Bρεταννία: Αλκοόλ, έγκλημα και εκλογές…

από PRESS

Αναδημοσίευση απο το δικτυακό τόπο της εφημερίδας ΗΜΕΡΗΣΙΑ

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12337&subid=2&pubid=27339149

Της ΝΤΙΑΣ ΖΑΒΡΑ

Αλκοόλ στην κάλπη… Ενόψει των εκλογών της 6ης Μαΐου, Εργατικοί και Συντηρητικοί επικεντρώνονται στα μείζονα οικονομικά ζητήματα (φορολογία, δημοσιονομικό έλλειμμα) προσπαθώντας να μιλήσουν στις… τσέπες και την ψήφο των Βρετανών.

Υπάρχουν όμως εξίσου μείζονα κοινωνικά προβλήματα που απασχολούν τους ψηφοφόρους. Προβλήματα που συνδέονται άρρηκτα με την οικονομική κρίση, την ανέχεια, την κατάπτωση μιας κοινωνίας ηθικά- ευάλωτης και ποινικά- κολάσιμης.

Αλκοόλ, αντικοινωνική συμπεριφορά, χουλιγκανισμός, κλοπή, έγκλημα – μία αλυσίδα βίας που κατατάσσει τη Βρετανία στις «πιο επικίνδυνες χώρες» της Ε.Ε. Μία αλυσίδα που οι Εργατικοί δεν κατάφεραν να σπάσουν στη δεκαετή διακυβέρνησή τους και που οι Συντηρητικοί θέτουν επί τάπητος, προκειμένου να δράξουν την ευκαιρία που τους παρουσιάζεται για την κατάληψη του πρωθυπουργικού θώκου.

Τόσο οι Εργατικοί όσο και οι Τόρις προαναγγέλλουν πλέον αύξηση των φόρων σε ορισμένα είδη αλκοόλ, ενώ πολιτικοί από όλες τις παρατάξεις προτείνουν… συνταγές κατά του αλκοολισμού – από την επιβολή κατώτατων τιμών στα ποτά έως την υποχρεωτική χρήση άθραυστων ποτηριών, προκειμένου να αποφευχθεί η χρήση σπασμένων υαλικών ως «όπλα».

Πρόσφατα μάλιστα, το κυβερνών Εργατικό Κόμμα προώθησε νομοσχέδιο στη Βουλή, το οποίο απαγορεύει συγκεκριμένους τρόπους σερβιρίσματος σε μπαρ (όπως την «καρέκλα του οδοντιάτρου»). Η εικόνα ωστόσο στους δρόμους των βρετανικών πόλεων κάθε Σαββατοκύριακο παραμένει ίδια Νέοι που τρικλίζουν, στην καλύτερη περίπτωση λιποθυμούν και στη χειρότερη μαχαιρώνονται

Ο μέσος 15χρονος Βρετανός καταναλώνει περί τα 11,2 λίτρα αλκοόλ ετησίως. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση των Royal College of Physicians και National Health Service Confederation, το ένα τέταρτο του βρετανικού πληθυσμού «πίνει σε επικίνδυνα επίπεδα». Συνήθεια που κόστισε στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας περί τα 2,7 εκατ. στερλίνες (4 δισ. δολ.) το 2007 – κόστος διπλάσιο από το 2001.

Αυξήθηκε η κατανάλωση αλκοόλ

Το πρόβλημα αλκοολισμού της Βρετανίας είναι ιδιαίτερα έντονο, εάν μάλιστα συγκριθεί με την κατανάλωση αλκοόλ σε άλλες ανεπτυγμένες βιομηχανικά χώρες. Για παράδειγμα, η κατά κεφαλήν κατανάλωση αλκοόλ στη Βρετανία αυξήθηκε κατά 19% την περίοδο 1980-2007, όταν την ίδια περίοδο μειώθηκε κατά 13% κατά μέσο όρο και στις 30 χώρες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Και το αλκοόλ οδηγεί αναπόφευκτα στη βία?Τη δεκαετία που ακολούθησε την εκλογή των Εργατικών το 1997, ο αριθμός των καταγεγραμμένων βίαιων επιθέσεων αυξήθηκαν κατά 77% στις 1,158 εκατομμύρια – ήτοι περισσότερες από δύο ανά λεπτό.

Τα θανάσιμα μαχαιρώματα αναλογούσαν στα ένα τρίτο όλων των φόνων την περίοδο 2006-07 -258 μαχαιρώματα σε 734 φόνους- ποσοστό αυξημένο κατά 30% από μία δεκαετία πριν (1996-97).

Το έτος έως τον Μάρτιο του 2008, τουλάχιστον 60 άνθρωποι καθημερινά μαχαιρώνονταν ή έπεφταν θύματα κλοπής υπό την απειλή μαχαιριού.

Μπροστά σε αυτά τα στοιχεία, Εργατικοί και Τόρις αρκούνται να ανταποδίδουν μύδρους? Οι Εργατικοί κατηγορούν τους Συντηρητικούς για παραποίηση στοιχείων για την εγκληματικότητα προκειμένου να καλλιεργήσουν κλίμα φόβου και να εκθέσουν την κυβέρνηση ενόψει εκλογών.

Οι Τόρις αντεπιτίθενται, επιμένοντας ότι η χώρα μαστίζεται από «αντικοινωνική συμπεριφορά» και κατηγορώντας τους Εργατικούς για «παλαιομοδίτικες προτάσεις» στην αντιμετώπιση του εγκλήματος.

Και μπορεί η Βρετανία να βρίσκεται σε κατάσταση μέθης, μπορεί να δέχεται μαχαιριές, παράλληλα όμως βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο…

Αχαλίνωτη μειοψηφία…

«Δεν θα μείνουμε άπραγοι να παρακολουθούμε τη ζωή της νομότυπης πλειοψηφίας να διαταράσσεται από τη συμπεριφορά μιας αχαλίνωτης μειοψηφίας», δηλώνει ο Γκόρντον Μπράουν.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε την επαναχρησιμοποίηση ενός μη-επείγοντος τηλ. αριθμού που θα καταγγέλλονται παρενοχλήσεις (αριθμός που τέθηκε εν αχρηστία πριν από τρία χρόνια), αυξημένη προστασία και υποστήριξη για τα θύματα αντικοινωνικής συμπεριφοράς, υπεραμύνθηκε της καταγραφής του DNA αθώων και άφησε να εννοηθεί ότι θα αυξηθούν οι κάμερες κλειστού κυκλώματος σε μία κοινωνία που ήδη παρακολουθείται 24 ώρες το 24ωρο από 4,2 εκατ. κάμερες κλειστού κυκλώματος.

Αγάπη και τιμωρία…

«Απέραντη αγάπη» ως απάντηση στην εγκληματικότητα των νέων πρότεινε λίγα χρόνια πριν ο Ντέιβιντ Κάμερον. Τώρα, επιχειρώντας να πείσει τους Βρετανούς ψηφοφόρους ότι οι Συντηρητικοί μπορούν να τα καταφέρουν εκεί που απέτυχαν παταγωδώς οι Εργατικοί – στη μείωση της εγκληματικότητας (κυρίως των νέων), ο ηγέτης των Τόρις υιοθετεί μια πιο σκληρή γραμμή.

Και αποστέλλει ένα σαφές μήνυμα προς τα… απείθαρχα παιδιά: «Τώρα έχετε να κάνετε με τους Συντηρητικούς. Δεν θα τη γλιτώνετε τόσο εύκολα πια»…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: