Προ των ευθυνών της η Ευρώπη

από PRESS

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΡΟΥΚΑΚΗ proukakisc@gmail.com

Διαδρομές, Ιούλιος 2006, AUTO TYPOS/ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Όσοι θεωρούν ότι στις δημοκρατικές κοινωνίες μπορούν να αποφασίζουν ερήμην των πολιτών λαμβάνουν το μήνυμα που συχνά είναι πολύ οδυνηρό. Το συντριπτικό «όχι» της Γαλλίας και της Ολλανδία στον ενιαίο συνταγματικό χάρτη, αν και εδράζεται σε διαφορετικά κίνητρα, αποδεικνύει περίτρανα πως τα αντανακλαστικά λειτουργούν σε οτιδήποτε θελήσει να καθυποτάξει τα οικονομικώς ασθενέστερα στρώματα. Η άρνηση εκατομμυρίων ανθρώπων να αποδεχτούν το τελεσίγραφο μιας ελίτ που βαθμιαία θα καταργούσε κάθε έννοια κοινωνικού κράτους απαξιώνοντας οτιδήποτε αφορά την παροχή εργασίας βάσει θεσμοθετημένων κανόνων έχει πολλούς αποδέκτες.

Ο μηχανισμός με κέντρο αναφοράς την γραφειοκρατία των Βρυξελλών ένιωσε το κλονισμό που επιφέρει μια τέτοια απόφαση και προσωρινά οπισθοχώρησε. Το συγκεκριμένο σχέδιο που έθετε υπεράνω όλων τη λειτουργία της παγκοσμιοποιημένης αγοράς περιφρονώντας τον αδύναμο πολίτη αποσυρόταν προ του ενδεχομένου μιας συντριπτικής πολυεπίπεδης ήττας.

Κάποιοι έσπευσαν να σχολιάσουν ότι Γάλλοι και Ολλανδοί δεν διάβασαν το κείμενο αλλά ψήφισαν με κριτήριο τις ιδιαίτερες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που επικρατούν στις χώρες τους. Ανεξάρτητα από αν πράγματι έκαναν τον κόπο να ασχοληθούν με ένα ακόμη γραφειοκρατικό κατασκεύασμα που πληρούσε τους ασφυκτικούς τεχνικοοικονομικούς όρους οι πολίτες ψήφισαν με ένστικτο και ρεαλισμό.

Έκριναν με δεδομένο την καθημερινότητα τους, τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, την συνεχώς αυξανόμενη ανασφάλεια, την αδυναμία να επιβιώσουν αξιοπρεπώς αλλά και να προετοιμάσουν το μέλλον τους.

Ένιωσαν ότι παραγκωνίζονται μέσα στο ίδιο τους το σπίτι όταν κυβερνήσεις και γραφειοκρατικοί μηχανισμοί τους θυμήθηκαν με παραινέσεις και κινδυνολογικές αναφορές προκειμένου το σχέδιο του ευρωσύνταγμα να αποκτήσει και θεσμική επιβεβαίωση. Και έλαβαν θέση με μια συντριπτική άρνηση επαναπροσδιορίζοντας έτσι την πραγματική θέση που πρέπει να έχει κάθε πολίτης μέσα στο πολιτικό και οικονομικό σύστημα που τον περιβάλλει.

Απάντησαν στις ερήμην αποφάσεις, στις κεκλεισμένων των θυρών επιλογές των ισχυρών, στην άνευ διαλόγου διερεύνηση της Ευρώπης, την επαπειλούμενη καταστρατήγηση εργασιακών δικαιωμάτων και την εξασθένηση της εθνικής και πολιτιστικής ταυτότητας.

Το μέτωπο αυτό είναι μεγάλο, διευρύνεται συνεχώς και δυστυχώς αποκρύπτει τα ολιγότερο ορατά θετικά στοιχεία που έχει η ελεγχόμενη και σύμφωνα με όλους τους κανόνες διεύρυνση της αγοράς προκειμένου να αντιμετωπίσει τις καινούργιες απαιτήσεις.

Η αντιπαράθεση αυτή έφερε στην μνήμη την άκαμπτη νοοτροπία παλαιότερων εποχών όταν τα κλειστά συστήματα διακυβέρνησης αφού ελάμβαναν τις αποφάσεις επιζητούσαν και ένα δημόσιο άλλοθι.

Όμως η Ιστορία διδάσκει ότι μόνον με τον διάλογο επιβεβαιώνεται και η ενισχύεται η εμπιστοσύνη στο πολιτικό σύστημα της αντιπροσώπευσης. Και η Ευρώπη στην πορεία που επέλεξε για την πολιτικής ενοποίησης δεν μπορεί να πράξει οτιδήποτε άλλο εκτός από να επιβεβαιώσει τις ιστορικές της ρίζες.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: