Θολό τοπίο για τη βόμβα στα Κάτω Πατήσια

από PRESS

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

«Ορφανά» σενάρια

Στο θολό τοπίο που αντικειμενικά περιβάλλει την τραγωδία των Πατησίων με την αδέσποτη βόμβα που σκότωσε τον 15χρονο Αφγανό και τραυμάτισε σοβαρά τη 10χρονη αδελφή του, η Αστυνομία εξακολουθεί να δημιουργεί με διάφορες «πληροφορίες» κλίμα με… στόχο την εμπλοκή ντε και καλά της οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς».

Ετσι μετά τον συσχετισμό των υπολειμμάτων του αυτοσχέδιου μεταλλικού πυροσωλήνα της βόμβας των Πατησίων με τα υπολείμματα του πλαστικού πυροσωλήνα της βόμβας στο προξενείο της Χιλής στη Θεσσαλονίκη, τον περασμένο Ιούλη, προέκυψε και άλλος συσχετισμός.

Η εκρηκτική ύλη αμμωνιοδυναμίτιδα, που άλλωστε χρησιμοποιείται στις περισσότερες βόμβες ανεξαρτήτως οργανώσεων, χρησιμοποιήθηκε λένε και στη βόμβα που χτύπησε τα γραφεία της «Χρυσής Αυγής».

Στο περιβάλλον σύγχυσης που επικρατεί έγιναν χθες και δύο αναλήψεις ευθύνης, που δεν απασχόλησαν ιδιαίτερα την Αντιτρομοκρατική, αφού εξακολουθεί να στρέφει τα φώτα στη «Συ.Πυ. Φω.», παρά το γεγονός ότι η οργάνωση απέρριψε την εμπλοκή της με το κείμενο που δημοσιεύθηκε στο διαδικτυακό τόπο indymedia.

Οι αναλήψεις ευθύνης έγιναν χθες στην εφημερίδα «Καθημερινή» και στο ειδησεογραφικό site zougla.gr. Στην πρώτη περίπτωση άγνωστος ανέλαβε τηλεφωνικά την ευθύνη για λογαριασμό της «Αντάρτικης Ομάδας Λάμπρος Φούντας» και στη δεύτερη με e-mail το «Επαναστατικό Εθνικοσοσιαλιστικό Μέτωπο».

Ο… συνήθης Χρυσοχοΐδης

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχ. Χρυσοχοΐδης χρησιμοποίησε και χθες οξείς τόνους μιλώντας σε εκδήλωση στο Λιμενικό, όπου μεταξύ άλλων ανέφερε:

«…Πολλοί θεώρησαν αυτή τη νέα πραγματικότητα ως μια αφορμή να μετατρέψουν τη χώρα σε ένα φονικό πεδίο αφαιρώντας ζωές αθώων ανθρώπων. Είτε αυτοαποκαλούνται τρομοκράτες που στήνουν ενέδρες, σκοτώνουν και αφαιρούν ζωές μικρών αθώων παιδιών, και μάλιστα φτωχών μεταναστών, είτε είναι κακοποιοί του κοινού ποινικού δικαίου και επίσης αφαιρούν αθώες ανθρώπινες ζωές. Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε μια σκληρή και αποφασιστική απάντηση σε όλους αυτούς».

Γ.Ι.Μ.

ΠΩΣ ΗΡΘΕ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Μάνα και κόρη στην εξέγερση της Παγανής

Του ΣΤΡΑΤΗ ΜΠΑΛΑΣΚΑ

Πίσω από τα παράθυρα με τα σπασμένα τζάμια και τα κάγκελα του κολαστήριου της Παγανής, η οικογένεια Νατζάφι γνώρισε την κόλαση «της γης της Επαγγελίας» πριν συναντηθεί με το θάνατο στα Κάτω Πατήσια.

Σύμφωνα με τα επίσημα αρχεία της Παγανής, δύο από τα μέλη της οικογένειας, η μητέρα Ζάχρα Νατζάφι γεννημένη το 1964 και η κόρη Φερστέ, γεννημένη το 2000, φαίνεται να έφτασαν στο νησί στις 13 Σεπτεμβρίου 2009 μαζί με άλλα πέντε άτομα. Συνελήφθησαν από την Αστυνομία στη Μυτιλήνη. Μαζί τους ένας νεαρός 25 χρόνων με το όνομα Μαχάμαντ Νατζάφι, με κοινό δηλαδή επίθετο αλλά με διαφορετικά ονόματα γονέων. Μάλιστα, ο 25χρονος συνοδεύει ένα κοριτσάκι ενός έτους με το όνομα Αλι, την οποία και δηλώνει σαν κόρη του.

Ο άτυχος 15χρονος που χτυπήθηκε από τη βόμβα το βράδυ της περασμένης Κυριακής, ο Αμιντουλά, και ο 60χρονος πατέρας Μαχάμαντ Νατζάφι δεν είναι καταχωρισμένοι πουθενά στα επίσημα αρχεία. Θα πρέπει επομένως ή να έχουν καταγραφεί με άλλα στοιχεία, ή να έφτασαν μαζί με τη σύζυγο και τη 10χρονη κόρη αλλά να μη συνελήφθησαν από την αστυνομία, οπότε δεν υπάρχουν σε κανένα επίσημο αρχείο.

Τι γινόταν λοιπόν όταν η οικογένεια Νατζάφι έφτασε στη Μυτιλήνη; Ηταν λίγες μέρες μετά το διεθνές αντιρατσιστικό κάμπινγκ «Νο Border» και ίσχυε το παλιό καθεστώς έκδοσης ροζ καρτών. Οι συλληφθέντες στοιβάζονταν στο κολαστήριο της Παγανής και οι απελευθερώσεις καθυστερούσαν μέχρι και μήνες.

Στις 20 Σεπτεμβρίου, λίγες δηλαδή μέρες μετά τη σύλληψη της μητέρας και της κόρης στη Μυτιλήνη, είχε γίνει η μεγάλη εξέγερση των ανηλίκων αλλά και των μητέρων με τα παιδιά στον λεγόμενο «πάνω θάλαμο». Περίπου 1.000 μετανάστες, ανάμεσά τους η μητέρα και η κόρη της οικογένειας διεκδίκησαν την ελευθερία τους.

Το ρεπορτάζ εκείνων των ημερών δείχνει την κατάσταση μέσα στην οποία βρέθηκε η οικογένεια Νατζάφι. Οι ανήλικοι από τον θάλαμο του πάνω ορόφου έσπασαν τα κάγκελα των παραθύρων και βγήκαν στην ταράτσα βάζοντας φωτιές σε σκουπίδια, στρώματα και ό,τι άλλο έβρισκαν μέσα στους θαλάμους τους. Οι αντιδράσεις με φωτιές συνεχίστηκαν και στους πίσω θαλάμους, όπου οι μετανάστες έσπασαν ό,τι έβρισκαν και έσπρωχναν και χτυπούσαν με δύναμη καγκελένιες πόρτες από τους θαλάμους.

Οι μετανάστες ξεχύθηκαν στον αύλειο χώρο του Κέντρου Υποδοχής όπου πανηγύριζαν και φώναζαν συνθήματα για την ελευθερία τους. Ενας ανήλικος Αφγανός έλεγε πως «στους θαλάμους υπάρχει παντού βρωμιά, το νερό είναι βρώμικο και μας λένε: σας δίνουμε στέγη και φαγητό.

Φωνάζουμε γιατί ζούμε σαν τα ζώα και θέλουμε την ελευθερία μας. Δεν θέλω να δραπετεύσω γιατί θέλω να είμαι νόμιμος. Θέλω χαρτιά για να φύγω από τη χώρα. Γιατί δεν μας δίνουν τα χαρτιά μας να φύγουμε;».

Η οικογένεια Νατζάφι έφυγε για την Αθήνα και τα μοιραία Κάτω Πατήσια…

Πατέρας: Θέλουμε να μείνουμε στην Ελλάδα

«Θέλουμε να παραμείνουμε στην Ελλάδα. Να έχουμε νόμιμα χαρτιά και να ζούμε με ασφάλεια. Να μένουμε σ’ ένα σπίτι κοντά στο Νοσοκομείο Παίδων, όπου νοσηλεύεται η κόρη μου».

Αυτό είναι το αίτημα του Αφγανού πατέρα, Μοχάμετ Νατζάφι, προς τους αρμοδίους του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Ο Μοχάμετ Νατζάφι βρίσκεται δίπλα στη γυναίκα του, Ζάχρα, ολόκληρο το 24ωρο. Από την αφγανική κοινότητα διευκρινίζεται ότι «ο Μοχάμετ είναι μορφωμένος και πολιτικοποιημένος άνθρωπος. Είναι σιίτης και ανήκει στη φυλή των Χαζάρων».

Διευκρινίζουν ότι «είχε διωχθεί από τους Ταλιμπάν επειδή είχε ιδρύσει δύο σχολεία στο Γκαζνί -απ’ όπου κατάγεται- και βοηθούσε στην εκπαίδευση των κοριτσιών». Ο ίδιος υποστηρίζει ότι «ήρθα στην Ελλάδα επειδή κινδύνευε η ζωή μου. Οι Ταλιμπάν έχουν σκοτώσει τον αδερφό της γυναίκας μου και έχουν κλείσει τα δύο σχολεία που έφτιαξα».
Ζητάει μόνο να μεταφερθεί η ευχή του: «Μακάρι ο πόνος μου για το παιδί μου να γίνει αφορμή για ν’ αλλάξει κάτι στη ζωή των προσφύγων και των μεταναστών που ζουν στην Ελλάδα».

Γ.ΔΑΜΑ

ΥΠΑΤΗ ΑΡΜΟΣΤΕΙΑ ΟΗΕ-ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

«Είχαν παραπεμπτικό κατ’ εξαίρεση για χορήγηση ασύλου, αλλά…»

Τις ευθύνες της πολιτείας πίσω από την τραγωδία στα Πατήσια καταδεικνύει η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες αλλά και το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, στο οποίο απευθύνονται χιλιάδες ξεριζωμένοι άνθρωποι που έφυγαν κυνηγημένοι ή διωγμένοι από πολέμους και ανελεύθερα καθεστώτα στις χώρες τους κουβαλώντας μαζί με την τραγωδία τους την ελπίδα ότι ίσως βρουν την προστασία που δικαιούνται σε μια κατά τα άλλα πολιτισμένη χώρα.

«Προτού γίνει τυχαία το αθώο θύμα μιας έκρηξης βόμβας, το δεκαπεντάχρονο αγόρι και η οικογένειά του υπήρξαν πρωτίστως θύματα των σοβαρών ελλείψεων στο ελληνικό σύστημα ασύλου καθώς και της έλλειψης πρόνοιας και βοήθειας κατά την υποδοχή των ατόμων που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους και να αναζητήσουν ασφαλές καταφύγιο κάπου αλλού» παρατηρεί η Υ.Α.

«Μπορεί το αρμόδιο υπουργείο να χορήγησε στην οικογένεια καθεστώς επικουρικής προστασίας, το πραγματικό όμως αίτημα των ανθρώπων αυτών είναι διαφορετικό. Ασυλο είναι αυτό που ζητούν, όχι κάτι άλλο. Ζητάμε λοιπόν από τις αρμόδιες Αρχές να εξετάσουν -το συντομότερο δυνατόν και μόλις η κατάσταση το επιτρέψει- το αίτημα στην πραγματική βάση του.

»Ζητάμε επίσης να εξεταστεί η χορήγηση επικουρικής προστασίας σε όλα τα άτομα που προέρχονται από εμπόλεμες ζώνες» σημειώνει το Συμβούλιο. Η οικογένεια από το Αφγανιστάν το είχε επισκεφτεί τον περασμένο Νοέμβριο στην προσπάθειά της να ζητήσει άσυλο.

Τι κι αν το Συμβούλιο έδωσε στην οικογένεια, κατ’ εξαίρεση επειδή έκρινε ότι αποτελούν ιδιαίτερα ευάλωτη περίπτωση, ειδικό παραπεμπτικό προς τη Διεύθυνση Αλλοδαπών με παράκληση να διευκολυνθεί η πρόσβαση στην Πέτρου Ράλλη; Η οικογένεια, «που με βάση το νόμο δικαιούνταν πρόσβαση στο άσυλο, στέγη, τροφή και σχολείο για τα παιδιά», δεν κατάφερε καν να μπει στην Π. Ράλλη. Για να καταλήξει όπως κατέληξε, «γιατί η πολιτεία, με τις πρακτικές της, δεν επέτρεψε κάτι διαφορετικό».

«Αυτό είναι το άσυλο στην Ελλάδα σήμερα. Οι νόμοι έχουν ξεχαστεί, οι ευρωπαϊκές οδηγίες για τις συνθήκες υποδοχής δεν εφαρμόζονται, ενώ το ποσοστό χορήγησης ασύλου αγγίζει το εξευτελιστικό 0,04%» παρατηρεί το Συμβούλιο θυμίζοντας πως «μιλώντας για άσυλο μιλάμε για ζωές: Οι πρόσφυγες έρχονται στην Ελλάδα ψάχνοντας λίγη ασφάλεια και ζεστασιά. Τους περισσότερους από αυτούς τους περιμένουν ο αυτοεξευτελισμός, η απώλεια της αξιοπρέπειας και η ντροπή». Θυμίζοντας εν τέλει ότι το πολιτικό άσυλο αποτελεί όχι μόνο δικαίωμα αλλά και δείγμα πολιτισμού μιας χώρας…

ΙΩΑΝΝΑ ΣΩΤΗΡΧΟΥ

Νέα επέμβαση για το κοριτσάκι

Για νέα επέμβαση στα μάτια προετοιμάζουν οι θεράποντες γιατροί την 11χρονη. Εμφανίζονται ωστόσο εξαιρετικά επιφυλακτικοί όσον αφορά την επανάκτηση της όρασής της.

«Η μικρή ασθενής βρίσκεται σε διαδικασία αποσωλήνωσης προκειμένου να μπορέσει να διακομιστεί στο Γενικό Νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς για περαιτέρω χειρουργική αντιμετώπιση», αναφέρει το χθεσινό ιατρικό ανακοινωθέν του Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» όπου νοσηλεύεται από την Κυριακή το βράδυ.

Μετά την κλινική εξέταση που έγινε χθες, μία ημέρα μετά την πρώτη επέμβαση στα μάτια της μικρής, η κατάσταση και των δύο οφθαλμών ήταν ήρεμη, σύμφωνα με το ανακοινωθέν.

Η υπερηχογραφική μελέτη και των δύο οφθαλμών επιβεβαίωσε την ύπαρξη ενδοϋαλοειδικών αιμορραγιών (αιμόφθαλμος) και στα δύο μάτια και πολλαπλών ξένων σωμάτων στο δεξί μάτι.

«Τα ευρήματα αυτά σε συνδυασμό με τα απεικονιστικά ευρήματα της αξονικής τομογραφίας που έγινε χθες, θέτουν την απόλυτη ένδειξη της διενέργειας υαλοειδεκτομής, για την οποία έχει ήδη γίνει συνεννόηση με την Α’ Οφθαλμολογική κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών», αναφέρουν οι γιατροί της 11χρονης στο Παίδων.
Ντα.Β

Συλλυπητήρια
! «Τα βαθιά της συλλυπητήρια και την ένθερμη συμπαράστασή της στην οικογένεια της δύσμοιρης και τραγικής Αφγανής μητέρας» εκφράζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων. «Ενστερνιζόμενοι ως ένστολοι πολίτες πάντοτε την αρχή ότι ο κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα στην αξιοπρέπεια, εκφράζουμε την ευχή μας για την ταχεία επούλωση των τραυμάτων του μικρού παιδιού συμμετέχοντας με μια μικρή υλική βοήθεια στις δυσβάσταχτες ανάγκες της απόκληρης οικογένειας», συμπληρώνουν.

Σχολιάστε