Ξαναγράφουν την ιστορία εποικισμού της αμερικανικής ηπείρου 269 ανεξήτηλα ίχνη

από PRESS

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΡΟΥΚΑΚΗ

Μερικά αρχαία καλοδιατηρημένα αποτυπώματα βαδίσματος μέσα σε ηφαιστειακή στάχτη είναι πολύ πιθανόν να ξαναγράψουν την ιστορία της μετανάστευσης στην Αμερική. Βρετανοί και Μεξικάνοι ερευνητές που εντόπισαν τα ίχνη από τα πέλματα θεωρούν ότι οι αρχαίοι μετανάστες έφθασαν στην Αμερικανική Ήπειρο πριν από 40.000 χρόνια και όχι πριν από 12.500 χρόνια, όπως είναι αποδεκτό μέχρι τώρα. Εαν επιβεβαιωθεί η ανακάλυψη τότε θα πρόκειται για το μεγαλύτερο επίτευγμα της αρχαιολογίας των τελευταίων δεκαετιών.

Αν το δει κανείς και από μια διαφορετική οπτική γωνία, πέραν της αυστηρά επιστημονικής, τότε θα μπορούσε να πει πως η Φύση «θέλησε» να διατηρήσει αναλλοίωτα τα 269 ίχνη των πρώτων ανθρώπων που πάτησαν το πόδι τους στην Αμερική. Τόσο αναλλοίωτα ώστε πριν από δυο χρόνια μια μικτή ομάδα ειδικών να τα εντοπίσει μέσα σε ένα εγκαταλελειμμένοο ορυχείο κοντά την πόλη Πουέμπλα 130χιλιόμετραά νοτιοανατολικά της πόλης του Μεξικού.

Τα ίχνη δημιουργήθηκαν από τέσσερις η έξη ανθρώπους, πιθανόν δυο άνδρες και δυο ή τέσσερα παιδιά. Όπως αναφέρει η ερευνήτρια του πανεπιστημίου Τζών Μουρς του Λίβερπουλ δρ. Σίλβα Γκονζάλες μαζί με την ομάδα της το 2003 και την συνεργασία Μεξικάνων επιστημόνων βρήκαν τα αποτυπώματα να είναι «θαμμένα» μέσα την ηφαιστειακή στάχτη.

Ωστόσο η επίπονη εργασία για την χρονολόγηση τους χρειάστηκε αρκετό καιρό με αποτέλεσμα να ολοκληρωθεί φέτος και να ανακοινωθεί στο Λονδίνο πριν από δυο ημέρες.

Έτσι όπως έμειναν ανάγλυφα στην στάχτη χαρακτηρίζονται ως απολιθωμένα ίχνη βημάτων στην ακτογραμμή μιας αρχαίας ηφαιστειακής λίμνης αναφέρει η Γκονζάλες. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η διαδικασία με την οποία διατηρήθηκαν αναλλοίωτα στο πέρασμα του χρόνου.

Οι φυσικές διεργασίες στην περιοχή τα κάλυψαν με περισσότερη ηφαιστειακή σκόνη και εναποθέσεις ιζημάτων στην λίμνη με αποτέλεσμα όταν αυξήθηκε η στάθμη του νερού το υλικό τους να γίνει τόσο ανθεκτικό όσο περίπου και το τσιμέντο.

Όμως τούτη η ανακάλυψη είναι πιθανόν να φέρει τα πάνω κάτω στην αρχαιολογία. Δεν έφθασαν οι άποικοι στην Αμερική πριν από 12.500 χρόνια αλλά πολύ ενωρίτερα με την επιστήμη πλέον να δείχνει τα 40.000 χρόνια και μάλιστα σε βάρκες ακολουθώντας την ακτογραμμής από βορρά προς νότο. Αυτά τα συνολικώς 269 αποτυπώματα έπρεπε να χρονολογηθούν να προσδιοριστεί δηλαδή η ηλικία τους. Για αυτό και χρησιμοποιήθηκαν δυο διαφορετική μέθοδοι η ραδιοχρονολόγηση με άνθρακα και η ανάλυση με οπτική προσομοίωση φωταύγειας.

Το αποτέλεσμα τα κατέταξε στην ηλικία μεταξύ των 38.000 και 39.000 ετών. Με δεδομένο ότι η περιοχή βρίσκεται βαθιά στην Αμερική τότε είναι πολύ πιθανόν ο εποικισμός πήρε αρκετό χρόνο και επομένως να τοποθετείται περί τα 40.000 χρόνια πριν.

Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα σε συνδυασμό με τα υπάρχοντα στοιχεία για το προϊστορικό κλίμα οι επιστήμονες θεωρούν ότι οι άποικοι αυτοί εισήλθαν στην Αμερική κατά την τελική φάση της τελευταίας περιόδου των παγετώνων που ήταν θερμότερη.

Το συμπέρασμα αυτό οδηγεί στην διαπίστωση ότι ο εποικισμός έγινε την ίδια περίοδο που οι πρώτοι Αβορίγινες αποικούσαν την Αυστραλία. Μάλιστα κάποιοι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι οι άποικοι της Αμερικής είχαν αυστραλιανή καταγωγή και ενδεχομένως να εισήλθαν πριν από 70.000 χρόνια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: