Ξένα κέντρα πίσω από τους τρομοκράτες

από PRESS

Του Γιάννη Αντύπα και του Βασίλη Κανέλλη→ ρεπορτάζ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Ενα εφιαλτικό σενάριο που θέτει την κυβέρνηση και τις διωκτικές αρχές σε «κόκκινο» συναγερμό, ερευνά η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία τις τελευταίες ώρες.Ενα εφιαλτικό σενάριο που θέτει την κυβέρνηση και τις διωκτικές αρχές σε «κόκκινο» συναγερμό, ερευνά η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία τις τελευταίες ώρες. Το σενάριο είναι η διασύνδεση των εγχώριων τρομοκρατών με ξένες οργανώσεις που στο παρελθόν, αλλά και πρόσφατα αιματοκύλησαν την Ευρώπη. Από τις έρευνες στον τόπο της έκρηξης στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, προκύπτουν πολλά εντυπωσιακά στοιχεία για πιθανή εμπλοκή ξένων κέντρων στην υπόθεση της τρομοκρατίας στην Ελλάδα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο μηχανισμός της βόμβας που είχε στόχο τον Μ. Χρυσοχοΐδη και σκότωσε τον υπασπιστή του, Γ. Βασιλάκη, χρησιμοποιήθηκε στο παρελθόν μόνο σε επιθέσεις της ιρλανδικής τρομοκρατικής οργάνωσης IRA αλλά και των Βάσκων της ΕΤΑ.

Πρόκειται για μια συνδεσμολογία που αποτελείται από την εκρηκτική ύλη (περίπου μισό κιλό), καλώδια και ένα άγκιστρο το οποίο λειτούργησε σαν σκανδάλη. Μόλις ο άτυχος αξιωματικός άνοιξε το πακέτο το κύκλωμα έκλεισε και η βόμβα εξερράγη διαλύοντας το γραφείο.

Επαγγελματίες

Η βόμβα, λένε έμπειροι αξιωματικοί, είναι φτιαγμένη από επαγγελματίες γι’ αυτό δεν αποκλείουν το γεγονός της στενής σχέσης Ελλήνων τρομοκρατών με ξένους, με τους δεύτερους να λειτουργούν ως «εκπαιδευτές» σε επιθέσεις με παγιδευμένα πακέτα.

Παρόμοιος μηχανισμός χρησιμοποιήθηκε το 1999 από την τρομοκρατική οργάνωση «Διεθνής Αλληλεγγύη» σε ένδειξη συμπαράστασης για τη σύλληψη τότε του Νίκου Μαζιώτη, του ηγετικού στελέχους του Επαναστατικού Αγώνα που βρίσκεται σήμερα στις φυλακές.

Το γεγονός αυτό ερευνάται με προσοχή μήπως βρεθούν πιθανές συσχετίσεις του προχθεσινού χτυπήματος με ασύλληπτα μέλη του Επαναστατικού Αγώνα.

«Δεν είναι ελληνικός ο μηχανισμός, η εκρηκτική ύλη μας είναι άγνωστη» υπογράμμισε στην «Η» ανώτερη κυβερνητική πηγή. Μας μετέφερε ακόμη τις υποψίες στελεχών της αντιτρομοκρατικής για τυφλό χτύπημα σε δημόσιο χώρο. Ένα ενδεχόμενο πραγματικά εφιαλτικό, τόσο για το τι μπορεί αυτό να σημαίνει σε ανθρώπινες ζωές όσο και για τη σταθερότητα και τη διεθνή εικόνα της χώρας.Εντυπωσιακές είναι άλλες δύο πληροφορίες που εξάγονται από τις έρευνες:

Κατ’ αρχάς το φονικό δέμα φέρεται να έφτασε στο πολιτικό γραφείο του Μ. Χρυσοχοΐδη την περασμένη Τρίτη, δηλαδή δύο 24ωρα προτού εκραγεί. Οι εργαζόμενες εκεί δεν το άνοιξαν και το έστειλαν στο γραφείο του υπουργού όπου παρελήφθη από τον Γ. Βασιλάκη. Αν είχε ανοιχτεί στο πολιτικό γραφείο θα υπήρχαν περισσότερα θύματα.

Ο αποστολέας

Επίσης, το δέμα ήταν συστημένο και το όνομα του αποστολέα ήταν… Χρήστος Καραβέλας με έδρα την Εκάλη. Το όνομα είναι γνωστό από την υπόθεση της Siemens αφού πρόκειται για ένα από τα κορυφαία στελέχη της γερμανικής εταιρείας που μοίραζαν τις μίζες και από πέρυσι το Μάιο καταζητείται από τις ελληνικές αρχές. Το όνομα του αποστολέα προκάλεσε έκπληξη όπως ήταν φυσικό, αλλά οι αρχές εκτιμούν ότι οι τρομοκράτες το χρησιμοποίησαν για συμβολικούς λόγους.

Η Αντιτρομοκρατική έχει αποδυθεί σε αγώνα δρόμου ώστε να συλλέξει όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες προτού υπάρξει νέο χτύπημα.

Ο φόβος τρομοκρατικής επίθεσης σε κάποιο πολιτικό πρόσωπο είναι διάχυτος. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα κινητά των αστυνομικών που συνόδευαν τους υπουργούς χθες στη Βουλή χτυπούσαν δαιμονισμένα. Κάθε τρεις και λίγο δεχόταν ένα τηλεφώνημα ή ένα γραπτό μήνυμα από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Υψηλών Προσώπων.

Η ανησυχία υπήρχε και πριν από το αιματηρό χτύπημα στην Κατεχάκη, καθώς στο διαδίκτυο κυκλοφορούν ανοιχτά απειλές κατά όσων θα ψηφίσουν το ασφαλιστικό.

Σύμφωνα με τις νέες εντολές:

Θα πρέπει να γίνεται έλεγχος της περιμέτρου γύρω από το σπίτι πριν παραληφθεί ο επίσημος.

Οι διαδρομές από και προς το γραφείο θα πρέπει να αλλάζουν καθημερινά.

Όσοι δουν την παραμικρή ύποπτη κίνηση να ειδοποιήσουν άμεσα την ομάδα «ΔΙΑΣ». Είτε αφορά σε παρακολούθηση στο δρόμο, είτε στην περιοχή που βρίσκεται το γραφείο.

Όταν τους μετακινούν σε ραντεβού να βγαίνουν πάντα αυτοί και να τους ανοίγουν την πόρτα.

Όταν ο επίσημος βρίσκεται σε κάποιο δημόσιο χώρο να είναι πάντα δίπλα του.

Όταν έχει ραντεβού σε καφέ ή εστιατόριο να τον έχουν πάντα υπό την διακριτική τους παρακολούθηση.

Οι γραμματείς των βουλευτών να μην ανοίγουν την πόρτα σε αγνώστους.

Στους βουλευτές έφθασε σύσταση να ακυρώσουν τα ραντεβού τους με ψηφοφόρους, γιατί κανείς δεν ξέρει ποιος θα είναι αυτός που θα βρεθεί απέναντί τους στο γραφείο τους.

Όσοι υπηρετούν δίπλα σε υπουργούς και βουλευτές ενημερώθηκαν από την υπηρεσία ότι σύντομα θα κληθούν για να γίνει έλεγχος των ικανοτήτων τους. Γιατί είναι κοινό μυστικό πως πολλοί πολιτικοί επιλέγουν τους αστυνομικούς τους με κριτήρια πελατειακών σχέσεων και όχι ασφαλείας.

Ενημερώθηκαν ακόμη πως για τις επόμενες εβδομάδες θα ενισχυθούν οι πεζές περιπολίες- ένστολων και αστυνομικών με πολιτικά- στους δρόμους γύρω από πολιτικά γραφεία και υπουργεία. Οι «μυστικοί» αστυνομικοί θα αναφερθούν στους συνοδούς των βουλευτών, ώστε να αποφευχθούν παρεξηγήσεις.

Όσοι υπηρετούν σε βουλευτές εντέλλονται να αρνούνται αλλότριες απασχολήσεις, π.χ. σούπερ μάρκετ, και να κρατούν την προσοχή τους εστιασμένη στο πρόσωπο που προστατεύουν. Αν πιαστούν σε λάθος θέση θα κατηγορηθούν από την υπηρεσία τους και οι ίδιοι, ασχέτως του τι εντολές είχαν από τους πολιτικούς.

Φόβοι και για τις οικογένειες τους

Πολλοί υπουργοί, κατά την προσέλευσή τους στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο, εξέφραζαν φόβο ακόμη και για μέλη της οικογένειάς τους. Γυναίκα υπουργός αποκάλυψε πως δέχεται απειλές ο γιος της επειδή θα σπουδάσει στο εξωτερικό ενώ αρκετοί βουλευτές έδειχναν το sms που είχαν δεχθεί στα κινητά τους:

«Θα σας κάψουμε και εσάς και τα παιδιά σας για να μην ξαναβγάλει φύτρα η γενιά σας»!

Τις πιο πολλές απειλές τις δέχονται όσοι προέρχονται από τον συνδικαλιστικό χώρο. Τους δίνεται τελεσίγραφο να μην ψηφίσουν τον ασφαλιστικό νόμο, αλλιώς, σύμφωνα με τους άγνωστους αποστολείς, θα γνωρίσουν την οργή της κοινωνίας.

Ο Γ. Παπανδρέου μίλησε για «έντονες πολιτικές ενάντια στη βία κάθε μορφής» και «πρακτικά μέτρα» που θα ανακοινώσουν ο Μ. Χρυσοχοΐδης και ο Γ. Ραγκούσης. Ο κ. Χρυσοχοΐδης μίλησε για «ύπουλο χτύπημα», ανέφερε ότι στόχος είναι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, μίλησε για «γραφεία υπό κατάληψη από αριστεριστές» και ζήτησε «κοινό μέτωπο όλων των πολιτικών δυνάμεων».

Μετά το υπουργικό συμβούλιο ο Γ. Παπανδρέου κάλεσε στο Μέγαρο Μαξίμου τους επιτελείς του και κορυφαίους υπουργούς. Το παζλ που πρέπει να λύσει η κυβέρνηση είναι πολύ σύνθετο: να αντιμετωπίσουν τις κοινωνικές αντιδράσεις, τις κινητοποιήσεις των συνδικάτων, τις «ιδιαίτερες» δράσεις του ΚΚΕ και του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και την τρομοκρατική βία που έκανε δυναμική επανεμφάνιση στη χώρα μας. Η ανησυχία χτύπησε κόκκινο από τα νέα για τον εκρηκτικό μηχανισμό.

Πώς μπήκε η βόμβα στο κτήριο

Οι αστυνομικοί ωστόσο, συνεχίζουν να ερευνούν. Τρία είναι τα σενάρια για τον τρόπο που μπήκε η βόμβα στο κτήριο.

Το πρώτο: το δέμα να έφτασε μαζί με την υπόλοιπη αλληλογραφία και να πήγε κατευθείαν στο ισόγειο του κτηρίου όπου υπάρχει υποκατάστημα των ΕΛ.ΤΑ. Κανείς δεν φαίνεται να ελέγχει την αλληλογραφία οπότε πέρασε και η βόμβα χωρίς να σκαναριστεί. Εδώ υπάρχει μια κόντρα υπαλλήλων του ταχυδρομείου με τους αστυνομικούς.

Οι πρώτοι υποστηρίζουν ότι πρέπει η αλληλογραφία να ελέγχεται από τους δεύτερους ενώ η ΕΛ.ΑΣ. ότι πρέπει να ελέγχεται από τα συστήματα των ΕΛ.ΤΑ.

Στη συνέχεια τα πακέτα και η αλληλογραφία φορτώνονται σε καρότσια και στέλνονται σε γραφεία, έτσι και το φονικό πακέτο πήγε στο πολιτικό γραφείο. Το 2004 τα καρότσια αυτά ελέγχονταν από σαρωτές, αλλά το μέτρο ατόνησε όταν τέλειωσαν οι μπαταρίες και δεν αντικαταστάθηκαν ή γιατί η διαδικασία ήταν χρονοβόρα.

Το δεύτερο σενάριο: το πακέτο να ήρθε με κούριερ. Να πήγε μέχρι την πύλη όπου το παρέλαβαν οι φρουροί οι οποίοι δεν το σκάναραν και στη συνέχεια προωθήθηκε στο πολιτικό γραφείο.

Το τρίτο σενάριο: το πακέτο να πήγε απευθείας στο πολιτικό γραφείο του κ. Χρυσοχοΐδη την Τρίτη και κάποιος συνεργάτης του να το προώθησε στον 7ο όροφο.

«Θα πέσουν κεφάλια»

Μπορεί η κυβέρνηση να στηρίζει πλήρως τον Μ. Χρυσοχοΐδη, αλλά στον κύκλο των συνεργατών του πρωθυπουργού αποτελεί κοινό τόπο η θέση ότι «αυτό το γεγονός δεν μπορεί να περάσει χωρίς να πέσουν κεφάλια».

Όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε αλλαγές στην ΕΛ.ΑΣ., είτε με τη μορφή αποπομπών είτε με τη μορφή παραιτήσεων. Σε τι «βάθος» και «ύψος» θα φθάσουν αυτές οι αλλαγές είναι άγνωστο, καθώς η ηγεσία της αστυνομίας έχει στα υπέρ της τις συλλήψεις για τον «Επαναστατικό Αγώνα».

«Όχι στις εν θερμώ αντιδράσεις» λένε από την άλλη στελέχη της Κατεχάκη, που δεν θέλουν να δουν τον μηχανισμό τους να αποσυντίθεται.

Αλλο ένα γκρίζο πρωτοσέλιδο…

Τι έγραψαν τα διεθνή ΜΜΕ

Του Παναγιώτη Παπαϊωάννου

Στις πρώτες θέσεις της ειδησεογραφίας των διεθνών ΜΜΕ βρέθηκε και χθες η φονική βομβιστική επίθεση στο γραφείο του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Η Ελλάδα για μια ακόμη φορά έγινε πρωτοσέλιδο με αφορμή μια τρομοκρατική ενέργεια. Σε μια χρονική στιγμή, μάλιστα, εξαιρετικά κρίσιμη για τη χώρα, αμαυρώνεται η εικόνα της και πλήττεται ο τουρισμός καθώς εμφανίζεται μια χώρα ανασφαλής που δρουν ανεξέλεγκτα τρομοκράτες.

Στα περισσότερα ρεπορτάζ τονίζεται το γεγονός ότι ο εκρηκτικός μηχανισμός έφτασε στο υπουργείο υπό «μορφή δώρου» που προοριζόταν για τον ίδιο τον υπουργό, σηματοδοτώντας μια αλλαγή στην πρακτική που είθισται να χρησιμοποιούν τα τελευταία χρόνια οι τρομοκρατικές οργανώσεις στην Ελλάδα.

Η γαλλική «Le Monde» αναφέρει ότι είναι η πρώτη φορά στα ελληνικά χρονικά που επιχειρείται μια τέτοια επίθεση στην «καρδιά» του μηχανισμού ασφαλείας και πληροφοριών της χώρας, σε ένα από τα καλύτερα φυλασσόμενα κτήρια της Αθήνας.

Guardian: Στόχος ο υπουργός

Η βρετανική Guardian εκτιμά ότι προφανής στόχος της επίθεσης ήταν ο ίδιος ο υπουργός, τονίζοντας ωστόσο ότι αρκετές ώρες μετά την έκρηξη καμιά οργάνωση δεν είχε αναλάβει την ευθύνη της επίθεσης.

Επικαλείται μάλιστα δηλώσεις της αναλύτριας του Ερευνητικού Ινστιτούτου Ευρωπαϊκών και Αμερικανικών Σπουδών στην Αθήνα, Αγια Μπουρβέιλα, ότι το γεγονός σηματοδοτεί «μια επικίνδυνη κλιμάκωση της βίας προς τα δημόσια πρόσωπα, η οποία έχει πιθανόν ως στόχο να εκφοβίσει όσους υπουργούς προσπαθούν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους».

Το τηλεοπτικό δίκτυο Sky News μετέδωσε ότι ο κ. Χρυσοχοΐδης γλίτωσε «παρά τρίχα», υπενθυμίζοντας το θάνατο των τριών εργαζόμενων στη Marfin και του 15χρονου Αφγανού τους τελευταίους μήνες.

Το BBC φιλοξενεί δηλώσεις του ειδικού σε θέματα τρομοκρατίας, δρ Αθανάσιου Δρούγα, ο οποίος εκτιμά ότι η επίθεση αποτελεί έργο του Επαναστατικού Αγώνα, «σε μια προσπάθεια της οργάνωσης να πείσει ότι δεν έχει ηττηθεί».

Το ρεπορτάζ υπενθυμίζει πρόσφατες επιτυχίες της κυβέρνησης και του κ. Χρυσοχοΐδη στην προσπάθεια εξάρθρωσης της οργάνωσης, καθώς και της Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς.

Το Al Jazeera αναφέρει ότι οι έρευνες στρέφονται στους κύκλους εξτρεμιστικών οργανώσεων που αντιτίθενται στα οικονομικά και κοινωνικά μέτρα της κυβέρνησης, υπενθυμίζοντας ότι η χώρα διανύει τη χειρότερη δημοσιονομική κρίση στη σύγχρονη ιστορία.

Στην έξαρση της βίας και των επιθέσεων σε δημόσια κτήρια από τα γεγονότα του Δεκεμβρίου του 2008 μέχρι σήμερα αναφέρονται και οι Financial Times, υπενθυμίζοντας ότι ο κ. Χρυσοχοΐδης έχει συνδέσει το όνομά του με σημαντικές επιτυχίες στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, όπως με την εξάρθρωση της 17 Νοέμβρη.

Στην ανταπόκριση του CNN, τονίζεται ότι δημόσια κτήρια και ξένες επιχειρήσεις αποτελούν «αρκετά συχνά» στόχο βομβιστικών επιθέσεων στην Αθήνα, που σπάνια όμως έχουν ως αποτέλεσμα την απώλεια ανθρώπινων ζωών.

Όλα τα ξένα μέσα μεταδίδουν τις καταδικαστικές δηλώσεις του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και του κ. Χρυσοχοΐδη, επισημαίνοντας την έντονη συγκίνησή του για την απώλεια του στενού συνεργάτη του.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: