Το φαινόμενο «Χρονόπουλος»

από PRESS

Πως ο «ξεγραμμένος» δήμαρχος Ζαχάρως κατάφερε να «αναστηθεί» και να κερδίσει για τρίτη συνεχή φορά τις εκλογές, παρά το γεγονός ότι είχε τεθεί σε αργία απο την περιφέρεια και το ΣτΕ.

Του Κώστα Μπογάτσου [kbogatsos@e-typos.com]

Ελεύθερος Τύπος

Οι αντιπαλοί του ήλπιζαν ότι στις εκλογές του Νοεμβρίου θα υποστεί συντριπτική ήττα. Όλα τα δεδομένα ήταν εναντίον του: Είχε τεθεί σε αργία από τον Ιούλιο του 2010, για πρόκληση οικονομικής ζημίας στον Δήμο, με απόφαση του γενικού γραμματέα Δυτικής Ελλάδας, Τάσου Αποστολόπουλου, ενώ αρχές Δεκεμβρίου το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε απορρίψει την προσφυγή του και είχε δεχθεί την απόφαση της Περιφέρειας.

Δικαιοσύνη και υπουργείο Εσωτερικών, όμως τον άφησαν να είναι κανονικά εκ νέου υποψήφιος, το Εκλογοδικείο τον ανακήρυξε δήμαρχο, (μετά τον θριαμβό του στον δεύτερο γύρο με 55, 62%) και τώρα δεν του επιτρέπουν να ασκήσει τα καθηκοντά του…

Ο λόγος για τον νικητή των δημοτικών εκλογών στο Καποδιστριακό Δήμο Ζαχάρως- Φυγαλείας, κ. Πανταζή Χρονόπουλο, έναν δημοτικό άρχοντα που όλοι τον είχαν για « ξεγραμμένο», αλλά εκείνος κατέφερε να «αναστηθεί» από τις στάχτες του και να γίνει και πάλι « πρωταγωνιστής», σε μια περιοχή που οι μισοί κατοικοί της τον «λατρεύουν» και οι άλλοι μισοί τον « απεχθάνονται».

Τα νέα δεδομένα, φέρνουν και νέα εμπλοκή:

Ο κ. Χρονόπουλος ( που κατέβηκε ως ανεξάρτητος), μαζί με τους δημοτικούς του συμβούλους , την παράταξη του ανεξάρτητου, κ. Κώστα Αγραπίδη και την παρουσία του κ. Χρήστου Γιαννόπουλου ( ΚΚΕ) ορκίστηκε στις 19 Δεκεμβρίου.

Αρνήθηκαν να προσέλθουν οι σύμβουλοι της παράταξης του κ. Αλεξανδρόπουλου, που υποστηρίχθηκε από το ΠΑΣΟΚ και του κ. Μπούσμπουρα, οι οποίοι ορκίστηκαν μόνοι τους στις 30 Δεκεμβρίου, στο προαύλιο χώρο του πνευματικού κέντρου Ζαχάρως , επειδή βρήκαν κλειστές τις πόρτες του κτιρίου.

Η επόμενη « αναμέτρηση» έγινε την Κυριακή 2 Ιανουαρίου του 2011, στην συνεδρίαση για τις δημαιρεσίες. Ο κ. Χρονόπουλος και οι συμβουλοί του δεν παρουσιάστηκαν και η συνεδρίαση αναβλήθηκε, λόγω έλλειψης απαρτίας.

Ο κ. Χρονόπουλος δήλωνε ότι προχώρησε σε … αντίποινα, γιατί « η ορκωμοσία της μείζονος αντιπολίτευσης είναι άκυρη και όπως ο νόμος ορίζει , πρέπει να ορκιστούν οι αναπληρωματικοί.

Για να μην ισχύει αυτό, έπρεπε να ορκιστούν στην τελετή της 19ης Δεκεμβρίου όπως όριζε η εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών».

Ο ίδιος λέει ότι με όλα αυτά που γίνονται « προσβάλλεται ο λαός της Ζαχάρως, η θελησή του και η επιλογή του και ενθαρρύνεται το μικροπολιτικό παιχνίδι, η χολή και η λασπολογία όσων τον πολεμούν».

Η απάντηση έρχεται από την Περιφέρεια: « Το επιβληθέν διοικητικό μέτρο της αργίας εξακολουθεί να ισχύει μέχρι την έκδοση τελεσίδικης αθωωτικής απόφασης και ως εκ τούτου, εκτείνεται και στην νέα δημοτική περίοδο που άρχισε την 1-1-2011».

Την περασμένη Τετάρτη, ο νυν γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, κ. Τάσος Αποστολόπουλος, με διαπιστωτική του πράξη, δίνει λύση στο αδιέξοδο, ορίζοντας δήμαρχο, τον κ. Γιώργο Μπάμπη.

Είναι ο δεύτερος σε σταυρούς δημοτικός σύμβουλος του συνδυασμού Χρονόπουλου.

Ο πρώτος αρνήθηκε να αναλάβει και η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί είναι ότι «δήμαρχος αναλαμβάνει αυτός που προηγείται σε σταυρούς».

Αυτό πρέπει να επικυρωθεί στην νέα διαδικασία δημαιρεσιών, που έχει οριστεί για αύριο Κυριακή

Το συμπέρασμα; « Με τον έναν ή άλλο τρόπο ο Πανταζής Χρονόπουλος είναι ο κυρίαρχος του παιχνιδιού. Αυτός θα αποφασίσει αν όλα κυλήσουν ομαλά στον Δήμο, ή θα δημιουργηθούν εκ νέου προβλήματα».

Ο Πανταζής Χρονόπουλος γεννήθηκε στη Ζαχάρω, πριν από 63 χρόνια. Είναι απόφοιτος Γυμνασίου και της Σχολής Αστυνομίας Πόλεων. Υπηρέτησε την Τροχαία Αθηνών και είναι από τους πρώτους ιδρυτές του συνδικαλιστικού κινήματος των Σωμάτων Ασφαλείας.

Το διάστημα 1990 μέχρι 2002 διετέλεσε δημοτικός σύμβουλος και το 2002 μέχρι το 2010 διετέλεσε δήμαρχος στο Δήμο Ζαχάρως. Εγινε ευρύτερα γνωστός για το ταξίδι στη Ρωσία που οργάνωσε μαζί με άγαμους δημότες του προκειμένου να τους βρεί νύφες.

Με αφορμή το ταξίδι αυτό (τον Αύγουστο του 2005) γυρίστηκε το ντοκιμαντέρ « Sugartown: οι Γαμπροί», με σκηνοθέτη τον Κίμωνα Τσακίρη.

Το ονομά του εμπλέκεται από τον Χρήστο Μαυρίκη στην υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών του 1989, ενώ την περίοδο εκείνη ο Χρονόπουλος βρισκόταν στην υπηρεσία του αείμνηστου Ευάγγελου Γιαννόπουλου.

Σε βίντεο (το οποίο αποτελεί μέρος της νέας ταινίας του Κίμωνα Τσακίρη «Sugartown: η Επόμενη Μέρα») εμφανίστηκε ο Χρονόπουλος να πυροβολεί δημόσια.

Μετά από καταγγελία του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη ο Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Πύργου ζήτησε την αφαίρεση της άδειας οπλοφορίας του καθώς αυτή είχε δοθεί παράνομα.

Η Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους έχει γνωμοδοτήσει για τον Χρονόπουλο παράβαση καθήκοντος (παράνομες προσλήψεις σε τοπικό Κέντρο Εξυπηρέτησης Πελατών) και οικονομική βλάβη κατά δημοσίου (απιστία κατά του Δημόσιου σε βαθμό κακουργήματος για προσπάθεια εξαφάνισης χρηματικού ποσού από πρόστιμα σε παράνομες καντίνες στην παραλία Ζαχάρως).

Παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη δικαστική έρευνα για ξενοδοχειακή μονάδα στο οικοσύστημα του Καϊάφα με άκυρες άδειες (η Πολεοδομία της Νομαρχίας Ηλίας έχει ζητήσει ανάκληση των αδειών).

Κατηγορείται επίσης για εξαπάτηση του ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στην προσπάθειά του να χρησιμοποιήσει οικονομική βοήθεια της Αυστραλιανής κυβέρνησης για κτίσιμο δημαρχείου (τα χρήματα αυτά προορίζονταν για τους πυρόπληκτους).

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: