς δεν υπάρχουν στην περίπτωση του Signature! Ο ενισχυτής παραμένει επίσης αθόρυβος στις υψηλές συχνότητες. Η στατική μέτρηση του θορύβου είναι -60dBr(A).

Φάσμα αρμονικών για σήμα 1kHz, 10Wrms/8Ω. Φάσμα θορύβου. Στάθμη αναφοράς: 1kHz, 0.1Wrms/8Ohm, βραχυκυκλωμένη είσοδος.
Ακρίβεια ρυθμιστικού στάθμης

Με το ρυθμιστικό στάθμης στην μέση της διαδρομής του, γίνονται δύο διαπιστώσεις: Πρώτον, ο εξασθενητής της Goldpoint που χρησιμοποιήται είναι πράγματι εξαιρετικός, με τον Signature 30.2 να επιδεικνύει την μικρότερη διαφορά μεταξύ καναλιών που είδαμε στη δοκιμή και, δεύτερον, ότι η συμπεριφορά στον τομέα αυτό είναι καλύτερη με το ρυθμιστικό “εντός” από ότι όταν αυτό βρίσκεται σε θέση ελάχιστης εξασθένησης.

Αυτό, φυσικά, απαιτεί μια εξήγηση την οποία προς το παρόν δεν έχουμε: Είναι δυνατόν η εισαγωγή μια αντίστασης στον δρόμο του σήματος να εξισορροπεί κάποια ανομοιότητα μεταξύ των καναλιών; Άγνωστο.

Ακροάσεις Με δεδομένη την χαμηλή του ισχύ, είχαμε αποφασίσει να αναθέσουμε στον Signature 30.2 να οδηγήσει ένα πιο ευαίσθητο ηχείο, αντικαθιστώντας τα ATC SCM-50 με το δεύτερο ηχείο αναφοράς (Audio Spectrum Eros με παθητικό sub).

Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν κρίθηκε τελικώς απαραίτητο, καθώς ο ενισχυτής οδήγησε τα 50άρια, οριακά μεν, αλλά χωρίς σοβαρά προβλήματα σε στάθμες που ξεπέρασαν τα 92dB στην θέση ακρόασης με σποραδικά φαινόμενα ψαλιδισμού. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να τον συνδυάσετε με ένα ευαίσθητο ηχείο σε μικρό χώρο για να τον ευχαριστηθείτε.

Ο ενισχυτής απέδωσε την περιοχή των χαμηλών συχνοτήτων με έναν ξεχωριστό συνδυασμό νεύρου και όγκου, ο οποίος ισορρόπησε, κατά τη γνώμη μας επιτυχημένα, μεταξύ της άψογης περιγραφής των μικρολεπτομερειών και της δημιουργίας αίσθησης από τις μεγάλες ορχήστρες ή τα έργα που χρησιμοποιούν χαμηλές συχνότητες για να δημιουργήσουν ατμόσφαιρα.

Ο ακροατής ακούει και ταυτοχρόνως αισθάνεται τις πολύ χαμηλές συχνότητες, ένα χαρακτηριστικό που τον οδηγεί εύκολα στην υπερβολή και τον αναπόφευκτο ψαλιδισμό λόγω της μικρής ισχύος.

Η μεσαία περιοχή χαρακτηρίστηκε από ουδετερότητα και σημαντικές δυνατότητες περιγραφής, με την ανθρώπινη φωνή να διαθέτει άρθρωση και την χορωδία να σχηματίζεται με χαρακτηριστική άνεση στο χώρο. Ψηλά, ο ενισχυτής εμφανίστηκε γρήγορος και ευχάριστος με μια ήπια τάση -κατά περίπτωση- να ακούγεται περισσότερο λεπτός από όσο θα θέλαμε, χωρίς πάντως να γίνεται ποτέ ενοχλητικός ή “λίγος”.

H στερεοφωνική εικόνα εστιάζεται σε μέση απόσταση και διακρίνεται για την πολύ καλή λεπτομέρειά της τόσο στον άξονα του πλάτους όσο και σε αυτόν του βάθους. Τελικώς… … εδώ πρέπει να έχει γίνει ήδη σαφές ότι δεν έχουμε να κάνουμε με έναν ολοκληρωμένο ενισχυτή γενικής χρήσης αλλά με μια ιδιαίτερη κατασκευή με ξεχωριστές σχεδιαστικές επιλογές και λύσεις και -βεβαίως- με τις αναμενόμενες ιδιοτροπίες, η οποία απευθύνεται σε ακροατές που ψάχνουν το διαφορετικό και είναι έτοιμοι να εργαστούν προς αυτή την κατεύθυνση (αναζητώντας ένα κατάλληλο, καλό και εύκολο ηχείο). Σας συνιστούμε να τον ακούσετε οπωσδήποτε γιατί αξίζει τον κόπο!

Τιμή: 2.400 ευρώ
info: Sound Elevator, τηλ.: 210-282.8060, web: http://www.soundelevator.gr/http://www.redwineaudio.com/

Sony STR-DA1500ES


Γενικώς Ο STR-DA1500ES είναι ο φθηνότερος ενισχυτής της δοκιμής αυτής και -κατά πάσα πιθανότητα- ο μικρότερος ενισχυτής της σειράς ES της Sony. Είναι, επίσης, ο μοναδικός που διαθέτει και ραδιοφωνικό δέκτη.

Η σχεδίασή του ακολουθεί τις γνωστές γραμμές της εταιρίας και στο εσωτερικό του είδαμε μια απλή κατασκευή βασισμένη σε ένα τροφοδοτικό με δύο πυκνωτές των 10.000μF και ένα στάδιο ισχύος με δύο ημιαγωγούς ανά κανάλι.

Ο ενισχυτής διαθέτει 5 εισόδους line από τις οποίες οι τρεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν και με πηγές εικόνας, μια είσοδο phono mm, δύο εξόδους εγγραφής και μια έξοδο για μόνιτορ εικόνας. Ακόμη, υπάρχει έξοδος ήχου και εικόνας για δεύτερη ζώνη καθώς επίσης και η γνωστή θύρα σύνδεσης εξωτερικών media players της Sony η οποία είναι γνωστή ως Digital Media Port.

Για την σύνδεση των ηχείων προσφέρονται δύο ζεύγη εξόδων ανά κανάλι. Ο ενισχυτής προσφέρει ακόμη έξοδο ακουστικών και ρυθμιστικά τονικότητας.

Η ποιότητα κατασκευής του STR-DA1500ES είναι τυπικά καλή χωρίς ιδιαίτερες εξάρσεις. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι τυπικής βιομηχανικής ποιότητας και η συνολική αίσθηση από την χρήση του είναι καλή.

Μετρήσεις Σε φορτίο των 8Ω και με όριο παραμόρφωσης 0.3%, ο STR-DA1500ES της Sony, απέδωσε 114W, ενώ σε φορτίο των 4Ω με παραμόρφωση 0.3%, η μέγιστη ισχύς αυξήθηκε στα 136W.

Με συντελεστή αύξησης της ισχύος 1.19, ο συγκεκριμένος ενισχυτής ήταν αυτός με την μικρότερη αύξηση της δοκιμής (χωρίς, φυσικά να υπολογίζονται οι ενισχυτές με συντελεστή μικρότερο της μονάδας). Αποδείχθηκε, επίσης ο δεύτερος πιο ευαίσθητος μετά τον Nait XS, απαιτώντας μόλις 156mVrms για να αποδώσει την μέγιστη ισχύ του. Ο συντελεστής απόσβεσης υπολογίστηκε στο 48.

Η απόκριση συχνότητας του STR-DA1500ES ήταν από τις πλέον ομαλές της δοκιμής με τον ενισχυτή να παραμένει ουδέτερος, εξαιρετικά κοντά στα 0dBr σε όλο το φάσμα από τα 10Hz μέχρι τα 40kHz. Η αποκλίσεις, περίπου 0.2dΒ, στα άκρα μπορούν να θεωρηθούν ως πρακτικώς αμελητέες. H ομοιότητα των καναλιών ήταν πολύ καλή.

Με το σύνθετο φορτίο στην έξοδο, η συμπεριφορά του ενισχυτή άλλαξε ελάχιστα με την εμφάνιση μιας πολύ μικρής ενίσχυσης στην περιοχή των 50-100Hz και μιας πιο έντονης βύθισης (περί το 0.5dB) με κέντρο τα 2.8kHz.

Απόκριση συχνότητας και για τα δύο κανάλια. Στάθμη αναφοράς: 1kHz, 0.3%thd+N/8Ohm, δύο κανάλια Απόκριση συχνότητας και για τα δύο κανάλια. Στάθμη αναφοράς: 1kHz, 0.3%thd+N/Σύνθετο φορτίο, δύο κανάλια
Τετραγωνικό σήμα 1kHz, μέγιστη ισχύς σε φορτίο 8Ω thd+N σε συνάρτηση με την ισχύ εξόδου. Φορτίο 8Ω (κόκκινο), 4Ω (πράσινο)

Με φορτίο 8Ω τα πρώτα δείγματα υπερφόρτωσης εμφανίζονται στα 70W για παραμόρφωση λίγο μεγαλύτερη του 0.01% ενώ με φορτίο 4Ω και ίδια τιμή παραμόρφωσης, ο ενισχυτής εμφανίζει συμπτώματα υπερφόρτωσης σε σημαντικά υψηλότερη ισχύ, κοντά στα 140W. Η συμπεριφορά αυτή δεν πρέπει να συγχέεται με τις στατικές μετρήσεις, επειδή η μεθοδολογία είναι διαφορετική.

Mε χρόνο ανόδου 4.34μS και ρυθμό ανύψωσης 9.6V/μS, o Sony δεν μπορεί να χαρακτηριστεί γρήγορος, κινούμενος κάτω από τον μέσο όρο της δοκιμής. Αντιστάθμισμα στο παράπονο αυτό είναι η πολύ καλή μορφή του τετραγωνικού σήματος στην έξοδο το οποίο χαρακτηρίζεται από εξαιρετικά ομαλή κλίση και χωρίς το παραμικρό overshoot.

Το φάσμα αρμονικών του STR-DA1500ES περιλαμβάνει ομαλά φθίνουσες συνιστώσες, με αυτές τις περιττής τάξης να επικρατούν αυτών της άρτιας τάξης αλλά και με το σύνολο να πέφτει γρήγορα κάτω από τα -100dBr (πρακτικώς από την τέταρτη αρμονική και μετά).

Το φάσμα θορύβου του συγκεκριμένου ενισχυτή είναι αρκετά ικανοποιητικό διατηρώντας μια γενική στάθμη  η οποία κυμαίνεται κάτω από τα -100dBr και υποδεικνύοντας σχετικώς χαμηλό hum (-90dBr) και αμελητέο θόρυβο στα 100Hz από την ανόρθωση. Η στατική μέτρηση του θορύβου (-63.0dBr (A)) κινείται στον μέσο όρο της δοκιμής.

Φάσμα αρμονικών για σήμα 1kHz, 10Wrms/8Ω. Φάσμα θορύβου. Στάθμη αναφοράς: 1kHz, 0.1Wrms/8Ohm, βραχυκυκλωμένη είσοδος.
Ακρίβεια ρυθμιστικού στάθμης Ακρίβεια αποέμφασης RIAA. 0dBr: 1kHz, 1Vrms, Tape Out.

Το ρυθμιστικό στάθμης φαίνεται καλής ποιότητας καθώς επηρέασε ελάχιστα τις διαφορές μεταξύ των καναλιών τοποθετημένο στην μέση της διαδρομής του.

Ο προενισχυτής phono του Sony ήταν από τους καλύτερους της δοκιμής τόσο σε θέματα θορύβου (τα 87.6dBr (A) ήταν η τρίτη καλύτερη τιμή) όσο και σε θέματα ακρίβειας στην αποέμφαση με την καμπύλη να αποκλίνει σε εύρος αισθητά μικρότερο του 0.5dB, επίδοση εντυπωσιακή με βάση την τιμή της συσκευής.

Ακροάσεις Κινούμενος λίγο πάνω από τα 100W ο ενισχυτής της Sony αποδείχθηκε περισσότερο επαρκής στην οδήγηση των ηχείων αναφοράς, διατηρώντας τον έλεγχο σχεδόν σε κάθε περίπτωση και δημιουργώντας αρκετά υψηλές στάθμες χωρίς ίχνη κόπωσης, ιδιότητες που τον κάνουν κατάλληλο για συστήματα που θα λειτουργήσουν σε μικρούς/μέτριους χώρους και με ηχεία τυπικής ευαισθησίας.

Στην περιοχή των χαμηλών συχνοτήτων εμφανίστηκε αρκετά πλήρης με ελάχιστα λιγότερο όγκο από όσο θα θέλαμε στο κατώτερο όριο, αλλά με επαρκείς δυνατότητες περιγραφής του σώματος των μεγάλων εγχόρδων της συμφωνικής ορχήστρας, του κόντρα μπάσου και του πιάνου. Οι λάτρεις της λεπτομέρειας ίσως ζητήσουν κάτι παραπάνω εδώ, αλλά με δεδομένη την τιμή του ενισχυτή, η απόδοση κρίνεται ως πολύ καλή.

Η μεσαία περιοχή αποδόθηκε με ουδετερότητα, σωστή κλίμακα μεγεθών και πληρότητα σε θέματα λεπτομερειών με τα έγχορδα και τα πνευστά της περιοχής να ικανοποιούν πλήρως με την παρουσία τους και την ανθρώπινη φωνή να χαρακτηρίζεται από καλή άρθρωση και πολύ καλό εστιασμό των τραγουδιστών και των ομάδων της χορωδίας.

Στις υψηλές συχνότητες θα θέλαμε λίγο περισσότερο σώμα κατά την απόσβεση σε όργανα όπως το βιμπράφωνο αλλά, κατά τα άλλα, ο χαρακτήρας του ενισχυτή ήταν ευχάριστος και δημιουργούσε μια αίσθηση ηρεμίας.

Η στερεοφωνική εικόνα διαθέτει μια αίσθηση εγγύτητας και ο ακροατής νοιώθει ότι μπορεί να εντοπίσει πολλές λεπτομέρειες στην ηχογράφηση χάρις στις καλές δυνατότητες εστιασμού. Ορισμένα ατμοσφαιρικά έργα με πολλές πληροφορίες αντήχησης δημιουργούν εύκολα την αίσθηση ότι περιβάλλεσαι από το ηχητικό πεδίο και ως εκ τούτου ακούγονται πραγματικά επιβλητικά.

Τελικώς… … είναι ενδιαφέρον το ότι ακόμη και σε αυτή την πολύ χαμηλή κατηγορία τιμής η Sony κατάφερε να φτιάξει μια συσκευή που ικανοποιεί πλήρως με την απόδοσή της και μπορεί να αποτελέσει το κέντρο ενός πρώτου ποιοτικού συστήματος για έναν μεγάλο αριθμό καταναλωτών. Αν έχετε σχετικά περιορισμένο προϋπολογισμό και σκοπεύετε να κινηθείτε με προσοχή, ρίξτε μια πολύ προσεκτική ματιά στον STR-DA1500ES. Τιμά, τον χαρακτηρισμό “ΕS” με τον καλύτερο τρόπο!

Τιμή: 645 ευρώ
info: Sony Hellas, τηλ.: 801.11.92000, web: http://www.sony.gr

XTZ Class A 100 D3


Εισαγωγή >

Γενικώς Η ΧΤΖ είναι μια σχετικώς νέα εταιρία στην ελληνική αγορά. Οι Σουηδοί έχουν μια ενδιαφέρουσα σειρά προϊόντων και ο Class A 100 D3 είναι ο ολοκληρωμένος ενισχυτής τους.

Πρόκειται για μια μεγάλη σε όγκο συσκευή η οποία προσφέρει και ψηφιακές εισόδους ενώ ένα ακόμη ενδιαφέρον χαρακτηριστικό της είναι η δυνατότητα επιλογής της τάξης λειτουργίας (Α, ΑΒ ή αυτόματη επιλογή με βάση τις θερμοκρασίες των ημιαγωγών εξόδου) και μάλιστα η επιλογή αυτή γίνεται από το τηλεχειριστήριο!

Ο ενισχυτής βασίζεται σε έναν μεγάλο δακτυλιοειδή μετασχηματιστή και τέσσερις πυκνωτές των 12.000μF και στην τρίτη έκδοση (αυτή που είχαμε στη διάθεσή μας) είναι κατασκευασμένος με αρθρώματα (πολλά από τα οποία είναι πολύ δύσκολα προσβάσιμα.

Διαθέτει 3 εισόδους single ended, μία είσοδο phono mm/mc, μία έξοδο εγγραφής, έξοδο προενισχυτή και είσοδο τελικού ενισχυτή, έξοδο για σύνδεση υπογούφερ καθώς και πέντε ψηφιακές εισόδους (τέσσερις ομοαξονικές και μια οπτική). Για την σύνδεση των ηχείων προσφέρεται ένα ζεύγος ακροδεκτών ανά κανάλι.
Η ποιότητα κατασκευής είναι πολύ καλή με την στάθμη να ελέγχεται από το ειδικό τσιπ CS3310 της Crystal και τον DAC να βασίζεται στο τσιπ AD1955 της Analogue Devices. Η εργονομία και η αίσθηση χρήσης είναι, επίσης πολύ καλές.

Μετρήσεις Σε φορτίο των 8Ω και με όριο παραμόρφωσης 0.3%, ο ενισχυτής Class A100D3 της εταιρίας XTZ, απέδωσε 112.8W, ενώ σε φορτίο των 4Ω με παραμόρφωση 0.3%,η μέγιστη ισχύς αυξήθηκε στα 168.8W.

Με συντελεστή αύξησης της ισχύος 1.49, κινήθηκε πάνω από τον μέσο όρο της δοκιμής σε δυνατότητα παροχής ρεύματος. Ο συντελεστής απόσβεσης, για φορτία 8Ω υπολογίστηκε στο 143.

Η απόκριση συχνότητας του Class A100D3 εμφανίστηκε ομοιόμορφη και χωρίς προβλήματα, με αποκλίσεις περίπου 0.5dB στα όρια των 10Hz και 40kHz. Η ομοιότητα των καναλιών ήταν πολύ καλή με μόνη παρατήρηση μια πτώση στο κέρδος του ενός καναλιού, πάνω από τα 10kHz, η οποία οδηγεί σε μια διαφορά 0.2dB περίπου (στα 20kHz).

Με το σύνθετο φορτίο στην έξοδο, αποκαλύφθηκε ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο κύκλωμα προστασίας το οποίο “επέμενε” να μετρηθεί μόνο το ένα κανάλι, κλείνοντας τον ενισχυτή για μετρήσεις πλήρους ισχύος κάτω από τα 50 περίπου Hz.

Η μέτρηση που παρατίθεται, αφορά επομένως μόνο το ένα κανάλι και η εξαιρετική συμπεριφορά που επιδεικνύεται (δεν υπάρχει παρά μια ελάχιστη απόκλιση στην περιοχή πάνω από τα 2kHz) ίσως -εν μέρει τουλάχιστον- να πρέπει να αποδοθεί στο γεγονός ότι το τροφοδοτικό είχε ευκολότερη αποστολή.

Απόκριση συχνότητας και για τα δύο κανάλια. Στάθμη αναφοράς: 1kHz, 0.3%thd+N/8Ohm, δύο κανάλια Απόκριση συχνότητας και για τα δύο κανάλια. Στάθμη αναφοράς: 1kHz, 0.3%thd+N/Σύνθετο φορτίο, δύο κανάλια
Τετραγωνικό σήμα 1kHz, μέγιστη ισχύς σε φορτίο 8Ω thd+N σε συνάρτηση με την ισχύ εξόδου. Φορτίο 8Ω (κόκκινο), 4Ω (πράσινο)

Τα πρώτα σημάδια υπερφόρτωσης του ενισχυτή για φορτίο 8Ω εκδηλώνονται στα 58W με όριο παραμόρφωσης 0.02%, ενώ στα 4Ω, η υπερφόρτωση του ενισχυτή ξεκινά από τα 125W με όριο παραμόρφωσης 0.05%.

Με χρόνο ανόδου 2.98μS και ρυθμό ανύψωσης 25.8V/μS, o XTZ κινείται σε ικανοποιητικά επίπεδα από πλευράς ταχύτητας, αλλά το στάδιο εξόδου του υπολείπεται σε ταχύτητα των κορυφαίων συσκευών της δοκιμής. Εδώ, το υπερβολικό σύστημα προστασίας του στέρησε, πιθανόν, μια πολύ καλύτερη επίδοση: Καθώς η ταχύτητα εξαρτάται σημαντικά από το ρεύμα πόλωσης των ημιαγωγών ισχύος, η λειτουργία σε τάξη Α θα προσέφερε καλύτερες τιμές.

Αλλά, όταν επιχειρήσαμε να κάνουμε τη σχετική μέτρηση, η απάντηση από τα αντίστοιχα ρελέ ήταν… “όχι”! Η κυματομορφή στην έξοδο, πάντως είχε ομαλή κλίση και καθόλου overshoot.
Το φάσμα αρμονικών του ενισχυτή περιλαμβάνει ομαλά φθίνουσες αρμονικές του 1kHz και είναι από τα λίγα της δοκιμής που διαφοροποιήται ως προς το γεγονός ότι είναι οι άρτιες αυτές που επικρατούν και όχι οι περιττές.

Η συμπεριφορά αυτή αφήνει να περιθώρια να υποθέσουμε ότι κοντά στο όριό του, ο ενισχυτής θα είναι πιο ήπιος και ευχάριστος. Η στάθμη τους είναι αρκετά υψηλή (η πρώτη βρίσκεται πάνω από τα -80dBr) και αργεί, σχετικώς, να πέσει κάτω από τα -100dBr. To hum και ο θόρυβος της ανόρθωσης βρίσκονται σε αρκετά χαμηλά επίπεδα και, για κάποιο λόγο φαίνεται να επηρεάζουν -κυρίως- το στάδιο εισόδου.

Αυτό φαίνεται από το φάσμα του θορύβου, όπου το γεγονός ότι η είσοδος είναι βραχυκυκλωμένη, μηδενίζει πρακτικώς τις αντίστοιχες συνιστώσες. Ωστόσο, ο ενισχυτής έχει αρκετά υψηλά επίπεδα θορύβου, κάτι που φαίνεται και στην στατική μέτρηση η οποία με -58.7dBr(A) βρίσκεται λίγο πιο κάτω από τον μέσο όρο.

Φάσμα αρμονικών για σήμα 1kHz, 10Wrms/8Ω. Φάσμα θορύβου. Στάθμη αναφοράς: 1kHz, 0.1Wrms/8Ohm, βραχυκυκλωμένη είσοδος.
Ακρίβεια ρυθμιστικού στάθμης Ακρίβεια αποέμφασης RIAA. 0dBr: 1kHz, 1Vrms, Tape Out.

Το ρυθμιστικό στάθμης φαίνεται να είναι ακριβές, καθώς οι διαφορές μεταξύ των καναλιών δεν μεταβλήθηκαν αισθητά όταν αυτό τοποθετήθηκε στο μέσον της διαδρομής του. Αντιθέτως, ανέδειξαν ότι το πρόβλημα που είδαμε στις υψηλές συχνότητες (στην απόκριση σε πλήρη ισχύ) μπορεί να οφείλεται στην λειτουργία στο όριο του clipping καθώς σε μικρότερη ισχύ, δεν κάνει την εμφάνισή του.

Ο προενισχυτής phono αποδείχθηκε, τέλος, πολύ καλός, με την δεύτερη καλύτερη επίδοση θορύβου στην είσοδο mm (-90.8dBr(A)) και, μακράν, την καλύτερη επίδοση στην είσοδο mc (-71.4dBr(A)) στην είσοδο mc.  Η ακρίβεια στην αποέμφαση RIAA κινήθηκε σε ανάλογα επίπεδα, με αποκλίσεις των οποίων το συνολικό εύρος δεν ξεπέρασε το 0.5dB) Ακροάσεις

Καθώς σε ρύθμιση για λειτουργία σε τάξη Α ο XTZ αποδίδει μόνο 50W, αποφασίσαμε αρχικώς να  πραγματοποιήσουμε ακροάσεις σε τάξη ΑΒ, σε μια προσπάθεια να διερευνήσουμε τις δυνατότητες οδήγησης που διαθέτει.

Όπως θα περίμενε κανείς με βάση τις προδιαγραφές και τις μετρήσεις, ο ενισχυτής δεν συνάντησε ιδιαίτερες δυσκολίες με τα ATC SCM-50 και επέτυχε αρκετά υψηλές στάθμες με καλό έλεγχο. Με βάση αυτά μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε για να καλύψετε έναν μικρό/μεσαίο χώρο.

Ο ΧΤΖ αποδείχθηκε ένας από τους καλύτερους ενισχυτές της δοκιμής σε ό,τι αφορά τις χαμηλές συχνότητες, δημιουργώντας την εντύπωση ότι δεν έχει όρια χαμηλά και ότι το σώμα του προγράμματος αποδίδεται χωρίς την παραμικρή παραχώρηση.

Ο ενισχυτής επέδειξε μια πολύ καλή ισορροπία μεταξύ λεπτομέρειας και όγκου χωρίς να υποβαθμίζει κάτι από τα δύο και ήταν εξίσου απολαυστικός σε έργα με μεγάλες ορχήστρες και σε κομμάτια ηλεκτρονικής μουσικής και τζάζ.

Η μεσαία περιοχή αποδόθηκε με ουδετερότητα, αποκλίνοντας ελάχιστα προς την μαλακή πλευρά και δημιουργώντας μια ενδιαφέρουσα αίσθηση εγγύτητας με την ανθρώπινη φωνή να είναι φυσική, ευχάριστη και με πολύ καλές λεπτομέρειες. Οι υψηλές συχνότητες ήταν ξεκούραστες και εκτεταμένες με ελάχιστα λιγότερο σώμα από αυτό που θα θέλαμε αλλά γρήγορες και αέρινες.

Η στερεοφωνική εικόνα εστιάζεται σχετικώς κοντά στον ακροατή και έχει την τάση να τον περιβάλλει, χαρακτηρίζεται δε από σταθερότητα, καλό διαχωρισμό στον οριζόντιο άξονα και μια ατμοσφαιρική αίσθηση χώρου την οποία βρήκαμε, κατά περίπτωση, γοητευτική.

Ενδιαφέρον, τέλος, έχουν οι αλλαγές όταν επιλέξαμε την λειτουργία σε τάξη Α. Εδώ, ο ενισχυτής μετέβαλε την συμπεριφορά του σε ορισμένες λεπτομέρειες, καθώς έγινε ελαφρώς πιο ξεκάθαρος στα πολύ γρήγορα μεταβατικά (στο πιάνο για παράδειγμα) απέκτησε λίγο περισσότερο σώμα κατά την απόσβεση των υψηλών συχνοτήτων και απέκτησε λιγότερο ατμοσφαιρική αλλά πιο συγκροτημένη εικόνα.

Τελικώς… … φαίνεται ότι οι Σουηδοί έχουν σχεδιάσει έναν πραγματικά πλήρη ολοκληρωμένο ενισχυτή ο οποίος περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα (και ακόμη περισσότερα…) έχει επαρκέστατη ισχύ και αποθέματα ρεύματος και πολύ καλό ηχητικό χαρακτήρα. Αν σε όλα αυτά προσθέσετε και την τιμή του η οποία βρίσκεται κάτω από το όριο των 1.000 ευρώ, τότε βρίσκεστε απέναντι από μια πραγματική ευκαιρία!

Τιμή: 750 ευρώ
info: Location Sound, τηλ.: 210-364.6154, web: http://www.locationhiend.com, http://www.xtz.se/

Πίνακας Μετρήσεων

Advance Acoustic
MAP-800
Cambridge Audio
Azur
840A V2.0
Harman
Kardon
HK990
Leema Acoustics
Pulse
Magnat
MA800
NAD
C375BEE
Μέγιστη Ισχύς
(8Ω, 1kHz, 0.3%thd+N)
185,5 Wrms 123 Wrms 188,5 Wrms 79 Wrms 67,8 Wrms 179,2 Wrms
Eυαισθησία 259 mVrms 355 mVrms 357 mVrms 380 mVrms 455 mVrms 405 mVrms
Μέγιστη Ισχύς
(4Ω, 1kHz, 0.3%thd+N)
275,5 Wrms 189 Wrms 292 Wrms 110 Wrms 95,4 Wrms 162,3 Wrms
Συντελεστής
αύξησης ισχύος
1,49 1,54 1,55 1,39 1,40 0,91
Συντελεστής απόσβεσης 333 333 418 145 200 200
ΙMD
(SMPTE,1/3 Pmax, 8Ω)
0,0130% 0,0008% 0,0020% 0,0060% 0,0120% 0,0020%
Λόγος S/N
(0dBr: 1kHz, 0.1Wrms/8Ω, Α)
-64,8 dBr -62,3 dBr -68,0 dBr -50,3 dBr -66,2 dBr -63,4 dBr
Χρόνος ανόδου
(1kHz, Pmax/8Ω)
3,78 μS 1,99 μS 1,90 μS 2,70 μS 1,57 μS 1,06 μS
Ρυθμός ανύψωσης
(1kHz, Pmax/8Ω)
24,40 V/μS 31,6 V/μS 40,8 V/μS 9,20 V/μS 18,6 V/μS 56 V/μS
Crosstalk -60,1dBr -62,1 dBr -79,1dBr -49,8 dBr -76,1 dBr -62,8 dBr
Λόγος S/N
(mm, 0dBr: 1kHz, 1Vrms,A)
-97,1dBr -85,8 dBr -78,3 dBr -90,8 dBr
Λόγος S/N
(mc, 0dBr: 1kHz, 1Vrms, A)
-64,9 dBr -62,6 dBr -71,4 dBr

Naim Audio
Nait XS
Onkyo
A-9755
Red Wine Audio
Signature 30.2
Sony
STR-DA1500ES
XTZ
Class A100D3
Μέγιστη Ισχύς
(8Ω, 1kHz, 0.3%thd+N)
60,2 Wrms 142 Wrms 22,2 Wrms 114 Wrms 112,8 Wrms
Eυαισθησία 131mVrms 200 mVrms 450 mVrms 156 mVrms 268 mVrms
Μέγιστη Ισχύς
(4Ω, 1kHz, 0.3%thd+N)
81,5 Wrms 218,5 Wrms 10,3 Wrms 136 Wrms 168,8 Wrms
Συντελεστής
αύξησης ισχύος
1,35 1,53 0,46 1,19 1,49
Συντελεστής απόσβεσης 59 50 101 48 143
ΙMD
(SMPTE,1/3 Pmax, 8Ω)
0,0050% 0,0730% 0,0170% 0,0100% 0,0130%
Λόγος S/N
(0dBr: 1kHz, 0.1Wrms/8Ω, Α)
-57,2 dBr -60,8 dBr -60,0 dBr -63,0 dBr -58,7 dBr
Χρόνος ανόδου
(1kHz, Pmax/8Ω)
8,96 μS 6,58 μS 14 μS 4,34 μS 2,98 μS
Ρυθμός ανύψωσης
(1kHz, Pmax/8Ω)
8,2 V/μS 6,0 V/μS 1,3 V/μS 9,6 V/μS 25,8 V/μS
Crosstalk -53,6 dBr -66,2 dBr -64,2 dBr -68,1 dBr -71,8 dBr
Λόγος S/N
(mm, 0dBr: 1kHz, 1Vrms, A)
-81,4 dBr -87,6 dBr -90,8 dBr
Λόγος S/N
(mc, 0dBr: 1kHz, 1Vrms, Α)
-71,4 dBr

Πίνακας Δυνατοτήτων/Τιμών

Advance Acoustic
MAP-800
Cambridge Audio
Azur
840A V2.0
Harman
Kardon
HK990
Leema Acoustics
Pulse
Magnat
MA800
NAD
C375BEE
Είσοδοι line (RCA) 4 8 6 5 4 7
Είσοδοι balanced (XLR) 2 1 1 Όχι Όχι Όχι
Είσοδος phono (mm) Ναι Όχι Ναι Ναι Ναι Ναι
Eίσοδος phono (mc) Ναι Όχι Ναι Ναι Ναι Ναι
Είσοδος τελικού ενισχυτή Ναι Όχι Όχι Όχι Όχι Ναι
Είσοδος media player Όχι Όχι Όχι Όχι Όχι Ναι
Έξοδοι εγγραφής 1 1 1 1 1 2
Έξοδος προενισχυτή Ναι Ναι Ναι Ναι Όχι N
Έξοδοι ηχείων 2 2 2 1 2 2
Έξοδος ακουστικών Όχι 6.3mm 6.3mm 3.5mm 3.5mm 6.3mm
Ρυθμιστικά τονικότητας Όχι Ναι Ναι Όχι Όχι Ναι
Δυνατότητα Direct In Όχι Ναι Όχι Όχι Όχι Όχι
Φίλτρο Loudness Όχι Ναι Όχι Όχι Όχι Όχι
Tηλεχειριστήριο Ναι Ναι Ναι Ναι Ναι Ναι
Τιμή 2,000 ευρώ 1,399.95 ευρώ 1,500 ευρώ 1,350 ευρώ 1,410 ευρώ 1,395 ευρώ

Naim Audio
Nait XS
Onkyo
A-9755
Red Wine Audio
Signature 30.2
Sony
STR-DA1500ES
XTZ
Class A100D3
Είσοδοι line (RCA) 5 6 1 5 3
Είσοδοι balanced (XLR) Όχι Όχι Όχι Όχι Όχι
Είσοδος phono (mm) Όχι Ναι Όχι Ναι Ναι
Eίσοδος phono (mc) Όχι Όχι Όχι Όχι Ναι
Είσοδος τελικού ενισχυτή Ναι Ναι Όχι Όχι Ναι
Είσοδος media player Όχι Όχι Όχι Digital Media Port Όχι
Έξοδοι εγγραφής 5p DIN 1 Όχι 1 1
Έξοδος προενισχυτή Ναι Όχι Ναι Όχι Ναι
Έξοδοι ηχείων 1 2 1 2 1
Έξοδος ακουστικών Όχι 6.3mm Όχι 6.3mm Όχι
Ρυθμιστικά τονικότητας Όχι Ναι Όχι Ναι Όχι
Δυνατότητα Direct In Όχι Ναι Όχι Όχι Όχι
Φίλτρο Loudness Όχι Ναι Όχι Όχι Όχι
Tηλεχειριστήριο Ναι Ναι Όχι Ναι Ναι
Τιμή 1,850 ευρώ 1,160 ευρώ 2,400 ευρώ 645 ευρώ 750 ευρώ

Σχολιάστε