Να απολυθούν δημόσιοι υπάλληλοι;

από PRESS

Protagon.gr

της Κατερίνας Μπακογιάννη

Ο Πολ Τόμσεν και η τρόικα ζητούν την απόλυση 15.000 δημοσίων υπαλλήλων. Η κυβέρνηση αντιστέκεται. Να είναι λιγότεροι. Και γιατί να είναι λιγότεροι; Ε, πόσοι θες να είναι;  Ούτε ένας. Πείτε με ρομαντική αλλά δεν θέλω να απολυθεί ούτε ένας δημόσιος υπάλληλος που εργάζεται στην Ελλάδα με την ανεργία να έχει φθάσει το 25%.

Αντίθετα, μπορούν, άραγε, να απολυθούν όλοι οι επίορκοι, αργόσχολοι, χωρίς αντικείμενο, τεμπέληδες, παιδεραστές, δημόσιοι υπάλληλοι; Και να προσληφθούν άλλοι στη θέση τους, στους κρίσιμους τομείς της υγείας και της παιδείας;

Αυτή θα έπρεπε να είναι η συζήτηση. Το θέμα είναι ποιοτικό. Και όχι ποσοτικό. Αλλά αυτή είναι μία κουβέντα που η κυβέρνηση αποφεύγει να ανοίξει (παρά μόνο με τη δαμόκλειο σπάθη της τρόικας).

Δηλαδή η κυβέρνηση αποφεύγει να κάνει τη δουλειά της: να προχωρήσει στη μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα.

Πέραν αυτού: Το επιχείρημα ότι εάν απολυθούν 15.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα διασωθούν οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα μου φαίνεται τόσο απλοϊκό όσο το επιχείρημα ότι εάν κοπούν κι άλλο οι συντάξεις θα διασωθεί η ελληνική οικονομία.

Εάν ήταν έτσι, όλες οι χώρες που έχουν λίγους δημόσιους υπαλλήλους δεν θα είχαν πρόβλημα με το δημόσιο χρέος τους. Και το αντίστροφο.

Δεν συμβαίνει όμως αυτό. Για παράδειγμα, η Σουηδία, με 33,87% του πληθυσμού της να είναι δημόσιοι υπάλληλοι (έναντι 22,3% της Ελλάδας) έχει ένα δημόσιο χρέος που μόλις αγγίζει το 38,4% του ΑΕΠ.

Ενώ οι ΗΠΑ με λιγότερους από τους μισούς δημόσιους υπαλλήλους από ό,τι η Σουηδία, στο 16,42%, έχει ένα δημόσιο χρέος που έχει ξεπεράσει το 100% του ΑΕΠ.

Η συνέχεια στο δικτυακο τόπο του Protagon

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: