Τα ζώα… νιώθουν όταν μας κυττούν

από PRESS

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΡΟΥΚΑΚΗ

Όταν τα αγαπημένα μας κατοικίδια γάτες και σκυλιά μας κοτούν στα μάτια εμείς θεωρούμε αυτονόητο ότι έτσι δείχνουν την αφοσίωση τους. Ίσως κάτι παρόμοιο να συμβαίνει με τα ζώα που εκτρέφονται με επιστημονικές μεθόδους και έρχονται καθημερινά σε επαφή με τον άνθρωπο. Όμως στο σπουδαίο ερώτημα αν νιώθουν οτιδήποτε παρατηρώντας μας η συγκλονιστική απάντηση είναι καταφατική και προέρχεται από μια ψυχολόγο, κτηνίατρο και συγγραφέα. Μας αντιλαμβάνονται όπως περίπου και οι αυτιστικοί άνθρωποι το περιβάλλον γιατί οι λειτουργίες των εγκεφάλων τους παρουσιάζουν ομοιότητες. Το συμπέρασμα αυτό θα μπορούσε να είναι και μια μεγάλη ανατροπή στις καθιερωμένες αντιλήψεις. Δηλαδή θα πει κάποιος με το συμπέρασμα αυτό τα ζώα όντως μας παρατηρούν και σκέφτονται. 

Επομένως αν θέλουμε να κατανοήσουμε πως μας αντιμετωπίζουν και τι νιώθουν δηλαδή στην θέα μας, θα πρέπει να μελετήσουμε τον τρόπο που παρατηρούν τον κόσμο τα αυτιστικά άτομα; Αν έχει δίκιο η Τέμπλ Γκράντιν, αυτιστική και η ίδια, που διατηρεί φάρμα εκτροφής ζωών ουσιαστικά ουσιαστικά ένα μεγάλο εργαστήριο μελέτης της συμπεριφοράς τους, αυτός είναι ένα πολύ καλός τρόπος που οδηγεί σε εξαιρετικά συμπεράσματα.

Μάλιστα έγραψε και ένα ενδιαφέρον βιβλίο, το «Animals in Translation using the mysteries of Autism to Decode Animal Behavior» που ήδη κάνει καλές πωλήσεις. Μελετώντας την συμπεριφορά τους, με τον τρόπο που η ίδια ως αυτιστική παρατηρεί τον κόσμο γύρω της, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν σημαντικές ομοιότητες ανάμεσα στους εγκεφάλους των αυτιστικών ανθρώπων και των ζώων.

Ο τρόπος που αντιλαμβάνονται τον κόσμο οι αυτιστικοί λειτουργικά είναι πολύ «κοντινός» με αυτόν των ζώων θα πει. Η διαπίστωση αυτή δεν αφορά βέβαια την νοημοσύνη, επομένως και το IQ, αλλά την αντίληψη.

Ως αυτιστική εκείνη είναι αναγκασμένη να σκέφτεται μέσα από την προβολή διαδοχικών εικόνων που είναι ταυτόχρονα μνήμες και σκέψεις. Αυτό είναι πολύ δύσκολο να γίνει αντιληπτό από ένα κοινό άνθρωπο αφού εγκέφαλος του λειτουργεί τελείως διαφορετικά. Λόγω της ιδιαιτερότητας τους τα αυτιστικά άτομα επικεντρώνουν την προσοχή τους στην ένταση κάθε λεπτομέρειας που ξεχωρίζει από το σύνολο μέσα σε μια εικόνα. Αυτή η «τεχνική» λεπτομέρεια είναι που κάνει τους ανθρώπους να αντιλαμβάνονται τον κόσμο διαφορετικά από ότι τα ζώα.

Όπως υποστηρίζει μια αγελάδα παρατηρεί τις λεπτομέρειες του χώρου γύρω της, κάθε μεμονωμένο συστατικό στοιχείο, και σε αυτές αντιδρά. Αντίθετα όσοι άνθρωποι δεν έχουν αυτισμό τείνουν να δουν το περίγραμμα, μια γενική εικόνα, παραμένοντας συνήθως αδιάφοροι για τις μικρολεπτομέρειες της.

Αναφέρει μάλιστα και παραδείγματα. Εάν ανάψει ένα έντονο φως μέσα στο εκτροφείο τότε οι αγελάδες με το ξάφνισμα που θα νιώσουν σταματούν να κινούνται. Ο φόβος λέει η Γκράντιν είναι ένα πολύ σημαντικό συναίσθημα για αυτά τα ζώα αλλά και για τους αυτιστικούς.

Επίσης αν σε μια κατασκότεινη περιοχή με μια καλύβα ανάψει ένα πολύ δυνατό φως τότε ένας κοινός άνθρωπος θα το αντιληφθεί σαν κάτι συνηθισμένο, όχι όμως και οι αυτιστικοί που θα επικεντρώσουν το βλέμμα επάνω του. Ασφαλώς και θα ήταν εξαιρετική εμπειρία αν αντιμετωπίζαμε τα ζώα με το δικό τους κώδικα, με τον τρόπο που αυτά αντιλαμβάνονται τον κόσμο γύρω τους. Μια τέτοια νοοτροπία θα μας έφερνε πιο κοντά τους, κάνοντας την ζωή μας περισσότερο φυσική και ανθρώπινη, όπως η ίδια η Φύση μας δίδαξε.

Πηγη Discover

Χρησιμοποιώντας τον αυτισμό της η Γκάρντιν έκανε παρατηρήσεις στο εκτροφείο της. Δημιούργησε όλες τις προϋποθέσεις ώστε οι αγελάδες να μην νιώθουν φόβο όταν αντιλαμβάνονται ότι πλησιάζει η ώρα του σφαγιασμού τους. Γνώριζε ότι ο τρόπος που παρατηρεί το κόσμο γύρω της είναι τελείως διαφορετικός από αυτόν που χρησιμοποιούν οι υπόλοιποι άνθρωποι αλλά λειτουργικά όμοιο με τον τρόπο που παρατηρούν τα ζώα.

Δημιουργώντας λοιπόν αυτή την εγκατάσταση ουσιαστικά παρατηρούσε συνολικά τον κόσμο με τα μάτια του αυτιστικού όπως και τα ζώα της. Έτσι όχι μόνον απέκτησε μια σημαντική εμπειρία αλλά και γνώση για την καλύτερη εκτροφή των ζώων αλλά και στην δημιουργία εγκαταστάσεων που θεωρούνται πολύ αποτελεσματικές.

………………………………………………….

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: