Οι δημόσιοι υπάλληλοι βορά στην Τρόικα

από PRESS

Του Χρηστου Προυκακη

Είναι αδιανόητο με μια τζίφρα να στέλνεις στο σπίτι τους χιλιάδες δημόσιους υπάλληλους επειδή το επιβάλει η Τρόικα. Ούτε μπορείς να κόβεις τη ζωή τους στα δυο χωρίς τον ελάχιστο σεβασμό στην οικογένεια και την αξιοπρέπεια τους. Δεν είναι εχθροί μας οι δημόσιοι υπάλληλοι, ούτε και πρέπει να θεωρηθούν εξιλαστήρια θύματα της ανικανότητας των πολιτικών.

Οι μηχανισμοί και οι σάπιες νοοτροπίες πρέπει να κατεδαφιστούν, οι απατεώνες πρέπει να πάνε φυλακή και οι φοροφυγάδες να πληρώσουν και όχι οι οι υπάλληλοι “εύκολοι” στόχοι που πρώτα στοιβάχτηκαν στο δημόσιο και τώρα περισσεύουν στη κυβέρνηση.

Όσοι με τις επικείμενες μαζικές απολύσεις δημιουργούν προϋποθέσεις αναβίωσης της νέας κλαυθμώνος θα έχουν τεράστιες ευθύνες απέναντι στον ελληνικό λαό.

Με προχειρότητα και αγνωμοσύνη θεωρούμε τους δημόσιους υπάλληλους υπαίτιους των σημερινών προβλημάτων της χώρας Όμως η δίκαιη αντιμετώπιση επιβάλει να δούμε και τις δυο όψεις του νομίσματος.

Αναζητώντας δουλειά βρέθηκαν στο ελληνικό δημόσιο με μέσον, με ρουσφέτι η και με την αξία τους καλοί, μέτριοι και άχρηστοι.

Το σύστημα αρνήθηκε να τους εντάξει σε ένα σωστά καθορισμένο πλαίσιο εργασίας, να προσφέρει κίνητρα παραγωγικότητας αλλά και να παραμερίσει-απολήσει τεμπέληδες και κλέφτες. Έτσι τους ήθελε, χύδην ριγμένους στη δημόσια δεξαμενή των μικροκομματικών συμφερόντων.

Λίγες ώρες ενωρίτερα άκουγα αγανακτισμένη την τμηματάρχη μεγάλης ΔΟΥ να μου λέει πόσο άδικο είναι το βιαστικό μέτρο της εφεδρείας, αποκλειστικά για λόγους εισπρακτικούς και εντυπωσιασμού της Τρόικα, τη στιγμή που κάποιες υπηρεσίες έχουν υπεράριθμο προσωπικό και άλλες μεγάλες ελλείψεις.

Αμέσως συμφώνησα μαζί της επειδή εδώ και πολυ καιρό υποστηρίζω ότι πρέπει να είναι διακομματικές οι επιτροπές αξιολόγησης των υπάλληλων και όχι μόνον υπηρεσιακές.

Και ακόμη ότι πρώτα πρέπει να απογραφεί το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων σε υπηρεσίες με το πλεονάζον αλλά και το ελλείπον προσωπικό. Να δοθεί η ευκαιρία-κίνητρο της μετακίνησης σε άλλη υπηρεσία πριν πέσει η τζίφρα της απόλυσης.

Πηγαίνοντας από το ένα τμήμα στο άλλο είδα μεγάλες ουρές συμπολιτών μας να περιμένουν υπομονετικά με τα χαρτιά στα χερια.

Επίσης παρατήρησα αγχωμένους υπαλλήλους να εργάζονται σε γρήγορους ρυθμούς για να τους εξυπηρετήσουν και μαύρες σακούλες γεμάτες φακέλους να γεμίζουν τα γραφεία.

Αυθόρμητα μου ήλθε στο μυαλό η φράση άχρηστη κεντρική διοίκηση. Επι πολλές δεκαετίες.

Οι υπάλληλοι του τμήματος που απευθύνθηκα προσπαθούσαν σε γρήγορους ρυθμούς να εξυπηρετήσουν εκατοντάδες πολίτες με διάφορα αιτήματα. Χωρίς να με γνωρίζουν ασχολήθηκαν με την υπόθεση μου, διαβάζοντας τις εγκυκλίους, προσπαθώντας να βρουν μια λύση, γεγονός που εκτίμησα πολυ.

Η αυθόρμητη συζήτηση με την διευθύντρια αποκάλυψε και τα πολλά καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν στη δουλειά τους.

Αναφέρθηκε στο χάος της χαρταδούρας πάρα πολλών υποθέσεων που μαζεύτηκαν σε λίγες μέρες, χωρίς να λειτουργούν βασικές υποδομές υποστήριξης, όπως για παράδειγμα το κεντρικό πρόγραμμα που είχε «παγώσει» εκείνη την ώρα και στην αδυναμία τους να επικοινωνήσουν με τις κεντρικές υπηρεσίες διότι από ήμερες κανείς δεν σηκώνει τα τηλέφωνα.

Πιστεύω ότι για το χάλι, το χάος, την ανοργανωσιά και την αχαλίνωτη γραφειοκρατία προφανώς δεν φταίνε οι χιλιάδες απλοί υπάλληλοι αλλά οι επικεφαλής μεγάλων τμημάτων, οι διευθυντές, προ πάντων όμως τα αντίστοιχα υπουργεία, και μαζί τους και οι κυβερνήσεις που αν δεν στήριξαν τη διάχυτη παθογένεια, για μικροκομματικούς λόγους σίγουρα την ανέχθηκαν.

Οι πολιτικοί είναι εκείνοι που φόρτωσαν το δημόσιο με χιλιάδες υπαλλήλους ικανοποιώντας το γενικότερο αίτημα για βόλεμα σε μια θεσούλα αφού βέβαια κανείς τους δεν είχε προσπαθήσει για τη γενικότερη ανάπτυξη του τόπου με την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας σε βιομηχανίες, επιχειρήσεις κλπ.

Και τώρα πάλι οι πολιτικοί τους προσφέρουν βορρά στο θηρίο της τρόικα για να πάρουμε την περιβόητη δόση της κακομοιριάς μας.

Ανατρέχοντας πολλά χρόνια πίσω θα θυμίσω ότι η χώρα διέθετε ελληνικό βιομηχανικό ιστό, είχε μικρές, μεσαίες, κάποτε και μεγάλες επιχειρήσεις.

Παρήγαγε προϊόντα για εσωτερική κατανάλωση άλλα και για εξαγωγές κατά συνέπεια υπήρχε και συνεισφορά στο ΑΕΠ.

Οι κυβερνητικές επιλογές διάλεξαν και οι δεμένοι στο άρμα των κομμάτων μηχανισμοί της πολιτείας δημιούργησαν τα μύρια όσα προβλήματα στη λειτουργίας τους μέχρι που τις αποτελείωσαν οδηγώντας τις στο κλείσιμο η στη μετανάστευση.

Ας μην ξεχνάμε την υπέρογκη φορολογία που τους επεβλήθη ακυρώνοντας κάθε έννοια παραγωγικότητας.

Νομίζω δεν χρειάζεται ναι αναλύσουμε τα περί ανταγωνιστικότητας όταν υπήρχε η δραχμή, αλλά ούτε και σήμερα εντός ευρωζώνης.

Είτε ήταν κρατικοδίαιτες με υψηλό κόστος εργασίας, όπως αναφέρουν αρκετοί ψέγοντας το συγκεκριμένο καθεστώς, είτε βρέθηκαν να λειτουργούν και επί ευρώ το μοναδικό που με ενδιαφέρει ως Ελληνα πολίτη ήταν ότι έδιδαν δουλειές στο κόσμο.

Με άλλα λόγια υπήρχαν θέσεις εργασίας, ακόμη και αν η εργασιακή ανασφάλεια του Ελληνα ωθούσε τους περισσότερους στο δημόσιο για σιγουριά.

Και αν πράγματι οι ελληνικές κυβερνήσεις τις ήθελαν, θεωρώντας τις εθνικό πλούτο, θα είχαν βρει το τρόπο να τις διατηρήσουν-προσωπικά δεν με απασχολεί καθόλου η τακτική, αρκεί να το ήθελαν.

Με αυτή την επιεικώς απαράδεκτη, και ανθελληνική θα έλεγα, τακτική φθάσαμε σήμερα στο σημείο μηδέν όπου όλοι οι Ελληνες είναι αντίπαλοι, για να μην πω εχθροί, με όλους τους Ελληνες εκστομίζοντας την φράση καλά να πάθουν οι … άλλοι.

Ε, λοιπόν δεν είναι εχθροί μας οι απλοί υπάλληλοι αλλά οι νοοτροπίες, οι πολιτικές επιλογές, οι κομματικές εξαρτήσεις, οι μηχανισμοί, η αδιαφάνεια, η ρεμούλα, η τεμπελιά, ο χρηματισμός, η κλοπή.

Εχθρός μας είναι το ελληνικό δημόσιο, όχι οι άνθρωποι που ζουν από ένα μισθό Αυτό το αδηφάγο τέρας που όμοιο του ίσως να υπήρχε στο πρώην ανατολικό μπλοκ γι αυτό και πρέπει να μειωθεί δραστικά άλλα με εξορθολογισμό και δικαιοσύνη ώστε να μην μείνουν στο δρόμο υπάλληλοι που έκαναν το “αμάρτημα” να διοριστούν.

Όταν η ελληνική πολιτεία καταφέρει να διακρίνει ανάμεσα στους συνεπείς και τους απαράδεκτους υπαλλήλους, όταν καταφέρει να λειτουργήσει επιλεκτικά και με όρους δικαιοσύνης τότε θα έχει κάνει ένα πολυ μεγάλο βήμα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: