Δημήτρης Κελέκης: Σωτήρια η επεμβατική ακτινολογία

από PRESS

Συνέντευξη στην ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ  Φωτό: ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΙΣΑΤΖΕΚΙΑΝ

«Στις περιπτώσεις καρκίνου η επεμβατική ακτινοβολία συνεισφέρει και στη θεραπεία. Σε όγκους με έντονη αιμάτωση μπορούμε με εμβολισμό να διακόψουμε την παροχή αίματος στον όγκο και να διευκολύνουμε τη χειρουργική του αφαίρεση”.

Θεωρείται πρωτοπόρος στην Ελλάδα σε έναν παρεξηγημένο τομέα, καθώς υπάρχει η λανθασμένη εντύπωση ότι η ακτινολογία ασχολείται μόνο με τις ακτινογραφίες. Ο ακτινολόγος Δημήτρης Κελέκης, διευθυντής του τμήματος Επεμβατικής Ακτινολογίας στο Ευγενίδειο Νοσοκομείο, εξηγεί, με αφορμή το 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο που έγινε πρόσφατα στην Αθήνα, τις τεράστιες δυνατότητες της επιστήμης του στη διάγνωση και στη θεραπεία σοβαρών προβλημά-των, που εναλλακτικά μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με ανοιχτές χειρουργικές επεμβάσεις.

Τι περιλαμβάνει η επεμβατική ακτινολογία και πώς μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς;

Πρόκειται για συγκεκριμένες πράξεις οι οποίες με τη συνδρομή των απεικονιστικών μεθόδων βοηθούν σημαντικά στη διάγνωση και ακόμα περισσότερο στη θεραπεία μεγάλης ποικιλίας παθήσεων.

Ποια πρόοδος έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια;

Καταγράφονται σημαντικές εξελίξεις στο σχεδιασμό των μηχανημάτων, στα χρησιμοποιούμενα υλικά και κυρίως στις δυνατότητες των υπολογιστών. Τα επιτεύγματα αυτά έχουν επιτρέψει την εφαρμογή πρωτοποριακών τεχνικών σε σχέση με το παρελθόν. Ετσι, η επεμβατική ακτινολογία συμβάλλει πλέον καθοριστικά στη διάγνωση των κακοήθων παθήσεων.

Ειδικά στις κακοήθειες, ποιες είναι οι σημαντικότερες εφαρμογές της;

Κατ’ αρχάς, όταν χρειάζεται να δείξουμε τη φύση μιας αλλοίωσης που δεν πιάνεται εξωτερικά, μπορεί να γίνει κατευθυνόμενη βιοψία. Στην εξέταση αυτή η αξονική τομογραφία ή οι υπέρηχοι καθοδηγούν τη βελόνα για λήψη υλικού από την ύποπτη αλλοίωση, ώστε να γίνει ιστολογική διάγνωση. Στις περιπτώσεις καρκίνου η επεμβατική ακτινοβολία συνεισφέρει και στη θεραπεία. Ετσι, σε όγκους με έντονη αιμάτωση μπορούμε με εμβολισμό να διακόψουμε την παροχή αίματος στον όγκο και να διευκολύνουμε τη χειρουργική του αφαίρεση.

Επίσης, σε πρωτοπαθείς καρκίνους ή μεταστάσεις που δεν μπορούν να αφαιρεθούν γίνεται χημειοεμβολισμός, δηλαδή απόφραξη των αγγείων που τροφοδοτούν τον όγκο σε συνδυασμό με τοπική έγχυση χημειοθεραπευτικών ουσιών με σκοπό τον έλεγχο της νόσου τοπικά.

Τέλος, σε αλλοιώσεις μικρού μεγέθους γίνεται κατευθυνόμενη από απεικονιστικά μηχανήματα τοποθέτηση ηλεκτροδίων μέσα στον όγκο, οπότε με ραδιοσυχνότητες προχωρούμε σε θερμοκαυτηρίαση.

Πού εφαρμόζονται αυτές οι τεχνικές;

Ενώ παραδοσιακά γίνονταν μόνο σε ηπατικούς καρκίνους, τώρα χάρη στην πρόοδο της ιατρικής χρησιμοποιούνται και σε κακοήθειες άλλων οργάνων, όπως στον πνεύμονα, στους νεφρούς και στα οστά.

Ποια νέα δεδομένα προέκυψαν από το πρόσφατο συνέδριο;

Εγιναν ανακοινώσεις από διαπρεπείς Ελληνες και ξένους ακτινολόγους για επαναστατικές πράξεις και τεχνικές θεραπείας όχι μόνο σε καρκίνους αλλά και σε άλλες παθήσεις, όπως αυτές των αγγείων του σώματος και του εγκεφάλου. Επίσης, ανακοινώ-θηκαν νέες ακτινολογικές επεμβα-τικές θεραπείες για τα προβλήματα του μυοσκελετικού συστήματος.

Σε ποια επιτεύγματα προσβλέπετε μελλοντικά;

Προχωρούμε κάθε μέρα στην απλούστευση των χειρουργικών ιδίως τεχνικών με στόχο τη θεραπεία. Σκοπός μας είναι να μειωθεί η επεμβατικότητα των θεραπευτικών πράξεων και να επισπευσθεί η επάνοδος των ασθενών στις φυσιολογικές καθημερινές τους δραστηριότητες, και παράλληλα να μειωθούν οι επιπλοκές αλλά και το κόστος νοσηλείας.

Η ζωη μου

▪ Είμαι γέννημα-θρέμμα Θεσσαλονικιός. Γεννήθηκα στη συμπρωτεύουσα το 1938, όπου πήγα σχολείο και μετά την αποφοίτησή μου σπούδα-σα στην Ιατρική Σχολή του Αρι-στοτελείου Πανεπιστημίου.

▪ Στη συνέχεια ειδικεύτηκα στην Ακτινολογία και στην Πυ-ρηνική Ιατρική στο Πανεπιστή-μιο της Γενεύης.

▪ Το 1977 έγινα επίκουρος καθηγητής στο νοσοκομείο Αρεταίειο και για τα επόμενα 9 χρόνια ήμουν επικεφαλής του τμήματος Ακτινολογίας πρώ-τα στο Αλεξάνδρα και μετά στο Υγεία.

▪ Ακολούθησαν τα αντίστοιχα τμήματα του Ωνάσειου και του Αττικού νοσοκομείου, ενώ από το 1989 είμαι πλέον και καθη-γητής Ακτινολογίας στο Πανε-πιστήμιο της Πάτρας.

▪ Εδώ και δύο χρόνια διευθύ-νω την αντίστοιχη μονάδα στο Ευγενίδειο. Κατά τη διάρκεια της καριέρας μου έχω λάβει μέρος σε 450 συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ έχω ιδρύσει 10 εργαστή-ρια επεμβατικής ακτινολογίας, εκ των οποίων 7 είναι δημόσια και 3 ιδιωτικά.

▪ Είμαι πολύ περήφανος που με την πρωτοβουλία μου ξεκί-νησε το διετές μεταπτυχιακό πρόγραμμα στην επεμβατική ακτινολογία της Ιατρικής Σχο-λής του Πανεπιστημίου Αθη-νών, το οποίο συμπλήρωσε μόλις μία 5ετία επιτυχούς λει-τουργίας.

▪ Είμαι παντρεμένος και έχω μία κόρη, που ζει μόνιμα στον Καναδά, και ένα γιο, ο οποίος παραμένει και εργάζεται στην Αθήνα.

Δημοσιεύθηκε στη στήλη Η ΑΛΛΗ ΟΨΗ της εφημερίδας ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: