Βάκχες

από PRESS

Θεατρική Σκηνή «Ανοιχτά Σύνορα», Εθνικό Θέατρο Βελιγραδίου – Σερβία, Δημήτρια

ΚΘΒΕ

‘Γνωρίζω πολύ καλά ότι μεγάλο μέρος του κοινού αντιμετωπίζει τις παραστάσεις αρχαίου δράματος ως κάτι το βαρετό λόγω της έλλειψης δράσης. Εγώ, ο ίδιος, όμως, ως σκηνοθέτης αλλά και εκπρόσωπος του κοινού κατά τη διάρκεια των προβών δεν ανέχομαι να δουλεύω για κάτι «βαρετό». Οι «Βάκχες» έχουν το χαρακτηριστικό των σαιξπηρικών έργων, όπου δεν μπορεί να υπάρξει το τραγικό χωρίς το κωμικό. Τα κωμικά ή χιουμοριστικά μέρη υπάρχουν με στόχο να αναδείξουν στο τέλος το μέγεθος της τραγωδίας. Δεν περιμένω από το κοινό, είτε αυτό βρίσκεται στη Στοκχόλμη, είτε στο Βερολίνο, είτε στο Βελιγράδι, να γνωρίζει όλη την Ελληνική Μυθολογία και γι’ αυτό η παράσταση δεν βασίστηκε ούτε σε μυθολογικά ούτε σε ιστορικά συμφραζόμενα.

Κατά τη διάρκεια των προβών, ωστόσο, συζητήσαμε για την περίοδο της δεκαετίας του ’60, για την απελευθέρωση και την αποθέωση του έρωτα, του σεξ, του Γούντστοκ, της δύναμης των λουλουδιών, της μουσικής και κάθε πράγματος που δεν συμβάδιζε με τους όρους μιας αυστηρής κοινωνίας. Λίγα χρόνια αργότερα, όμως, ήρθε ένας πόλεμος στο Βιετνάμ, η δολοφονία της Sharon Tate Polanski και η αποκάλυψη της δράσης της συμμορίας του Manson.

Αυτό που ξεκίνησε ήρεμα, ηδονικά και με τρυφερότητα εξελίχθηκε σε ωμή βία.’

Staffan Valdemar Holm (Σκηνοθέτης)

Πρώτη Παρουσίαση: Βασιλικό Θέατρο – 13/10/2010

Διασκευή: Χολμ, Στάφαν Βάλντεμαρ

Σκηνοθέτης: Χολμ, Στάφαν Βάλντεμαρ

Σκηνογράφος: Moller, Bente Lykke

Ενδυματολόγος: Moller, Bente Lykke

Φωτιστής: Lendorph, Torben

Δραματουργική επιμέλεια: Milanovic, Slavco

Μουσική επιμέλεια: Χολμ, Στάφαν Βάλντεμαρ

Μουσική επεξεργασία: Petricevic, Vladimir

Σκηνική ομιλία, λόγος: Mrkic-Popovic, Ljiljana

Λοιποί Συντελεστές: BORISLAV BALAC, MILORAD JOVANOVIC (Υπεύθυνοι Παραγωγής), IVANA NENADOVIC (Βοηθός σκηνοθέτη), MIRAS VUKSANOVIC (Βοηθός σκηνογράφου), OLGA MRDJENOVIC (Βοηθός ενδυματολόγου)

Διανομή:

NENAD STOJMENOVIC (Διόνυσος), MARKO NIKOLIC (Τειρεσίας), TANASIJE UZUNOVIC (Κάδμος), IGOR DJORDJEVIC (Πενθέας), SLOBODAN BESTIC (Αγγελιοφόρος), RADMILA ZIVKOVIC (Αγαύη)

Χορός:

STELA CETKOVIC (Άλφα), NELA MIHAILOVIC (Βήτα), JELENA HELC (Γάμα), DANIELA KUZMANOVIC (Δέλτα)

Στοιχεία Παραστάσεων: 2 παραστάσεις

Βασιλικό Θέατρο (13/10/2010 – 14/10/2010)

Στοιχεία Φεστιβάλ: Δημήτρια

Η παράσταση θα δοθεί στη σερβική γλώσσα και θα υπάρχουν υπέρτιτλοι στην ελληνική γλώσσα. Πρώτη παράσταση: 19/02/2010 στο Εθνικό Θέατρο Βελιγραδίου

Σχολιάστε