Hχείο Dali Zensor 1

από PRESS

Toυ Δημητρη Σταματακου

AVmentor

Σε μια εποχή που τα μικρά συστήματα αποτελούν έναν σημαντικό πόλο έλξης είτε ως mini και micro, είτε ως 2.1, τα ηχεία με αντίστοιχο μέγεθος, που μπορούν να τοποθετηθούν εύκολα σχεδόν παντού, είναι λογικό να έχουν ξεχωριστό ενδιαφέρον.Η σειρά Zensor της Dali ανήκει σε αυτές τις σειρές ηχείων που φαίνεται να έχουν σχεδιαστεί με το μυαλό τόσο στις συμβατικές, δικαναλικές εγκαταστάσεις όσο και σε αυτές με περισσότερα κανάλια.

Την στιγμή που γράφονται οι γραμμές αυτές έχουν ανακοινωθεί, εκτός του “1” που αποτελεί το αντικείμενο της δοκιμής αυτής, το Zensor 5, ένα ηχείο δαπέδου καθώς και το Zensor Vokal το κεντρικό ηχείο της σειράς.

Όλα αυτά μαζί με ένα νέο υπογούφερ που ανακοίνωσε η εταιρία, το E-12F, αποτελούν τα συστατικά που απαιτούνται για ένα σύστημα πολυκαναλικού ήχου.

Παρά τις σαφείς προθέσεις των Δανών, να προσφέρουν δηλαδή μια ολοκληρωμένη λύση σε όσους θέλουν ένα καλό και με λογικό κόστος πακέτο ηχείων, το Zensor 1 μπορεί να σταθεί χωρίς πρόβλημα και μόνο του.

Δεν είναι μόνο το ότι το αναφέρει η ίδια η εταιρία στα σχετικά δελτία τύπου (και το έκανε, επίσης, σαφές στην έκθεση του Μονάχου) είναι και η παράδοση της Dali στα μικρά ηχεία με προϊόντα όπως τα Menuet (της σειράς Mentor), τα Ikon 1 και 2 (της ομώνυμης σειράς), το 300 Μκ2 (της σειράς Helicon) και το RS3 της σειράς Euphonia.

Η αποστολή της Dali, στην περίπτωση του Zensor 1, αποκτά μια ακόμη παράμετρο δυσκολίας η οποία έχει τις ρίζες της στο κόστος του ηχείου.

Κοστίζοντας αρκετά κάτω από το ψυχολογικό όριο των 300 ευρώ είναι το φθηνότερο ηχείο που έχουμε δοκιμάσει εδώ και (πάρα) πολύ καιρό, συγκρινόμενο μόνο με το ενεργό iQ της Roister και το ES30 της JBL το οποίο είναι, πάντως, κάπως ακριβότερο. Ας δούμε με τι ακριβώς έχουμε να κάνουμε…

Το Zensor 1 είναι ένα μικρό ηχείο βάσης/βιβλιοθήκης με διαστάσεις που ξεπερνούν λίγο τα 27 εκατοστά (ύψος) και τα 22 εκατοστά (βάθος) με την μπάφλα να είναι ελάχιστα μεγαλύτερη από 16 εκατοστά.

Η αρχιτεκτονική του είναι η κλασική για το είδος, όντας δύο δρόμων δύο μεγαφώνων με καμπίνα bass reflex (με την οπή εκτόνωσης στο πίσω μέρος).

Οι υψηλές συχνότητες αποδίδονται από ένα τουίτερ υφασμάτινου θόλου 25 χιλιοστών και οι μεσαίες/χαμηλές από ένα μιντ/γούφερ με κώνο από ίνες ξύλου διαμέτρου 5.25 ιντσών.

Το φίλτρο που χρησιμοποιείται για την οδήγηση των δύο μονάδων έχει συχνότητα cross στα 2.9kHz.

Η καμπίνα είναι καλοκατασκευασμένη με το γυαλιστερό φινίρισμα της μπάφλας να ξεχωρίζει και να δίνει στο ηχείο μια ενδιαφέρουσα αισθητική, καθώς έρχεται σε αντίθεση με το ασημί χρώμα του τουίτερ και το κόκκινο/καφέ του γούφερ.

Σε μια προσπάθεια να προσεγγίσει όσο το δυνατόν τις δύο μονάδες η Dali έχει χρησιμοποιήσει ένα γνωστό τέχνασμα καθώς το κάτω μέρος του τουίτερ είναι έτσι διαμορφωμένο ώστε να επιτρέπει στο σασί του γούφερ να εισχωρήσει κατά μερικά χιλιοστά στο ίχνος του.

Για όσους προτιμούν τα μεγάφωνα κρυμμένα, το Zensor διαθέτει ένα συμβατικό προστατευτικό.

Η σύνδεση του ηχείου με τον ενισχυτή γίνεται με δύο ακροδέκτες καλής ποιότητας οι οποίοι επιτρέπουν την χρήση καλωδίων με μεγάλες διατομές και με όλους τους συνήθεις τερματισμούς.

Στο πίσω μέρος, εκτός των ακροδεκτών σύνδεσης θα βρει κανείς το bass reflex καθώς και την υποδοχή του μηχανισμού στήριξης στον τοίχο.

H συνέχεια στον ιστότοπο του AVmentor

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: