Θρυαλλίδα εξελίξεων ασφαλιστικό, εργασιακό

από PRESS

ΑΥΓΗ

Συνθήκες πολιτικού καύσωνα διαμορφώνει η επιλογή της κυβέρνησης να παρακάμψει τη Βουλή για το εργασιακό και να προωθήσει μέσα στον Ιούνιο το νομοσχέδιο που ανατρέπει την κοινωνική ασφάλιση. ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ προετοιμάζονται για απεργία στις 29 Ιουνίου, ενώ μέχρι τότε πολλοί κλάδοι βρίσκονται επί ποδός. Οι καθηγητές – βαθμολογητές των πανελλαδικών εξετάσεων συνεχίζουν την αποχή, οι γιατροί σε πολλά νοσοκομεία πραγματοποιούν επίσχεση, στο μετρό συνεχίζεται η απεργία σήμερα και αύριο.

Στο ΠΑΣΟΚ εκδηλώνεται δημόσια ο αναβρασμός για τις κυβερνητικές εξαγγελίες και ιδιαίτερα την παράκαμψη της Βουλής προκειμένου να περάσουν ρυθμίσεις που κατεδαφίζουν εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα κατά παράβαση του Συντάγματος.

Την εκτίμηση ότι θα κριθούν αντισυνταγματικές οι ρυθμίσεις που καταστρατηγούν τις συλλογικές συμβάσεις και ακυρώνουν τον θεσμό της Διαιτησίας έκανε ο Μ. Παπαϊωάννου, ενώ Χρ. Παπουτσής και Χρ. Πρωτόπαπας τάχθηκαν υπέρ της συζήτησης στη Βουλή.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας, ο οποίος συναντήθηκε χθες με τον Αν. Λοβέρδο, άφησε να εννοηθεί ότι θα υπογράψει το Π.Δ. επικαλούμενος τις αρμοδιότητες που θα του παρέχει το Σύνταγμα.

Υπογραφή του Διατάγματος προανήγγειλε ο Κ. Παπούλιας

Την πρόθεσή του να επικυρώσει με την υπογραφή του το Προεδρικό Διάταγμα του Ανδ. Λοβέρδου εξέφρασε εμμέσως πλην σαφώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας κατά τη χθεσινή επίσκεψη του υπουργού Εργασίας στο Προεδρικό Μέγαρο, την ώρα που έχει ξεσπάσει θύελλα αντιδράσεων σε κοινωνικό, συνδικαλιστικό και πολιτικό επίπεδο τόσο για τις επερχόμενες πρωτοφανείς αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και το ασφαλιστικό όσο και για τον τρόπο με τον οποίο μεθοδεύεται η υιοθέτησή τους από την κυβέρνηση.

Ειδικότερα, απευθυνόμενος σε δημοσιογράφο, που κατά την προσέλευση του Α. Λοβέρδου στη συνάντηση είπε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «Οι εργαζόμενοι προσβλέπουν σε εσάς να μην υπογράψετε το άδικο μέτρο να μην αποζημιωνόμαστε όταν απολυόμαστε», ο κ. Παπούλιας απάντησε:

«Να διαβάσετε καλύτερα τις αρμοδιότητες του Προέδρου στο Σύνταγμα». Αποστροφή που αναδεικνύει την πρόθεσή του κ. Παπούλια να μην αναπέμψει το Π.Δ.

Εν τω μεταξύ ο Α. Λοβέρδος ενημέρωσε τον κ. Παπούλια για τη συμφωνία με την τρόικα για ποσοστό αναπλήρωσης στο νέο συνταξιοδοτικό σύστημα, που θα φτάνει έως το 63 – 64%, και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μελλοντικών αλλαγών στα όσα προβλέπει το Προεδρικό Διάταγμα για τις εργασιακές σχέσεις.

Είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να πάρει τα μέτρα «που έχει υποχρέωση να πάρει» «κατοχυρώνοντας όσα περισσότερα μπορούμε σ’ αυτές τις δύσκολες περιστάσεις».

«Ελπίζω να δώσετε τη μάχη να περιοριστούν οι απώλειες και να πείσετε την κοινωνία ότι οι θυσίες θα έχουν σαν αποτέλεσμα καλύτερες μέρες» είπε στον Α. Λοβέρδο ο κ. Παπούλιας και εκείνος απάντησε ότι περνάει δύσκολες ώρες αλλά δεν κάμπτεται.

Ακόμη ο ίδιος δημοσιογράφος αποκάλεσε τον Α. Λοβέρδο «υπουργό των ανέργων και εξαθλιωμένων» και εκείνος του απάντησε ότι προσδοκά ο κόσμος κάποια στιγμή να τον κατατάξει ανάμεσα στους πολιτικούς που αναλαμβάνουν ευθύνες.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Εργασίας κατέφυγε σε νέο δημοκρατικοφανές τρικ εμμένοντας στην αντισυνταγματική απόφαση οι ακραίες ρυθμίσεις για τα εργασιακά να προωθηθούν με Π.Δ., χωρίς την επικύρωση από την ολομέλεια της Βουλής.

Έτσι ανακοίνωσε ότι θα ενημερώσει την Τρίτη τη Βουλή για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό και για το Προεδρικό Διάταγμα για τις εργασιακές σχέσεις και απέστειλε επιστολή προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων Γ. Κρεμαστινό ζητώντας τη σύγκλησή της ώστε να ενημερώσει τα μέλη για τις αλλαγές στα εργασιακά.

Αντίθετοι με το Διάταγμα Λοβέρδου και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ
Λιονάκης Νίκος

Τις δημόσιες (πλέον) αντιδράσεις κορυφαίων στελεχών της κυβερνώσας παράταξης προκαλεί η τακτική της κυβέρνησης και του υπουργού Εργασίας να περάσει χωρίς συζήτηση και ψηφοφορία με Π.Δ. τις πρωτοφανείς αλλαγές στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο και τις εγασιακές σχέσεις.

Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν διστάζουν να εκφράσουν την αντίθεσή τους στις σκληρότερες από τις προβλεπόμενες ρυθμίσεις, την ώρα που και οι ίδιοι, άλλοι με λιγότερη και άλλοι με περισότερη σαφήνεια, αναγνωρίζουν το ζήτημα συνταγματικότητας που προκύπτει.

Εκτιμούν ότι θα κριθούν αντισυνταγματικές οι ρυθμίσεις στο εργασιακό

Ενδεικτική είναι η εκτίμηση (ρ/σ ΘΕΜΑ 9,89) του προέδρου της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μ. Παπαϊωάννου ότι «αυτό που αφορά τα ζητήματα του οργανισμού μεσολάβησης διαιτησίας κιι αυτό που αφορά την Εθνική Συλλογική Σύμβαση όσον αφορά τα κατώτατα όρια αμοιβών θεωρώ ότι στα δικαστήρια θα κριθούν αντισυνταγματικά».

Επιπλέον, ο κ. Παπαϊωάννου τάχθηκε «προφανώς» κατά της μείωσης των αποζημιώσεων στο μισό και τόνισε ότι ο ίδιος είναι «έξω από τη λογική να μειώνεται ο μισθός των νεοπροσλαμβανόμενων ώστε να δίνονται κίνητρα στις επιχειρήσεις».

Παράλληλα, ανέφερε ότι «αυτή τη στιγμή προέχει η κυβέρνηση να πείσει εργαζόμενους και εργοδότες να βρουν τη χρυσή τομή για το καλό της χώρας».

Επιπλέον, ερωτηθείς γιατί οι αντατροπές στα εργασιακά δεν έρχονται ως νομοσχέδια στη Βουλή αλλά με Π.Δ., ο Χρ. Πρωτόπαππας «δεν έκρυψε» (ρ/σ Στο Κόκκινο 105,5) ότι και ο ίδιος θα προτιμούσε ένα νομοσχέδιο.

«Και θα προτιμούσα νομοσχέδιο για να γίνει και σοβαρή κουβέντα δηλαδή», εξήγησε και συμπλήρωσε ότι «δεν είναι κακό να γίνεται κουβέντα στη Βουλή και να παίρνει και ο καθένας τις ευθύνες του».

Μάλιστα, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ εκτίμησε ότι «υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτιώσεων», τα οποία όπως ανέφερε θα μπορούσαν να προέλθουν αν το θέμα συζητούνταν στη Βουλή.

Ακόμη, χαρακτηριστικό της ανησυχίας του Μαξίμου να αποφύγει με κάθε τρόπο να δοκιμάσει την κομματική πειθαρχία των συμπολιτευόμενων βουλευτών είναι η δήλωση του Χρ. Πρωτόπαππα ότι «βέβαια γράφτηκε και από την αρχή στο μνημόνιο ότι θα έρθουν (σ.σ. αυτά τα μέτρα) με μορφή διαταγμάτων και νομίζω ότι αυτό είναι ένα θέμα δικής μας επιλογής» που «δεν μας το επέβαλε κανένας».

Σπεύδοντας δε να δικαιολογήσει γιατί παρόλα αυτά υπερψήφισε το μνημόνιο, είπε ότι «ως πρόταση συνολική μου έδωσε τη δυνατότητα να γλιτώσει η χώρα από τη χρεωκοπία».

Την ίδια ώρα, σε συνέντευξή του («Παρασκευή και 13»), με εύσχημο τρόπο, ο Χρ. Παπουτσής άφησε αιχμές σχετικά με τα μέτρα που προωθούνται σε ασφαλιστικό και εργασιακές σχέσεις, αν και είπε, μεταξύ άλλων, ότι «δεν προσφέρουν καλές υπηρεσίες όσοι υιοθετούν αποσπασματικές προσεγγίσεις χάριν των πάσης φύσεως επικοινωνιακών αναγκών» και ότι «η διαπραγμάτευση δεν είναι ούτε τέχνασμα ούτε εφεύρημα».

Από την άλλη, έσπευσε να προσθέσει ότι «ούτε η κυβέρνηση, ούτε η Βουλή πρόκειται να αποδεχθούν τις ακρότητες που ακούγονται» και πως «κανείς δεν έχει το δικαίωμα να οδηγήσει σε απόγνωση τους Έλληνες και στην αβεβαιότητα για την ποιότητα της ζωής τους».

Οι αναφορές του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ και κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος ενδεχομένως να αποτελούν και προειδοποίηση για τη στάση που θα κρατήσουν μέλη της Κ.Ο. κατά την ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι ενδεικτικές του πώς αντιλαμβάνονται οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ τις επερχόμενες ρυθμίσεις.
Γενική απεργία για να ανακληθούν τα αντισυνταγματικά μέτρα

Στα άκρα ΠΑΣΚΕ – κυβέρνηση, στηρίζει και πανηγυρίζει ο Μίχαλος για το Προεδρικό Διάταγμα.

Με γενική απεργία απαντούν οι εργαζόμενοι ιδιωτικού και δήμοσιου τομέα στα μέτρα κατεδάφισης των εργασιακών σχέσεων και διάλυσης των ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ αποφάσισαν 24ωρη απεργία στις 29 Ιούνη, ενώ προειδοποιούν με καυτό καλοκαίρι διαρκών κινητοποιήσεων στην περίπτωση επικύρωσης του Προεδρικού Διατάγματος για τα εργασιακά (χθες ο υπουργός Εργασίας επισκέφθηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, υποστήριξε ότι δεν μπορεί να αρνηθεί την υπογραφή του Π.Δ.) και ψήφισης των διαδοχικών νομοσχεδίων για το ασφαλιστικό για ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Οι απαράδεκτες ρυθμίσεις στο Προεδρικό Διάταγμα για τα εργασιακά, αλλά και η προώθηση του νομοσχεδίου στο ασφαλιστικό, δοκιμάζουν περισσότερο από κάθε άλλη φορά την κυβερνητική πλειοψηφία, με στελέχη του ΠΑΣΟΚ από το συνδικαλιστικό κίνημα να ζητούν άμεσα συνέδριο και αλλαγή της ηγεσίας του κόμματος.

Επιπρόσθετα, βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος εκτιμούν ότι τα μέτρα αυτά δύσκολα θα συγκεντρώσουν πλειοψηφία στη Βουλή, ενώ κάνουν λόγο για απαράδεκτη και αντισυνταγματική διαδικασία όσον αφορά την προώθηση μέσω Π.Δ. των οδυνηρών αλλαγών στην αγορά εργασίας.

Στηρίζει ο Μίχαλος

Επίσης, τη χειρότερη υπηρεσία σε αυτή τη συγκυρία προσφέρει στην κυβέρνηση και στον υπουργό Εργασίας η ευθεία στήριξη στις καταστροφικές αλλαγές στα εργασιακά του προέδρου του ΕΒΕΑ Κων. Μίχαλου.

Οπως αναφέρει σε χθεσινή του δήλωση, «η εξυγίανση του ισχύοντος νοσηρού εργασιακού καθεστώτος, που αποτελούσε τροχοπέδη για την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, ήταν από τα πάγια αιτήματα του επιχειρηματικού κόσμου.

Είναι θετικό που η κυβέρνηση αποφάσισε να ταράξει τα νερά», τονίζει ο κ. Μίχαλος, προσθέτει ωστόσο ότι οι ρυθμίσεις είναι περίπλοκες και προτείνει «η προειδοποίηση 1-2 μηνών για τις απολύσεις να μην επηράζει το ύψος των αποζημιώσεων, αλλά αυτό να περιοριστεί στον σημερινό μέσο όρο (επομένως -40%), με ή χωρίς προειδοποίηση»!

Παράνομη η αντισυνταγματική υπέρβαση

Η ΓΣΕΕ, που θα προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο και το Διεθνές Γραφείο Εργασίας κάνοντας λόγο για αντισυνταγματικό χαρακτήρα των ρυθμίσεων, με ανακοίνωσή της χαιρετίζει την απόφαση της ΕΕΔΑ (Εθνική Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου), τονίζοντας ότι «υιοθέτησε πλήρως τις απόψεις και θέσεις μας όσον αφορά στις νομικές υπερβάσεις των δικαιωμάτων των εργαζομένων του Ν3845/2010 (μνημόνιο ελληνικής κυβέρνησης και δανειστών της τρόικας).

Με την απόφαση αυτή δικαιώνονται οι θέσεις της ΓΣΕΕ όχι μόνο για τη νομιμότητα αλλά και την κοινωνική αποτελεσματικότητα των αυστηρότατων και άδικων μέτρων που επιβλήθηκαν μονομερώς σε βάρος της πιο ευάλωτης μερίδας της κοινωνίας όπως είναι οι εργαζόμενοι».

Η Συνομοσπονδία καλεί την Πολιτεία να λάβει έμπρακτα υπόψη την απόφαση της ΕΕΔΑ και, «εφόσον θέλει να εγγυηθεί την ανάκαμψη και την ανάπτυξη με όρους ισότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης αλλά και την ωφέλεια των μέτρων υπέρ του κοινωνικού συνόλου, να ανακαλέσει όλα τα μέτρα που έχει λάβει, αλλά και που προτίθεται να υιοθετήσει υπό το πρίσμα όχι της αποδυνάμωσης, αλλά της οικονομικής και κοινωνικής θωράκισης των θεμελιωδών ατομικών και κοινωνικών μας δικαιωμάτων που έχουν με αγώνες κατακτηθεί».

Επαίσχυντες εντολές, απαράδεκτη η κυβέρνηση

Σε ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ σημειώνει ότι «όλοι οι εργαζόμενοι του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα συνεχίζουν και κλιμακώνουν τις αγωνιστικές – απεργιακές κινητοποιήσεις τους, ενεργοποιώντας όλες τους τις δυνάμεις, προκειμένου να αντισταθούν δυναμικά και να αποκρούσουν τις νέες αντιλαϊκές, αντεργατικές και αντιασφαλιστικές νομοθετικές ρυθμίσεις που με την αδιάλλακτη και βάναυσα ετσιθελική στάση της φέρνει η κυβέρνηση, εκτελώντας, με απαράδεκτη και προκλητική ευθυγράμμιση, τις επαίσχυντες εντολές της τρόικας.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: